Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
"Survivor": Κοινωνικοπολιτική, οικονομική και αισθητική προσέγγιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Survivor": Κοινωνικοπολιτική, οικονομική και αισθητική προσέγγιση

Παρά τις επικρίσεις όσων δεν το έχουν κατανοήσει επαρκώς, το τηλεπαιχνίδι προσφέρει ύψιστη υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία. Εξ oυ και η πρωτοφανής τηλεθέαση.

Όμως, όπως όλα τα σημαντικά έργα, το “Survivor” επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Ας μην εισέλθω στην πολυπλοκότητα της φαινομενολογικής διαμερισματοποίησης του σημαινόμενου αφηγήματος (Ωχ! Γράφω σαν τον Σεβαστάκη...).

Σε πρώτη ανάγνωση οι αγώνες πείνας είναι μια σειρά φοβερών δοκιμασιών με έπαθλο ένα πολύτιμο πιάτο φαϊ. Στον εξωτικό τόπο, συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες αντιπροσωπευτικοί της ελληνικής κοινωνίας, όπως μάνατζερ ράγκμπι, δασκάλα γιόγκα, ράπερ και ένας πρώην μισθοφόρος.

Ώρα όμως να βυθιστώ στα αλλεπάλληλα σημαίνοντα του “Survivor” που όντως αλληλεπικαλυπτόμενα συγκλίνουν στο ίδιο σημαινόμενο (μα τι λέω τώρα;).

Το ψυχαγωγόν παιχνίδι λοιπόν προσφέρει μέγιστη εθνική υπηρεσία διδάσκοντας ότι πράγματι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν την πείνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι παίκτες μόλις που επιζούν, αλλά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη σύμπτωμα κανιβαλισμού, όπως στη ΔΕΗ, με την πείνα και τις φοβερές κακουχίες που τους δέρνουν. Μόνο ενδεχόμενο σύμπτωμα ασιτίας είναι κάποιες λεκτικές ασυναρτησίες των παικτών στις συνελεύσεις τους ή όταν εκδιωκόμενοι επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Καθώς η πείνα μαστίζει τη χώρα μας, με μαθητές που λιποθυμούν στα σχολεία λόγω υποσίτισης, ατέλειωτες ουρές στα συσσίτια και στις δωρεάν διανομές τροφίμων κ.λπ., είναι σημαντική η προσφορά του τηλεπαιγνίου, που λέει ουσιαστικά πως δεν πειράζει να μην τρώνε επαρκώς οι πολίτες.

Έτσι, το “Survivor” ενισχύει κυβέρνηση και αντιπολίτευση (αν και νομίζω πως με τη Ν.Δ. η πείνα θα αυξηθεί), καθώς είναι άδηλον πόσο θα παραμείνει ο υποσιτισμός. Τώρα μάλιστα με τα σκληρά μέτρα της αξιολόγησης, η βαλίτσα μου φαίνεται θα πάει μακριά.

Βέβαια, ο κ. Φλαμπουράρης λέει πως οι πολίτες δεν ψάχνουν πλέον για τρόφιμα στους κάδους απορριμμάτων. Ίσως αυτό συμβαίνει στις πάμπτωχες γειτονιές όπου κατοικοεδρεύει, διότι δεν περισσεύει πια κάτι στους κατοίκους για να το πετάξουν.

Εγώ όμως που ζω στα αριστοκρατικά Κάτω Πατήσια καθημερινά βλέπω ανθρώπους να ανακατεύουν τα σκουπίδια προς άγραν τροφής.

Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει το “Survivor”, ας διαβάσει τούτο το πόνημα, το οποίο ελπίζω να τον διαφωτίσει.

ΥΓ.: Είχα γράψει το κείμενο πριν γίνει γνωστό το ατύχημα. Συμπάθεια και ευχές για γρήγορη ανάρρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL