Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η δολοφονία του σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους των Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δολοφονία του σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους των Ελλήνων

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο στις 18 Ιανουαρίου 1928 και έγινε δεκτός από τον λαό, τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες σαν σωτήρας. Την περίοδο αυτή οι Έλληνες ήταν σε μαύρη απελπισία και η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια. Οι εμφύλιοι πόλεμοι είχαν ρημάξει τη χώρα, η χρεοκοπία του 1827 άφησε άδειο το δημόσιο ταμείο και ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και ο Κιουταχής στη Στερεά Ελλάδα είχαν καταλάβει όλες τις πόλεις και τα φρούρια εκτός του Ναυπλίου και δύο ακόμη. Ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης έπρεπε να εκπληρώσει δύο κολοσσιαία καθήκοντα:

* Να αναδιοργανώσει τον στρατό και το ναυτικό και ν' απελευθερώσει την Ελλάδα κι από την άλλη να διαπραγματευτεί τα σύνορα της Ελλάδας με τις μεγάλες δυνάμεις και τον Σουλτάνο.

* Να δημιουργήσει, να οργανώσει και να λειτουργήσει ελληνικό κράτος, δηλαδή, εκτός από στρατό και πολεμικό ναυτικό, να δημιουργήσει δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, εθνικό νόμισμα, πρόνοια για τα θύματα του αγώνα και ν' αναπτύξει τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο και εν γένει την εθνική οικονομία.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο αναδιοργάνωσε τον στρατό κι έβαλε επικεφαλής τον Δ. Υψηλάντη και το πολεμικό ναυτικό και έβαλε επικεφαλής τον Α. Μιαούλη. Έως τον Οκτώβριο ο αναδιοργανωμένος στρατός απελευθέρωσε όλες τις πόλεις και τα φρούρια της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας πλην της Αθήνας, όπου συμφωνήθηκε ο πασάς ν' αναχωρήσει ειρηνικά μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης ίδρυσε Σχολή Ευελπίδων για την παραγωγή αξιωματικών με σύγχρονη στρατιωτική εκπαίδευση. Τέλος, ο Ανδρέας Μιαούλης καθάρισε τις ελληνικές θάλασσες από τους πειρατές. Πράγμα για το οποίο κατηγορούσαν οι Ευρωπαίοι τους Έλληνες.

Ο Ι. Καποδίστριας εκλέχθηκε κυβερνήτης της Ελλάδας για θητεία επτά ετών. Ζήτησε κι έλαβε αναστολή του Συντάγματος και διάλυση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας. Ίδρυσε το "Πανελλήνιο", ένα συμβουλευτικό σώμα όπου συμμετείχαν 27 διακεκριμένες προσωπικότητες του αγώνα. Το καλοκαίρι του 1829 προκήρυξε εκλογές κι έβαλε υποψηφιότητα και στις 26 επαρχίες της χώρας και εκλέχθηκε σε όλες σαρώνοντας τους αντιπάλους του και αποκτώντας συνολική νομιμοποίηση της εξουσίας του από τον λαό. Επίσης:

* Καθιέρωσε τον Φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, που αντικατέστησε το τουρκικό γρόσι, και ίδρυσε το Εθνικό Νομισματοκοπείο για την κοπή των νομισμάτων.

* Ίδρυσε δικαστήρια για την απονομή της Δικαιοσύνης αποσπώντας τη λειτουργία από τους προκρίτους με τις αυθαιρεσίες τους. Θέσπισε Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ψήφισε νόμους και διατάγματα.

* Στην εκπαίδευση ίδρυσε πάνω από εκατό σχολεία με 10.000 μαθητές και εισήγαγε τις αλληλοδιδακτικές μεθόδους. Ίδρυσε Εκκλησιαστική Σχολή στον Πόρο και ορφανοτροφείο στην Αίγινα για τα ορφανά παιδιά του αγώνα.

* Ίδρυσε στην Αίγινα αρχαιολογικό μουσείο το 1829, καθώς και ελληνικό και γαλλικό τυπογραφείο.

* Μερίμνησε για τον επανασχεδιασμό και την ανοικοδόμηση των πόλεων και για τον σκοπό αυτό έστειλε τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Βούλγαρη σε Ναύπλιο, Άργος, Μεσολόγγι, Πάτρα και αλλού.

* Μερίμνησε για τη δημόσια υγεία με μέτρα και κανονισμούς.

* Επέσπευσε τους δρόμους και ίδρυσε ταχυδρομικές υπηρεσίες κ.λπ.

Για την ανόρθωση των οικονομικών της χώρας, που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, ο Καποδίστριας έθεσε την προσωπική του περιουσία στη διάθεσή του Δημοσίου για τις πληρωμές μισθών και αποζημιώσεων. Ταυτόχρονα ζήτησε δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Αγγλία αρνήθηκε ρητά, αλλά η Γαλλία και η Ρωσία συμφώνησαν να δώσουν -ο Τσάρος μάλιστα έστειλε 3.750.000 γαλλικά φράγκα.

Επίσης νομοθέτησε οι φόροι ("δοσίματα") των επαρχιών να κατευθύνονται στο δημόσιο ταμείο και όχι στα ταμεία των προυχόντων, κοτζαμπάσηδων και οπλαρχηγών για να διατηρούν ιδιωτικούς στρατούς. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή Τίρυνθας. Επέβαλε την καλλιέργεια της πατάτας.

Για να ενισχύσει το εμπόριο παραχώρησε δάνειο στους νησιώτες για την αγορά πλοίων και τη δημιουργία ναυπηγείων στον Πόρο και στο Ναύπλιο. Ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, την οποία υπονόμευσαν οι πλοιοκτήτες, οι γαιοκτήμονες και οι έμποροι. Τέλος πήρε μέτρα για την ανακούφιση των θυμάτων του αγώνα: αγωνιστές, χήρες και ορφανά.

Το Πρωτόκολλο της 18.11.1828 προέβλεπε ο Μοριάς και οι Κυκλάδες να τεθούν υπό την προσωρινή εγγύηση των συμμάχων με την προοπτική να παραχωρηθεί στην Ελλάδα αυτονομία υπό την αιγίδα του σουλτάνου.

Ο Καποδίστριας, με έναν συνδυασμό διπλωματικής και στρατιωτικής δράσης, κατάφερε να διπλασιάσει το έδαφος και τον πληθυσμό της ανεξάρτητης Ελλάδας. Εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση του Ιμπραήμ και την άφιξη του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο το 1828, καθώς και του ρωσοτουρκικού πολέμου το 1828-1829, έστειλε τον Δ. Υψηλάντη και τα στρατεύματα ν' απελευθερώσουν τη Στερεά Ελλάδα. Έτσι τα σύνορα της Ελλάδας με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 προωθήθηκαν στη γραμμή νότια του Σπερχειού - Αχελώου.

Παρά την επιτυχία του Καποδίστρια στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, η αντιπολίτευση δεν άργησε να αρχίσει. Τότε διόρισε τους αδελφούς του Βιάρο και Αυγουστίνο επικεφαλής του στρατού και του ναυτικού. Οι κατηγορίες για αντιδημοκρατικότητα επεκτάθηκαν στην οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό. Κέντρο της αντιπολίτευσης ήταν η Ύδρα των αδελφών Κουντουριώτη, που έχασαν την εξουσία, με προεκτάσεις στη Μάνη των Μαυρομιχαλαίων και στη Σύρο των εμπόρων.

Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης ήταν: εδώ και τώρα αποζημιώσεις στους πλοιοκτήτες για τις απώλειές τους στον αγώνα, να μην πληρώνουν φόρους οι έμποροι, διανομή των εθνικών γαιών στους κοτζαμπάσηδες και τους οπλαρχηγούς, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ζητούσε να μην καταργηθεί η Μεσσηνιακή Βουλή, που θα εισπράττει και θα διαχειρίζεται μόνη της τους φόρους της Μεσσηνίας.

Στην Ύδρα συγκεντρώθηκαν οι Α. Μιαούλης, Γ. Σαχτούρης, Ιάκ. Τομπάζης, Αντ. Κριεζής, Αλ. Μαυροκορδάτος, Ιω. Κωλέττης, Σπ. Τρικούπης και άλλοι. Όργανα της αντιπολίτευσης ήταν οι εφημερίδες "Απόλλων" του Αν. Πολυζωίδη, "Ηώς" του Εμμ. Αντωνιάδη και "Ανεξάρτητος"...

Η αντιπολίτευση σύντομα εξελίχθηκε σε συνωμοσία και εξέγερση στη Μάνη, την Ύδρα, τη Σύρο. Ο Καποδίστριας συνέλαβε και φυλάκισε τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Τότε ο Α. Μιαούλης με τον Αντ. Κριεζή κατέλαβαν με 200 ενόπλους τον ναύσταθμο του Πόρου και όταν τον απέκλεισε ο ρωσικός στρατός ανατίναξε τη φρεγάτα "Ελλάς" και την κορβέτα "Ύδρα" (Ιούλιος 1831).

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831 ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος Μαυρομιχάλης δολοφόνησαν μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Η συνωμοσία στηρίχθηκε από την Αγγλία και τη Γαλλία, που θεωρούσαν τον Καποδίστρια ρωσόφιλο, όμως ήταν έργο καθαρά των Ελλήνων. Η δολοφονία του Καποδίστρια ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης παλιού και νέου στην Ελλάδα:

* Το νέο εκπροσωπούσε ο κυβερνήτης, που είχε την πλήρη υποστήριξη του ελληνικού λαού για τη δημιουργία σύγχρονου ευρωπαϊκού εθνικού κράτους με πλήρη κυριαρχία επί του ελεύθερου εδάφους και με δικό του στρατό, νόμισμα, διοίκηση, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και σύγχρονη οικονομία με τράπεζα και ανάπτυξη της γεωργίας και του εμπορίου.

* Το παλιό εκπροσωπούσαν οι πλοιοκτήτες, οι κοτζαμπάσηδες, οι έμποροι, που διεκδικούσαν απόλυτη τοπική εξουσία με δική τους δικαιοσύνη, διοίκηση, φορολογία και ιδιωτικούς στρατούς ως εφαλτήρια για την κατάκτηση μιας τεμαχισμένης κεντρικής εξουσίας και τη νομή της. Στην ουσία ζητούσαν ν' αντικαταστήσουν οι ίδιοι τους πασάδες, τα πασαλίκια και τις τοπαρχίες.

Στην πλευρά του παλιού βρέθηκαν επίσης το Αγγλικό και το Γαλλικό κόμμα...

Η δολοφονία του Καποδίστρια σημαίνει ήττα και καταστροφή του νέου και σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους των Ελλήνων που δημιούργησε ο Καποδίστριας κι επιθυμούσε ο λαός. Φυσικά το μεταβατικό συγκεντρωτικό κράτος του Καποδίστρια δεν το διαδέχτηκε η δημοκρατία των κομμάτων με Σύνταγμα.

Αυτή είχε ήδη αποτύχει με τον εμφύλιο πόλεμο του 1823-1825. Εξάλλου το ζήτημα που έθεσε η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν αν θα εδημιουργείτο δημοκρατικό κράτος, αλλά αν θα εδημιουργείτο το εθνικό κράτος των Ελλήνων. Η δημοκρατία ταλαιπωρείτο ήδη και στη Γαλλία με τον Ναπολέοντα και την αυτοκρατορία του και με την παλινόρθωση των Βουρβόνων;

Οι εμφύλιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία και το χάος που δημιούργησαν έφεραν το σκοτάδι προκρατικών μορφών εξουσιών και τους ιδιωτικούς στρατούς, που λειτουργούσαν σαν συμμορίες και ρήμαξαν τη χώρα. Στο σκοτάδι και το χάος έβαλε τέλος το παλαιού τύπου συγκεντρωτικό κράτος της ελέω θεού μοναρχίας των Βαυαρών με τον ανήλικο βασιλιά Όθωνα που τώρα ήταν μόνιμο και όχι μεταβατικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL