Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Δύσκολες αποφάσεις, θετικές προοπτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολες αποφάσεις, θετικές προοπτικές

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετοί μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, καθυστερήσεων και εμπλοκών, αλλά μπορούμε πλέον, μετά τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από την απόφαση του Eurogroup, να δώσουμε προσοχή σε ορισμένα νέα δεδομένα που έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε.

Κατ' αρχάς, πρόκειται για μια συμφωνία που περιέχει μέτρα δημοσιονομικού κόστους, δηλαδή λιτότητας, που όμως θα αντισταθμιστούν από θετικά μέτρα που, σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος έχει και την πλήρη εικόνα, διασφαλίζουν σημαντικά μια πορεία και, όπως είπε χαρακτηριστικά, αρχίζουν να χτίζουν τις βάσεις ενός κοινωνικού κράτους και να δίνουν προοπτική αναπτυξιακής πορείας.

Και τα δύο ζητήματα αυτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα, γιατί δεν φτάνει μόνο το κράτος να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα και να επιστρέφει πόρους από τα ψηλά στα χαμηλά, αλλά επίσης να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, που να αντιστρέφει τον κύκλο της φτωχοποίησης μέσα από τη μονομερή λιτότητα.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι, όπως προκύπτει πάντα μέσα από τα σημεία της συμφωνίας που γνωρίζουμε, είναι ότι τελικά δεν επικράτησαν η λογική και οι εμμονές των ακραίων κύκλων, αφήνοντας οριστικά πίσω το κακό σενάριο που κάποιοι σχεδίαζαν επισταμένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργασιακά, όπου όχι μόνο μένουν εκτός οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και lock out, αλλά μπαίνει η διαδικασία για να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, γιατί δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης όταν θέλεις να διαπραγματευτείς. Και κυρίως όταν έχεις αποφασίσει για ποιους θέλεις να διαπραγματευτείς. Μόλις λίγες ημέρες πριν, όταν όλοι οι θιασώτες του παλιού συστήματος πόνταραν στο ατύχημα, ο Κ. Σημίτης είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης γιατί περίπου τολμούσε να θέσει θέμα εργασιακών όταν αυτά έχουν κλείσει, όπως θεωρούσε ο ίδιος.

Εν τέλει, η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup, μαζί με τις διαδικασίες για το χρέος που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε συνδυασμό με την αυτοκριτική που έκαναν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση, βγάζουν εκ των πραγμάτων εκτός την εκλογική ρητορεία της αντιπολίτευσης, αφού όλη η επιχειρηματολογία της καταρρέει.

Χωρίς να ξεχνάμε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια θετική εξέλιξη. Πρόκειται για μια συμφωνία με δύσκολες αποφάσεις, αλλά και με θετικά δεδομένα και προοπτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL