Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Το χειροκρότημα αργότερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Το χειροκρότημα αργότερα

Οδεύουμε, λοιπόν, όπως φαίνεται, προς το κλείσιμο της στοιχειωμένης αξιολόγησης, ελπίζοντας και προσευχόμενοι να μη σκαρφιστούν οι γνωστοί - άγνωστοι κάποια νέα τεχνική τρικλοποδιάς. Και όσα απέδωσε η επίπονη, σε βαθμό εξάντλησης, διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου ασήμαντα. Ούτε η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η ρύθμιση του χρέους, ούτε το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντα, εκτός αν είσαι Κικίλιας, Φώφη και Σταύρος σε συσκευασία Κυριάκου.

Αν όμως τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν ως προς τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα Μνημόνια, δεν είναι καθόλου ρόδινα για τους γνωστούς - γνωστούς, που πληρώνουν πάντα το μάρμαρο. Διότι, εντάξει ως προς το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αλλά να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: Αυτό δεν σημαίνει μηδενικό οικονομικό αποτέλεσμα για τις τσέπες των υποζυγίων, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι συνταξιούχοι. Σημαίνει για κάποιες από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες νέες περικοπές.

Δεν θα παίρναμε τέτοια μέτρα αν η χώρα δεν βρισκόταν σε Μνημόνιο και επιτροπεία, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σωστό, αλλά έτσι δεν καθαρίζουμε. Όταν κόβεις τη σύνταξη του φτωχού και ταυτόχρονα τον πηδάς με το αφορολόγητο, τότε δεν αρκεί να του λες, και να αποδεικνύεις, ότι δεν φταις. Αυτός την κυβέρνηση βλέπει μπροστά του. Την κυβερνητική πλειοψηφία βλέπει να νομοθετεί. Και, συμπεριλαμβανομένης της προστιθέμενης απαξίας της προπαγάνδας, στην κυβέρνηση θα στρέψει την οργή του.

Η μεγαλύτερη χαζομάρα θα ήταν να πιστέψουμε ότι μπορούμε να καθαρίσουμε επικοινωνιακά. Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος: Πρώτον, να πει όλη την αλήθεια, όταν το βασανιστικό γαϊτανάκι τελειώσει. Κατά προτίμηση διά στόματος των πιο αρμοδίων, του Τσίπρα χοροστατούντος. Δεύτερον, να ρίξει όλο το βάρος της στη λεγόμενη καθημερινότητα. Και τρίτον, να γίνει τέτοια πρόβλεψη και κατανομή, ώστε εκείνοι που θα χάσουν από τα αρνητικά μέτρα να αποζημιωθούν όσο γίνεται περισσότερο από τα θετικά.

Υποψιάζομαι ότι βρισκόμαστε στο πιο λεπτό σημείο της διαδρομής που άρχισε το 2015. Όχι μόνο γιατί η φρενιασμένη αντιπολίτευση γίνεται κάθε μέρα και πιο ηλίθια καταστροφική. Αλλά γιατί η εφαρμογή των νέων μέτρων δεν θα είναι καθόλου ανώδυνη διαδικασία. Πιθανότατα θα αποδειχτεί σωστό ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν από την αυγή. Συνεπώς, ας κρατάμε αναμμένο το κεράκι μας. Κι ας αφήσουμε το χειροκρότημα για αργότερα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL