Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Η σημασία των ΜΜΕ στην επιμόρφωση του λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σημασία των ΜΜΕ στην επιμόρφωση του λαού

Σε μια θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή του Αϊνστάιν μου έκανε εντύπωση ένας μαθηματικός τύπος που έδειχνε ότι ο εγωισμός και ο ατομισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος της πνευματικής καλλιέργειας και των γνώσεων μας. Όσο δηλαδή αυξάνεται η καλλιέργεια και η γνώση, τόσο μειώνονται οι αντικοινωνικές μας συμπεριφορές.

Καθημερινές, δυστυχώς, είναι οι νοσηρές αντικοινωνικές εκδηλώσεις που μαστίζουν τη νεοελληνική κοινωνία, με κορυφαίες τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον ατομισμό, την άθλια συμπεριφορά των οδηγών κ.λπ. Όλες είναι συμπτώματα μιας κυρίαρχης αιτίας: του χαμηλού επίπεδου της πνευματικής μας καλλιέργειας και παιδείας. Όλοι γνωρίζουμε την πασίγνωστη φράση "ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" που οι περισσότεροι έχουμε ξεστομίσει σε στιγμές εκνευρισμού, όταν κάποιος μας πιέζει, μας προσβάλλει, μας ανταγωνίζεται. Είναι ίσως η πιο γνωστή νεοελληνική έκφραση μετά τη λέξη μ....ας και δείχνει ανεξέλεγκτο εγωισμό και ατομισμό -με βάση τον τύπο του Αϊνστάιν υποδηλώνει το χαμηλό επίπεδο πνευματικής καλλιέργειας του νεοέλληνα.

Δυστυχώς όμως η πνευματική αναβάθμιση της νεοελληνικής κοινωνίας -κάτι που είναι περισσότερο από απαραίτητο στις μέρες μας- για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται, εκτός από τη σχολική εκπαίδευση, και τη σημαντικότατη συνδρομή των ΜΜΕ, που, όπως η τηλεόραση, θα μπορούσαν να αποτελούν την πιο ουσιαστική πηγή για τη διάχυση της παιδείας και της γνώσης στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Όμως η ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα, εκτός ίσως από την ΕΡΤ, που προσφέρει αρκετά διδακτικά και ποιοτικά ενημερωτικά προγράμματα, είναι απόλυτα εξαρτημένη από τα πολιτικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση της τηλεθέασης και, δυστυχώς, με κάθε κοινωνικό κόστος.

Η εξαρτημένη από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα τηλεόραση προσφέρει προγράμματα με πολύ χαμηλή ποιότητα (π.χ. Survivοr) που υποβαθμίζουν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη του νεοέλληνα και σε καμία περίπτωση δεν τον ψυχαγωγούν -με την ουσιαστική έννοια του όρου- ούτε τον διδάσκουν.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες που να ελέγχουν την ποιότητα των εκπεμπομένων προγραμμάτων και να περιορίσει εκείνους τους εξαρτημένους από συμφέροντα παρόχους τηλεοπτικών προγραμμάτων, που μόνο στόχο έχουν την κερδοσκοπία και τα μικροπολιτικά οφέλη. Με την τηλεοπτική ανεξαρτησία, τα παρεχόμενα προγράμματα θα μπορέσουν να γίνουν διδακτικά και ποιοτικά, βοηθώντας στη βελτίωση του γνωστικού επιπέδου και της πνευματικής καλλιέργειας των πολιτών, ώστε μια πολιτιστικά αναβαθμισμένη ελληνική κοινωνία να μπορεί απερίσπαστη από κάθε είδους πειρασμούς και σειρήνες να επιλέγει τους πολιτικούς της ηγέτες και το κατάλληλο πολιτικό σύστημα, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι το στενά προσωπικό συμφέρον του καθενός μας.

Μόνο με την πνευματική ωριμότητα των πολιτών της μια χώρα μπορεί να γίνει ευνομούμενη και να προχωρήσει με σταθερά βήματα προς το μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL