Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κατάθλιψη, έντονες αυτοκτονικές τάσεις και μη καταγεγραμμένα θύματα βασανιστηρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάθλιψη, έντονες αυτοκτονικές τάσεις και μη καταγεγραμμένα θύματα βασανιστηρίων

Πότε "σπάει" ένας άνθρωπος; Όταν χάσει ό,τι ήξερε ως σπίτι, ως κανονικότητα, όταν το μόνο που έχει πάνω του πια είναι η ανάσα του και το ταλαιπωρημένο του κορμί από τον πόλεμο, την πείνα, τα βασανιστήρια, το ταξίδι της προσφυγιάς, αλλά η "Ιθάκη" του αργεί γιατί βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν ξένο τόπο, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ιδέα για το μέλλον του; Προφανώς αυτές τις ερωτήσεις κανείς δεν έχει κάνει από όσους μιλούν για την "επιτυχία" της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που σήμερα κλείνει ένα χρόνο ζωής.

Οι απαντήσεις όμως υπάρχουν πάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν για μήνες στα νησιά του Αιγαίου. Και οι άνθρωποι αυτοί στη Λέσβο έχουν αρχίσει να "σπάνε", όπως μας εξηγούν οι ψυχολόγοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή τους έχουν καταγράψει τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης να αυξάνονται κατά 150% και τους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες να τριπλασιάζονται, ενώ αυξήθηκαν και τα ψυχωτικά συμπτώματα.

Άμεση σχέση συνθηκών διαβίωσης και αβεβαιότητας με την εκδήλωση διαταραχών

Η Βασιλική Τσίχλα, ψυχολόγος των ΓΧΣ, παρακολουθεί γυναίκες από τη Μόρια και το Καρά Τεπέ και μας μίλησε για το πολύ έντονο άγχος για το μέλλον που βιώνουν οι γυναίκες αυτές και την απογοήτευση, που σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες, ακόμα και αν δεν προϋπήρχε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, τις κάνει να εκδηλώνουν πια διαταραχές. Η Β. Τσίχλα συναντά γυναίκες με έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό, γυναίκες με κατάθλιψη, με αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες. Η κατάθλιψη κυριαρχεί στις γυναίκες, όπως μας εξηγεί, και ακολουθεί το μετατραυματικό στρες.

Αύξηση τον τελευταίο μήνα των βιασμών στο ταξίδι της προσφυγιάς

Μια από τις αιτίες μετατραυματικού στρες στις γυναίκες είναι η σεξουαλική κακοποίηση που έχουν δεχθεί είτε κατά τη διάρκεια του πολέμου είτε από συμμορίες στο επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς είτε από τους ίδιους τους διακινητές.

Μάλιστα, όπως μας επιβεβαιώνει και η ίδια, τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί τα θύματα βιασμού ανάμεσα στις γυναίκες που βλέπει. Αξίζει να σημειωθεί ότι Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου έχει δηλώσει μόλις προ δύο ημερών ότι 9 στις 10 νεοεισερχόμενες γυναίκες που βλέπουν πια τον τελευταίο μήνα είναι θύματα βιασμού!

Σεξουαλική βία και κατά των ανδρών

Οι άνδρες από την άλλη που ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγου στην πλειονότητά τους είναι θύματα βασανιστηρίων ή έχουν πάρει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Σχεδόν το 90% των ανδρών που βλέπει ο Γρηγόρης Καβαρνός, ψυχολόγος των ΓΧΣ, όπως μας διηγείται, είναι θύματα βασανιστηρίων. Στα βασανιστήρια περιλαμβάνεται και η σεξουαλική κακοποίηση, ενώ μας εξηγεί ότι μεγάλο μέρος, ακόμα και των ανδρών, που προέρχονται από την Ερυθραία και περνούν από το Σουδάν πέφτουν θύματα βιασμών από τους διακινητές. Σεξουαλική βία καταγράφεται και στους άνδρες από τη Βόρεια Αφρική.

Θύματα βασανιστηρίων που δεν καταγράφονται ως τέτοια

Ο ψυχολόγος των ΓΧΣ βλέπει θύματα βασανιστηρίων, τα οποία όμως οι επίσημες υπηρεσίες δεν έχουν απαραίτητα καταγράψει ως θύματα βασανιστηρίων, δηλαδή ως ευάλωτους, όπως τονίζει. Ακόμα και αν το πουν, ακόμα και αν φέρουν τραύματα, δεν υπάρχει από τους γιατρούς της πρώτης υποδοχής ούτε ο χρόνος ούτε η εκπαίδευση για να διαπιστώσουν εάν έχουν να κάνουν με θύμα βασανιστηρίων, σημειώνει.

Οι πιο πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία τους, μας εξηγεί, ωστόσο υπάρχουν φορές που στην ερώτηση εάν τον έχουν βασανίσει η απάντηση που παίρνεις είναι "εντάξει, εμένα με μαστίγωναν με σύρματα, αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που έπαθαν άλλοι" ή μπορεί να σου πει όχι και στην πορεία να καταλάβεις ότι έχει βασανιστεί, καθώς, εξαιτίας των εμπειριών τους, έχουν σχετικοποιήσει την κανονικότητα ή τι συνιστά βασανιστήριο, τι είναι αναμενόμενο.

Αύξηση και των ψυχιατρικών προβλημάτων

Επιπλέον ο Γρ. Καβαρνός υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση πια στα ψυχιατρικά προβλήματα που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, εξηγεί: από τη μια η τραυματική εμπειρία που κουβαλούν, στην οποία προστίθεται η παρούσα εμπειρία της αβεβαιότητας, των άθλιων συνθηκών, της φυλακής, καθώς ζουν με όλες τις νοοτροπίες της φυλακής, έχουμε συμμορίες, ναρκωτικά.

Άνθρωποι ακόμα και χωρίς κάποιο προηγούμενο πρόβλημα ή άνθρωποι που ας δεχθούμε πως δεν είχαν καμία τραυματική εμπειρία, πέραν του δύσκολου ταξιδιού της προσφυγιάς, εκδηλώνουν πια διαταραχές από τις συνθήκες διαβίωσης και το συνεχές άγχος και την αβεβαιότητα, επισημαίνει και ο Γρ. Καβαρνός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL