Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας δεν πέρασε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας δεν πέρασε

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε το "σεξιστικό σχόλιο" (μάλλον ο καθιερωμένος αυτός χαρακτηρισμός δεν απηχεί το μέγεθος της βαναυσότητας του σχολίου, αλλά τέλος πάντων) του Στέφανου Κασιμάτη της "Καθημερινής" εις βάρος της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου (δεν το αναπαράγουμε γιατί δεν ήταν καν "φρουτώδες"). Να σημειωθεί, δε, ότι στον κακό χαμό, που έγινε από χρήστες του Facebook εις βάρος του σχολιογράφου, αιχμές εναντίον του άφησαν ακόμη και συνάδελφοί του στην "Καθημερινή".

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι το δημοσίευμα για την Τασία Χριστοδουλοπούλου "ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας και σεξισμού", αλλά και ότι "ο κ. Κασιμάτης είναι γνωστός για τις προσωπικές ύβρεις που εξαπολύει μέσα από τη στήλη του", οπότε "δεν εκπλήσσει το νέο του λιβελογράφημα". "Ένα τέτοιο σχόλιο, όμως, πρώτιστα εξευτελίζει τη δημοσιογραφική δεοντολογία και εκθέτει την εφημερίδα ‘Καθημερινή’" σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όντως το σχετικό ερώτημα για την ευθύνη της ιστορικής εφημερίδας διατυπώθηκε από χιλιάδες σκεπτόμενους ανθρώπους τις τελευταίες δύο μέρες.

Στις "χυδαίες δηλώσεις" του δημοσιογράφου αναφέρθηκε και ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων χαρακτηρίζοντάς τον "γνωστό πλέον για το πάθος του εναντίον γυναικών πολιτικών", σημειώνοντας πως "τις αντιμετωπίζει ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αιρετές αντιπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή" (σ.σ.: δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί το αντίθετο, αλλά δεν θα πρέπει να λησμονούνται και οι επιθέσεις του σε πολλές άλλες κατηγορίες πολιτικών και πολιτών, όπως οι εύσωμοι).

"Αυτό που τελικά το μυαλό του αδυνατεί να συλλάβει είναι ο ρόλος των γυναικών ως δημοσίων προσώπων, που κρίνονται με βάση τις ικανότητές τους και το έργο τους και όχι βάσει του πόσο ανταποκρίνονται ή όχι στη ‘φαντασία’ του καθενός ως αντικείμενα πόθου ή μάνες" τονίζεται στην ανακοίνωση της Γ.Γ., στην οποία προστίθεται:

"Και τι μας ενδιαφέρει εμάς η φτωχή φαντασία του κ. Κασιμάτη; Ουδόλως, όταν δεν φιλοξενείται τακτικά σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας που διαμορφώνουν πρότυπα και συνειδήσεις. Ουδόλως, όταν δεν γίνεται εργαλείο αναπαραγωγής της αντίληψης ότι η πολιτική είναι μια υπόθεση αντρική και οι γυναίκες ας καθίσουν στα σπίτια τους, γιατί, όταν ξεχωρίσουν, τότε θα δεχθούν χυδαία κριτική με σκοπό να σωφρονιστούν".

"Καλούμε λοιπόν την εφημερίδα ‘Καθημερινή’ να αναλογιστεί τις ευθύνες της για τη διάδοση του σεξισμού στον δημόσιο λόγο μέσω ανάλογων δημοσιευμάτων. Να λάβει θέση στο επίμαχο δημοσίευμα για να γίνει αντιληπτό εάν δεν αντιλαμβάνεται τον σεξισμό ή εάν απλά τον υποθάλπει" καταλήγει η ανακοίνωση της Γ.Γ.

Πάντως, αυτό που δύσκολα μπορεί να χωνέψει κανείς είναι η πλήρης αφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τόσο πολύ φοβούνται τον κύριο Κασιμάτη ή έχουν παρόμοια "έλλειψη φαντασίας";

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL