Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Διχασμένοι γείτονες, δύσκολοι γείτονες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχασμένοι γείτονες, δύσκολοι γείτονες

Η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική απ' ό,τι πριν, αφού οι κάλπες της Κυριακής έδειξαν ότι η χώρα είναι πιο βαθιά διχασμένη από ποτέ. Ακόμη κι αν τελικά δεν αποδειχθεί ότι έγινε νοθεία -όπως, μάλλον βάσιμα, κατηγορεί τον Ερντογάν η αντιπολίτευση-, το βέβαιο είναι ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε υπό “κανονικές” συνθήκες, με τη χώρα να βρίσκεται επί μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους κάθε λογής αντιπάλους του προέδρου να φοβούνται ότι, εάν χτυπήσει το πρωί το κουδούνι τους, δεν θα είναι ο... γαλατάς.

Κι όμως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα των διώξεων, η μισή Τουρκία απέδειξε ότι δεν θέλει την παντοκρατορία του Ερντογάν - και δεν φοβάται να το πει. Η άλλη μισή, πάλι, εναποθέτει ακόμη τις ελπίδες της στον ισχυρό άνδρα του “Ακ σεράι” ότι θα κρατήσει τη χώρα δυνατή και κυρίως θα διατηρήσει την ευημερία των τελευταίων χρόνων.

Η Τουρκία που αντιστάθηκε την Κυριακή στον Ερντογάν δεν αποτελεί ένα ενιαίο μέτωπο. Οι κεμαλιστές, οι εθνικιστές που ένιωσαν να προδίδονται από τον Μπαχτσελί, οι αριστεροί που βρέθηκαν και πάλι με το ένα πόδι στη φυλακή, οι συντηρητικοί Κούρδοι που ψήφιζαν το προηγούμενο διάστημα ΑΚΡ και είδαν να τους “τσουβαλιάζουν” τώρα με το ΡΚΚ δεν πρόκειται να συμμαχήσουν μεταξύ τους σε τίποτε άλλο πέρα από το “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Αλλά και οι οπαδοί του Ερντογάν θα πάψουν να είναι τόσο “συμπαγείς” εάν δουν τις ελπίδες τους για σταθερότητα και ευημερία να εξανεμίζονται.

Όλες οι κινήσεις του Ερντογάν την τελευταία διετία, όμως, πριν ακόμη το αποτυχημένο πραξικόπημα, δείχνουν ότι ούτε τη σταθερότητα, ούτε την ευημερία μπορεί να εγγυηθεί. Με τους λεονταρισμούς του στην εξωτερική πολιτική και με τον συνεχώς αυξανόμενο αυταρχισμό του στο εσωτερικό, κάνει την Τουρκία μια χώρα ευάλωτη σε κάθε είδους κρίσεις.

Σήμερα ο Ερντογάν είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στο καμίνι της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Παίζει μία με τους Ρώσους και μία με τους Αμερικανούς, δοκιμάζοντας συνέχεια τα όριά τους. Είναι στα μαχαίρια με την Ευρώπη, παρά την έντονη αλληλεξάρτηση των δύο στο προσφυγικό, στην οικονομία, την άμυνα. Και ενίοτε θυμάται να βρυχηθεί και στο Αιγαίο, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Το κρίσιμο ερώτημα, μετά το οριακό “ναι”, είναι εάν αυτές οι επικίνδυνες κινήσεις του θα ενταθούν. Απαντήσεις προσεχώς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL