Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Νατάλε Κουουρέζε, Κόμμα Νότιας Ιταλίας: / Με την Ελλάδα, για μια νέα συνεργασία του Νότου με την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νατάλε Κουουρέζε, Κόμμα Νότιας Ιταλίας: / Με την Ελλάδα, για μια νέα συνεργασία του Νότου με την Ευρώπη

Η Ελλάδα έθεσε το θέμα του χρέους, της λιτότητας, της ανάγκης να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη από τα κάτω και η Ιταλία απαντά με υπεκφυγές που δεν οδηγούν πουθενά. Χρειάζεται να στηρίξουμε τις προσπάθειες της μεσογειακής Ευρώπης για μια δικαιότερη συνεργασία με τους υπόλοιπους λαούς της Ένωσης.

H πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι χαοτική και κυρίως στην Αριστερά, όπου καταγράφονται διαδοχικές διασπάσεις και κατακερματισμοί, ενώ έπειτα από τέσσερα χρόνια «τεχνικών» κυβερνήσεων, που δεν τις ψήφισε κανείς, έχουμε από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η φτωχοποίηση και κυρίως στον ιταλικό Νότο, με το 50% του κόσμου να ζει κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, για να μην αναφερθούμε στη νεανική ανεργία που στον Νότο κατέχει ευρωπαϊκό ρεκόρ, ξεπερνώντας το 60%. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού για να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία που μας επιβάλλεται από μια Ευρώπη που μας αρέσει διαρκώς και λιγότερο και που καθιστά επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της, όπως απαιτήσαμε το Σάββατο με τη διαδήλωση της «Δικής μας Ευρώπης» στη Ρώμη.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο ιταλικός λαός έστειλε ένα μήνυμα ωριμότητας, απορρίπτοντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση του Ρέντζι, με το «Όχι» στη Νότια Ιταλία να φτάνει στο 70%. Εάν δεν υπάρξουν απαντήσεις από τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό χώρο, κινδυνεύουμε να δούμε μια μαζική απεγνωσμένη στροφή του κόσμου προς τη Δεξιά και τους λαϊκιστές. Στην Ιταλία πρέπει να αντιδράσουμε οργανωμένα και ενωτικά όλες οι δυνάμεις που θέλουμε την αλλαγή, συνδέοντας τον αγώνα με την προσπάθεια ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διεκδικούμε την Ευρώπη των λαών της και τη δημοκρατική Ευρώπη του «Μανιφέστο του Βεντοτένε».

Εκατόν πενήντα χρόνια από την κατάκτηση της Νότιας από τη Βόρεια Ιταλία, αντιμετωπίζουμε τα ίδια δομικά προβλήματα, με μια χώρα που κινείται με δύο ταχύτητες. Δεν είμαστε εθνικιστές και λαϊκιστές. Η Ιταλία πρέπει να στοιχηματίσει στις δυνατότητες του Νότου και να βοηθήσει και τον Βορρά της, στον οποίο έχουν μεταναστεύσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Ιταλοί του Νότου. Μην ξεχνάμε ότι όλη η Ιταλία ανήκει στον Νότο της Ευρώπης.

Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL