Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Παραπλάνηση ή «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραπλάνηση ή «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

Τη δεκαετία του 1990 η παραπλάνηση υπήρξε βασικό συστατικό πολλών διαφημίσεων προϊόντων ή/και υπηρεσιών. Εταιρείες αυτοκινήτων προβάλανε έντονα τη (νεόφερτη τότε) δυνατότητα χρηματοδότησης, αναφέροντας μόνο το ύψος της μηνιαίας δόσης, παραλείποντας να αναφέρουν τον αριθμό των δόσεων. Αναμφισβήτητα στις μέρες μας πάσχουμε από καταναλωτική μανία.

Σημαντική δραστηριότητα, στην οποία ξοδεύουμε όσοι διαθέτουμε, χρόνο και χρήματα. Κολλητική ασθένεια. Ο τεράστιος όγκος της διαφήμισης, στην οποία εκτιθέμεθα καθημερινά μάς παρασέρνει σε ξένα ή γνώριμα μονοπάτια. Είμαστε ενημερωμένοι, υποψιασμένοι και δύσπιστοι, ως καταναλωτές και πάλι την πατάμε μπροστά στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αυτές υπόσχονται.

Η έντονη οικονομική κρίση άλλαξε το πλαίσιο που κινούμαστε. Το χρήμα δύσκολα ξοδεύεται. Ιεραρχείς διαφορετικά τα πράγματα. Παρ’ ότι όμως στενέψανε τα όρια, σε βομβαρδίζουν ασύστολα με εικόνες και παραπλανητικά μηνύματα. Απλός άνθρωπος είσαι, αμαρτωλός και πονόψυχος. Συντονίζεσαι με το γενικό πνεύμα και λυγίζεις. Σκέπτεσαι “πρέπει να ζήσουν και αυτοί που δουλεύουν σε αυτόν τον κλάδο”. Πράττεις ανάλογα και την πατάς. Μπαίνεις ξυπόλητος στα αγκάθια. Αφήνεις τη λογική και τσιμπάς. Π.χ. στο “Survivor” κοιτάζεις και ονειρεύεσαι ότι είσαι κάποιος άλλος. Πιο νέος, πιο γενναίος, πιο εύπορος, πιο όμορφος και σαφώς πιο χαζός. Κάνεις οφθαλμόλουτρο με τζάμπα εικόνες με άκρως αποκαλυπτικά σλιπάκια. Δεν αναλύεις τη λεζάντα, δεν αναρωτιέσαι γιατί το κάνουν, απλώς κολλάς στα καλλίγραμμα σώματα και στους αξιοζήλευτους κοιλιακούς. Δεν κρίνεις την ποιότητα και το όνομα του καναλιού. Βλέπεις τα νεανικά σώματα και φαντάζεσαι ότι τη στιγμή που θα είσαι εκεί, αυτομάτως το λίγο πλαδαρό και ατσούμπαλο σώμα σου θα ευθυγραμμιστεί με τη μόδα και την καλαισθησία.

Ο Λαοκόων ήταν ένας από τους Τρώες ιερείς του Θυμβραίου Απόλλωνα. Στο τέλος του Τρωικού Πολέμου προειδοποίησε τους Τρώες (μάταια) να μη δεχθούν τον Δούρειο Ίππο ως δώρο από τους Έλληνες: «Μια θανάσιμη απάτη είναι τούτη» είπε «σκαρωμένη απ’ τους Αχαιούς αρχηγούς!». Το τέλος το ξέρουμε όλοι.

Δεν είμαι πιο λογική, ούτε πιο έξυπνη, όμως σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια πιστεύω ότι γνωρίζω. Διαβάζω σχόλια, επιλέγω, ελέγχω τιμές και ρωτάω. Η παραπλάνηση με το άκρως ελκυστικό κουβέρ και τη δωρεάν βελουτέ κολοκυθόσουπα ήταν αποτελεσματική. Η σαλάτα (μάνγκο, αβοκάντο και πορτοκάλι) ήταν άνοστη, αλλά την φάγαμε. Ξαφνιαστήκαμε με τον ξύλινο δίσκο με δύο τεράστιες μπριζόλες και λίγες πατατούλες. Αμφισβητήσαμε, ματαίως, την παραγγελία. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απόλυτο όχι. Φάγαμε και πληρώσαμε 60 ευρώ, αντί για 23 που είχαμε συνεννοηθεί. Οι αγέλαστοι σερβιτόροι αρνήθηκαν τα πάντα, δεν έτρεχε τίποτα. Είχαν μπροστά τους δύο άτομα, άρα δύο μπριζόλες. Δήθεν εμείς δεν είχαμε καταλάβει ότι αντί για 350 γραμμάρια κρέας θα τρώγαμε ένα κιλό! Πήραμε το μάθημα μας. Κατάπιαμε τον πόνο μας και φύγαμε παίρνοντας το υπόλοιπο της μπριζόλας. Κάτι ήξερε ο Λαοκόων!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL