Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ / Δεν υψώνονται μόνο τείχη, αλλά ορθώνονται και αναστήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ / Δεν υψώνονται μόνο τείχη, αλλά ορθώνονται και αναστήματα

“Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους” έλεγε η Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.

Τα λόγια της σήμερα κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά, με την έννοια ότι αναφερόμαστε στην εποχή που ζούμε, παρουσιάζουν ξεχωριστό νόημα. Πρώτον, γιατί σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Δεύτερον, γιατί είναι μία από τις πιο γνωστές ποιήτριες των ΗΠΑ. Τρίτον, γιατί είχε καταγωγή από την Αφρική. Τέταρτον, γιατί ο πλανήτης βιώνει δύσκολες μέρες με την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Σίγουρα δεν ήταν αυτό το όνειρο...

Στη χώρα όπου αναδείχθηκε η ποιήτρια αναδείχτηκε πρόσφατα νέος πρόεδρος ένας μισαλλόδοξος ηγέτης που δεν χωνεύει τους μαύρους. Εκεί που πάλεψαν η ίδια και άλλοι ποιητές, πολιτικοί με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και πολλοί ακόμη άνθρωποι υπήρξε το πιο εμφατικό αποτέλεσμα υπέρ της Ακροδεξιάς. Ένα αποτέλεσμα που πάτησε πάνω στα αποτελέσματα της κρίσης, της αντίληψης για εύκολες λύσεις, της απομάκρυνσης από την πολιτική, της πολιτικής ημιμάθειας και άλλων παραγόντων που δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ.

Σήμερα, σε διάστημα τριών μόλις χρόνων από τον θάνατο της Μ. Αγγέλου, το διεθνές πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά και είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι εκείνη το άφησε. Η Ακροδεξιά ανεβαίνει, παρά τις ήττες που μετρά σε εκλογικές αναμετρήσεις, όπως συνέβη τελευταία στην Αυστρία και την Ολλανδία.

Ενώ αναμένουμε ακόμη τις εκλογές στη Γαλλία με τη Μαρίν Λεπέν να προηγείται δημοσκοπικά και βιώνουμε ήδη τις πρώτες συνέπειες από τις πολιτικές επιλογές του ξενοφοβικού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αντιμετώπιζε εχθρικά σήμερα τη Μάγια Αγγέλου αν αυτή ζούσε κι αν δεν είχε καταφέρει να γίνει ευρέως αποδεκτή, κάνοντας πράξη αυτό που επίσης συνήθιζε να λέει: “Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να τους αλλάξεις τα φώτα”.

Η Ακροδεξιά όμως δεν παίζει μόνη της, δεν γίνονται μόνο από αυτή δράσεις, δεν επηρεάζει μόνο αυτή τον κόσμο, δεν έχουν μόνο οι δικές της ιδέες σημαντική απήχηση. Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και οι δράσεις εναντίον των διακρίσεων είναι παρούσες ανά τον κόσμο, από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα τη διαφορετικότητα. Δεν τη θεωρούν αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Δεν βλέπουν ξένους που κλέβουν τις δουλειές τους, δεν βλέπουν ανθρώπους που είναι κατώτεροι λόγω του χρώματος στο δέρμα, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους.

Όταν ζήτησαν "δικαιοσύνη για τον Τεό"

Τον περασμένο Φεβρουάριο η απάντηση στον βιασμό μαύρου εργάτη από αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του στο Ολνέ σου Μπουά, προάστιο του Παρισιού, ήταν μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Με αφορμή τα επεισόδια η υποψήφια πρόεδρος Μαρίν Λεπέν είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της στην αστυνομία και όχι στο θύμα χαρακτηρίζοντας “ανάξιες” τις δηλώσεις πολιτικών που έκαναν λόγο για συχνά περιστατικά ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς εις βάρος πολιτών.

Το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε ξανά ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία των αστυνομικών, εκείνη τη φορά στις ΗΠΑ, όπου οι δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς αποτελούν συχνό φαινόμενο. Σε διαδήλωση ενάντια στις δολοφονίες η 28χρονη Leshia Evans όρθωσε το ανάστημά της σε μαινόμενους αστυνομικούς μένοντας ακίνητη και με ευθύ βλέμμα μπροστά τους.

Το συμβάν έγινε στη μέση ενός δρόμου στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, τη στιγμή που ετοιμάζονταν οι πάνοπλοι αστυνομικοί να πραγματοποιήσουν έφοδο εναντίον των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για το “Black Lives Matter”. "Υπάρχουν φωτογραφίες που, όταν τις δεις, δεν μπορείς μετά να τις ξεχάσεις. Δεν μπορείς μετά να κάνεις πως δεν τις έχεις δει ποτέ» έγραφε τότε το Atlantic.com.

Μόνη της απέναντι στους ναζί

Μια παρόμοια στιγμή καταγράφηκε νωρίτερα μέσα στο 2016, την Πρωτομαγιά, όταν η αντιρατσίστρια και ακτιβίστρια Tess Asplund στάθηκε με υψωμένη τη γροθιά της μπροστά σε 330 νεοναζί σε παρέλασή τους στη Σουηδία. Έτσι τα σχέδια των νεοναζί να σπείρουν τον φόβο, ματαιώθηκαν.

Στα δικά μας μέρη πάλι, πραγματοποιήθηκαν μόλις το περασμένο Σάββατο μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικά αιτήματα την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες. Ήταν μόνο η συνέχεια καθημερινών δράσεων αλληλεγγύης.

Η ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα

Η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1960 και η 21η Μαρτίου επιλέχθηκε προς τιμήν των 69 ειρηνικών διαδηλωτών στην πόλη Σάρπβιλ της Ν. Αφρικής που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στις 21 Μαρτίου 1960 από το βάρβαρο και απάνθρωπο καθεστώς του Απαρτχάιντ.

Στη συνέχεια, το 1963, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, όπου αναφέρεται ότι «η διάκριση λόγω φυλής, χρώματος ή εθνικής καταγωγής αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άρνηση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εμπόδιο στις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών».

Ακολούθησε, το 1965, η Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1969.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL