Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αποικία ή ανεξάρτητο ισχυρό κράτος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποικία ή ανεξάρτητο ισχυρό κράτος;

«Για την Ελλάδα έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα δοθούν επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Το δράμα της ελληνικής κρίσης κάνει ακόμη ένα μικρό βήμα προς το αίσιο τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές πέτυχαν μια συμφωνία, σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά τα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης και τις επόμενες ημέρες η αντιπροσωπεία της πρώην τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να μπει η τελική υπογραφή. Ο στόχος είναι να αποδεσμευθούν οι βοήθειες επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο. Ο συμβιβασμός, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, είναι αποτέλεσμα μιας υποχώρησης που έκαναν όλοι οι συνομιλητές». Το παραπάνω ρεπορτάζ δεν προέρχεται, όπως ίσως καταλάβατε, από ελληνικό ΜΜΕ. Είναι δημοσίευμα του απεσταλμένου της μεγάλης ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» στη Μάλτα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με μια ανάλυση από τον ειδικό διεθνή επενδυτικό και αξιολογικό οίκο, τη γνωστή μας JP Morgan, που σημειώνει στην αναφορά της για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος: “Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους". Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. «Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό».

ΠΛΗΝ όμως εδώ, στη χώρα μας, που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τον μεγάλο αγώνα για να γίνει η συμφωνία επωφελής, οι δυνάμεις που αγωνίζονται για την παλινόρθωση των μεγάλων διαπλεκόμενων συμφερόντων και τα ΜΜΕ που ελέγχουν παλιοί και νέοι νταβατζήδες βρήκαν τη συμφωνία καταστροφική. Η συμφωνία που απαιτούσαν να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα και μάλιστα άνευ όρων, ώστε να μην αντέξει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα που θα παρήγαγε, έμεινε σχέδιο και όνειρο ανεκπλήρωτο. Η πιθανότητα να βρει τον δρόμο της η ελληνική οικονομία ώστε να εξομαλυνθούν μέσα από την άνοδο του ΑΕΠ τα μεγάλα φορολογικά βάρη τους τρομάζει και ας είναι αυτό εθνική ανάγκη. Γι' αυτούς προέχει η κατάληψη της εξουσίας με μαζικές επιθέσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

ΔΕΙΤΕ για παράδειγμα τη δημοσιογραφική συμπεριφορά των “Νέων”, που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης ώστε να πουληθούν σε νέο εκδότη. Συνεχίζουν να πυροβολούν την κυβέρνηση όπως επί Ψυχάρη, χωρίς να ενδιαφέρονται αν με τον τρόπο αυτό υπονομεύουν τη μελλοντική αξιοπιστία τους, το ίδιο το μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στο χρεοκοπημένο συγκρότημά τους. Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους ότι ένας πιθανός νέος αγοραστής της εφημερίδας μπορεί να θέλει να επιβάλει μια ουδέτερη, αξιόπιστη γραμμή, που να τεκμηριώνεται από τα γεγονότα, όπως για παράδειγμα διαβάσαμε στην μεγάλη ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Παρακολουθείστε ένα δελτίο ειδήσεων του καναλιού της οικογένειας Βαρδινογιάννη για να καταλάβετε ποιο μέλλον οραματίζονται αυτοί οι πατριώτες για μια ισχυρή Ελλάδα.

ΔΕΝ έχουν κανένα αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον του ιστορικού τόπου στη σύγχρονη, άκρως ανταγωνιστική εποχή. Δεν αντιλαμβάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και των Ελλήνων με εθνικούς όρους ανάπτυξης. Ρίχνουν το δόλωμα της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων χωρίς να κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν σε ποιους τομείς θα γίνουν περικοπές του προϋπολογισμού για να καλυφθούν αμέσως τα κενά των φορολογικών εσόδων. Το αίτημα της στροφής στη νέα οικονομία των γνώσεων και της υψηλής προστιθέμενης αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες το αναθέτουν στους δικούς τους χορηγούς, όλους αυτούς που καταλήστευαν τόσα χρόνια τον εθνικό πλούτο. Σχεδιάζουν να κυβερνήσουν μια αποικία ισόβια χρεωμένη και εξαρτημένη από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης. Σε ποια ινστιτούτα σε ποια επιστημονικά ερευνητικά κέντρα θα μπορέσουν να προσφέρουν οι Έλληνες επιστήμονες όταν κληθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας; Εμείς προτείνουμε και αποφασίζουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL