Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεκατίνιασμα. Μια νέα πολιτική πράξη

Τι έχουνε πάθει αυτοί; Γιατί μιλούν έτσι ο ένας στον άλλον;

Τελευταία, παρατηρούμε ένα διεθνές πολιτικό λεκτικό ξεσάλωμα. Ηγέτες μπρουτάλ, που δεν μασούν τα λόγια τους. Οι βασικές προϋποθέσεις του διαλόγου, ψυχραιμία, ευπρέπεια και καλοπιστία, μοιάζει να ανήκουν σ’ άλλη εποχή. Η πίεση και ο εκνευρισμός δεν αφήνουν περιθώρια για αβρότητες.

Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλούν οι ηγέτες των εκλεπτυσμένων Δυτικοευρωπαίων (του «καλημέρας σας», «συγγνώμη», «ευχαριστώ»/«παρακαλώ»), που, παραμερίζοντας την παραδοσιακή λεκτική τους ευγένεια, παραδίδονται σ’ έναν παρορμητικό πολιτικό λόγο, ανταλλάσσουν εκφράσεις υποτιμητικές, επιλέγουν ενέργειες προσβλητικές για εκπροσώπους άλλων χωρών και συχνά υποτιμούν χώρες και λαούς (sine nobilitate).

Τι συμβαίνει; Είναι ένας λεκτικός αντικατοπτρισμός της δύναμης επιβολής των οικονομικά δυνατότερων χωρών; Ένας λεκτικός τσαμπουκάς που συνοδεύει τους οικονομικούς εκβιασμούς τους, κάνοντας απόλυτα σαφείς τις πολιτικές και οικονομικές επιθυμίες τους;

Μια υπόδειξη ή μια διαφωνία που θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί εύσχημα γιατί τώρα λέγεται κυνικά κι απροσχημάτιστα; Και οι «διαπραγματεύσεις» γιατί διεξάγονται σαν ωμοί εκβιασμοί;

Μας πήρε δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η αντιπολιτική έκφραση δεν είναι μια νέα επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια μορφή πολιτικής πράξης, που έχει σκοπό να καταστήσει σαφές το ποιοι είναι οι ρυθμιστές των οικονομικογεωπολιτικών καταστάσεων. Και οι ρυθμιστές, που είναι κάμποσοι, εκνευρίζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ρυθμιζόμενους όταν δεν ρυθμίζονται. Μεταμορφώνονται σε παχύδερμα. Και από παρόρμηση μουγκρίζουν, γρυλίζουν, δείχνουν τα δόντια τους.

Στη χώρα μας, αν και ο εκνευρισμός περισσεύει, διανύουμε ακόμη τη φαιδρή φάση της διαταραχής (αρχή αποκτήνωσης), με κοκορομαχίες εντός κι εκτός Βουλής και την «κότα τη λειράτη»!

Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια επιδημία «ρινοκερίτιδας»* από την οποία αργά ή γρήγορα θα προσβληθούμε κι εμείς. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη και ακατανόητη εποχή, που για να τη βγάλουμε καθαρή χρειαζόμαστε γερά αντισώματα και (επιδημικών τάσεων) αντιστάτες.

 

* Παραπομπή στο θεατρικό έργο "Ρινόκερος" του Ευγένιου Ιονέσκο.

 

Τζώρτζια Ρασβίτσουσυμβολαιογράφος στη Λέσβο

Δείτε όλα τα σχόλια