Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ο άγνωστος εαυτός μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο άγνωστος εαυτός μας

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Φρ. Νίτσε

Όταν αρχίζουμε την πορεία μας στον κόσμο, μαθαίνουμε πώς να σεβαστούμε το σώμα μας και πώς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του. Το αγαπάμε, το καλοπιάνουμε, το φροντίζουμε, το ταΐζουμε και το προστατεύουμε από τα δεινά του κόσμου. Το πρώτο φροντιστήριο γίνεται ενώ είμαστε μωρά. Ποσώς μας ενδιαφέρει η πορεία του κόσμου, είμαστε εστιασμένοι μόνο στα πεζά και άχαρα. Ποιος κάνει επανάσταση ενώ η μάνα του τον θηλάζει; Μαμ, κακά και νάνι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Μετά, ανακαλύπτουμε τον πνευματικό μας κόσμο, το εγώ μας, και βάζουμε στόχους στη ζωή. Σταθερά και σίγουρα ολοκληρώνουμε μία προσωπικότητα με ήθος, αξιοπρέπεια και γνώση. Στην πορεία ενηλικίωσης οι απαιτήσεις μας συγκεκριμενοποιούνται. Διεκδικούμε δικαιώματα ως πολίτες και ως επαγγελματίες στους χώρους όπου εργαζόμαστε. Αν είμαστε τυχεροί σε αυτή την αναζήτηση, έχουμε σύμβουλους, καθοδηγητές και ανθρώπους που θα διαμορφώσουν το άγουρο είναι μας. Ακούραστα και πεισματικά, βάζουμε λιθαράκια στο γιαπί που θα εξελιχτεί σε ένα στιβαρό και εντυπωσιακό χαρακτήρα. Μια ώριμη προσωπικότητα. Τότε συναντάμε το άγνωστο.

Πώς αντιδράμε στην πρώτη μας επαφή; Φοβόμαστε και ετοιμάζουμε τη γραμμή άμυνας; Η κοινωνία μας λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Η επιβίωση, μέσα σε έναν κοινωνικό κύκλο, είναι βασισμένη στη γνώση και την αποδοχή τους. Στο άγνωστο αντιδράμε ανάλογα με την αίσθηση του κινδύνου και της απειλής (που λείπουν όταν είμαστε μικροί). Επιλέγουμε τη μάχη και την αντίσταση, την άμυνα ή την ήττα, την υποχώρηση και την παράδοση.

Δεχόμαστε εύκολα το άγνωστο; Αντιδράμε χαλαρά ή επιθετικά; Το φοβόμαστε εξαρχής ή όταν τρώμε το πρώτο χαστούκι; Κατά τη διάρκεια της ανώδυνης ή ιδιαίτερα επώδυνης διαδρομής της ζωής μας ωριμάζουμε, μαθαίνουμε τι πραγματικά είμαστε και τι θα κάνουμε στο παρόν και το μέλλον μας. Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο άγνωστος είναι ο εαυτός μας, κάπου κρυμμένος στα άδυτα της ψυχής μας; Ξαφνιαζόμαστε. Ενώ υπήρχε πάντα, εμείς το αγνοήσαμε! Θύματα της τεμπελιάς, της αδιαφορίας ή της αδράνειάς μας; Η επίγνωση και η εκτίμηση των ψυχικών δυνάμεων και αντοχών μας μάς στηρίζουν στη ζωή μας. Ηθελημένα δεν ασχοληθήκαμε. Δεν το ψάξαμε. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, λέει ο Φρ. Νίτσε και πρέπει να κάνουμε την επώδυνη βουτιά. Ο πόνος και η απογοήτευση δεν θα μας αποτρέψουν από το να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον κάνουμε φίλο... Οι δυσκολίες και τα εμπόδια μας βοηθούν, δεν μας λυγίζουν. Είναι δεδομένη η ήττα; Μας αποθαρρύνει, κόβουμε ταχύτητα, εγκαταλείπουμε ή θα συμβιβαστούμε. Θα τολμήσουμε ή θα κρυφτούμε; Θα ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών ή θα το κάνουμε μόνοι μας; Η απόφαση δεν έχει σχέση με την ηλικία στην οποία θα κάνουμε την υπέρβαση. Άλλωστε, η ζωή συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL