Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Αντεπίθεση πυρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντεπίθεση πυρών

“Να σεβαστείτε τον Μπουρντιέ, κ. ομιλητά” φώναξε κάποιος από το κοινό, διακόπτοντας τον ειρμό της ομιλίας του Χρήστου Σταϊκούρα στο βιβλιοπωλείο του Ιανού, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Αντεπίθεση πυρών” του Πιερ Μπουρντιέ.

Η “έκρηξη” οφειλόταν -απ’ όσο μπορούμε να υποθέσουμε- στη μακροσκελή σπουδή του βουλευτή της Ν.Δ. να αξιοποιήσει αναφορές του Γάλλου κοινωνιολόγου από το 1990 για να “αποδομήσει” “από αριστερά” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, μεταξύ άλλων, για να στηρίξει την άποψή του ότι στην αντιδιαστολή του κρατισμού από τον νεοφιλελευθερισμό, που έκανε ο Μπουρντιέ, ο κρατισμός ήταν εκείνος που κατέστρεψε την Ελλάδα και "αποτέλεσε το περιβάλλον για την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς".

Ο ίδιος είπε ότι υπηρετεί το “ιδεολογικό πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς”. Είχε προηγηθεί η ανάλυση του Γιάννη Δραγασάκη, που επιχείρησε σύνδεση των πορισμάτων του Μπουρντιέ με τη σημερινή συγκυρία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι “η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκφραση της δυναμικής των κοινωνικών κινημάτων, αποτέλεσμα μιας βαθιάς κοινωνικής ανάγκης και όχι 'ατύχημα', όπως θα ήθελαν οι νεοφιλελεύθεροι”, για να καταλήξει στην αναγκαιότητα ενός “πανευρωπαϊκού κοινωνικού κινήματος”.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε το ξέσπασμα ήταν η μακρόσυρτη σεμιναριακού τύπου απαρίθμηση των θετικών της Ε.Ε., με την οποία ο Χρ. Σταϊκούρας επισφράγισε τη θεματική απόκλιση της παρέμβασής του. Η αρχική φωνή πολλαπλασιάστηκε: "Σεβασμός στον Μπουρντιέ", “εδώ δεν είναι το κοινοβούλιο για να πολιτικολογείτε”. “Απαράδεκτο” ή “απαράδεκτος” (σ.σ.: δεν ήταν ευκρινές) φώναζε επαναλαμβανόμενα ο Γ. Βέλτσος από τις μπροστινές σειρές χτυπώντας άπαξ το χέρι στο τραπέζι. “Αν έλεγαν όλοι τα ίδια, θα ήταν βαρετά” αντέτεινε μια κυρία από τη δεξιά πτέρυγα. “Αφήστε να ολοκληρώσει την ομιλία του”, προσπαθούσε να καθησυχάσει ο συντονιστής της συζήτησης καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Παναγιωτόπουλος θα σχολίαζε στην τοποθέτησή του ευγενικά και κομψά την προηγηθείσα “συμβολικοθεαματική εξέγερση”, όπως τη χαρακτήρισε, προσδιορίζοντας το ενδιαφέρον του συμβάντος στο ότι αυτό του οποίου υπεραμύνθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν το χαρακτηριστικό αντικείμενο της κριτικής του Μπουρντιέ την εποχή του 1990.

Την τετράδα των ομιλητών συμπλήρωνε ο εικαστικός - σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL