Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο νεο-ανένδοτος ως... φάρσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο νεο-ανένδοτος ως... φάρσα

Με την ανοχή ή και την ευλογία του γνωστού δικομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης, επί χρόνια είχαμε δαπάνες Ελβετίας για να απολαμβάνουμε υγειονομικές υπηρεσίες τριτοκοσμικής χώρας, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν τα κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα. Ο χώρος της Υγείας ήταν μέχρι την κρίση ένας προνομιακός χώρος ενός οργιαστικού πάρτι κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος προς όφελος φαρμακευτικών εταιρειών, κυκλωμάτων προμηθειών και άλλων. Και τώρα όλα αυτά μπαίνουν στον δρόμο της απόδοσης δικαιοσύνης, μέσω της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία από το 1997 - 2014. Μαζί με τα εξοπλιστικά και τα άλλα σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το τεράστιο χρέος που βαραίνει τη χώρα έχει “ονοματεπώνυμο και διεύθυνση”.

Όμως όλα αυτά που τα έβλεπε ολόκληρη η κοινωνία, περνούσαν όλως τυχαίως κάτω από τη μύτη πρωθυπουργών, κυβερνήσεων και κομμάτων που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Τυχαίο; Τόσοι... ταλαντούχοι πρωθυπουργοί και υπουργοί Υγείας πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν είδαν τίποτα μεμπτό. Το μόνο μεμπτό που είδαν οι δύο πάλαι ποτέ μονομάχοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι φταίει η σημερινή κυβέρνηση. Και μάλιστα απαιτούν να πάει η χώρα σε εκλογές για να έρθουν πάλι στην εξουσία.

Μέσα σε μία βδομάδα συναντήθηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν και προχωρούν σε έναν νεο-ανένδοτο κατά της σημερινής κυβέρνησης. Τον τόνο τον έδωσε ο φυσικά ο Κ. Σημίτης, όπου στην περίφημη συνέντευξή του έπειτα από πολλά χρόνια βγήκε για ζητήσει εκλογές. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Κ. Μητσοτάκης και μέσα από έναν συντονισμένο κύκλο επαφών με Γ. Σουρνάρα, Φώφη Γεννηματά και άλλους διαπιστώνει... σύμπνοια και ομοθυμία. Τέλος, συναντήθηκε με τον Ντ. Τουσκ εν μέσω διαπραγμάτευσης για να θέσει... θέμα εκλογών.

Ο νεο-ανένδοτος που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχει συγκεκριμένο λόγο και στόχο, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλα αυτά γίνονταν την ώρα που είναι σε εξέλιξη εξεταστικές επιτροπές για σκάνδαλα της δικής τους περιόδου, που έμεναν στο απυρόβλητο επί χρόνια.

Όμως δεν έχει τη νομιμοποίηση της κοινωνίας. Πουθενά, ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που αυτοί προβάλλουν, δεν υπάρχει μια ένδειξη ότι οι πολίτες θέλουν εκλογές. Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι θέλουν να ολοκληρωθεί -στον έναν ή άλλο- βαθμό η αξιολόγηση, να ρυθμιστεί μεσοπρόθεσμα το χρέος και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλο το “ταλαντούχο” και “σοφό” σύστημα του παρελθόντος το μόνο που θέλει είναι να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να ρυθμίσουν τα... χρέη που έχουν από το παρελθόν με τον δικό τους γνωστό τρόπο και να επανακκινήσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους στην εξουσία παρέα με τα συμφέροντα με τα οποία προχωρούσαν τόσα χρόνια μαζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL