Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σκληρό παζάρι μετά το διαζύγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρό παζάρι μετά το διαζύγιο

Εδώ και εννέα μήνες ήταν γνωστό και αναμενόμενο. Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από το κλαμπ και ήταν θέμα χρόνου η πρόθεση να μετατραπεί σε πράξη. Παρ’ όλα αυτά, το σοκ του περσινού καλοκαιριού από την απόφαση για το Brexit, που φάνηκε ότι είχε... χωνευτεί, επανήλθε χθες, τουλάχιστον σε μιντιακό επίπεδο, την “ιστορική στιγμή”, κατά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που η Βρετανία υπέβαλε την επίσημη αίτηση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι “δεν υπάρχει επιστροφή” και εμφανίστηκε βέβαιη ότι “οι καλύτερες μέρες έρχονται”. Το αν έχει δίκιο, το αν η Βρετανία πράγματι θα τα καταφέρει καλύτερα μόνη της θα φανεί σε λίγα χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα τα πάει από δω και μπρος, η άλλη πλευρά του... διαζυγίου, η παρατημένη της υπόθεσης Ε.Ε.

Η οποία, διά στόματος του προέδρου της Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει μεν ότι “δεν είναι ευτυχής” και ότι οι Βρετανοί “θα της λείψουν”, αλλά ορκίζεται ότι η εγκατάλειψη την έχει “χαλυβδώσει” και είναι “πιο ενωμένη από ποτέ”. Είχε δε την... τύχη να γιορτάσει τα εξηκοστά γενέθλιά της λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αίτηση διαζυγίου με ένα πάρτι “αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης” στη Ρώμη.

Όμως, τώρα που ενεργοποιείται η διαδικασία -το περιβόητο Άρθρο 50- και όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολη, σκληρή, ίσως και βρόμικη, όπως πολλά κανονικά διαζύγια, η Ε.Ε. θα έχει συνεχώς μπροστά της την υπόμνηση ότι η ύπαρξή της δεν είναι μονόδρομος. Με το “όχι” των Βρετανών άνοιξε η πρώτη -μεγάλη- θηλιά στο πουλόβερ και από δω και πέρα θα υπάρχει πάντα ο φόβος πως μπορεί να συνεχίσει να ξηλώνεται. Οπότε, οι ραφτάδες των Βρυξελλών θα πρέπει να κάνουν δύο τινά: Να δουλέψουν σκληρά πάνω στην “ενότητα” των όσων απέμειναν, αλλά και να κάνουν όσο το δυνατό πιο δύσκολη τη ζωή της Βρετανίας που φεύγει. Διότι, εάν πράγματι έρθουν γρήγορα οι “καλύτερες μέρες”, θα βρεθούν κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, σε μια εποχή που είναι λιγότερο το όραμα και περισσότερο ο φόβος της μοναξιάς που κρατά τους “27” μαζί. Για την ώρα, δεν είδαμε δείγματα γραφής ότι εργάζονται σκληρά για το πρώτο, σχεδόν όλα στην Ευρώπη είναι business as usuall. Όσο για το δεύτερο, το παζάρι με τους Βρετανούς θα είναι σίγουρα σκληρό, όχι μόνο για... παραδειγματισμό, αλλά και επειδή ακριβώς, όπως οι Βρετανοί, και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ορέγονται κομμάτια από την κοινή περιουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL