Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Έργα και ημέρες της Ελληνίδας προξένου... στην Τεργέστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργα και ημέρες της Ελληνίδας προξένου... στην Τεργέστη

Στις 23 Οκτωβρίου 2014 απεβίωσε ο μέχρι τότε επίτιμος πρόξενος της Τεργέστης Μενέλαος Παππάς. Μεταξύ των υποψηφίων για την αντικατάστασή του ήταν και η σύζυγος του θανόντος Μαρίνα Κέδρου-Παππά. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της κοινότητας υποστήριξε την κ. Κέδρου-Παππά σε αντιπαράθεση με τον άλλο διεκδικητή θέσης. Ένα κριτήριο ήταν και η μη παρεμβατικότητα στα ενδοκοινοτικά.

Η πρόξενος άρχισε τη σταδιοδρομία τής μη παρεμβατικότητας με «νουθετήσεις» -παλαιοχουντικής κοπής- στον υπογράφοντα να μη γράφει στην «Αυγή» και «Να αφήσεις τα αριστερά σου», πράγματα συνηθισμένα στη ζωή μου. Πιο σημαντικό και άκρως αρνητικό είναι το ότι περιφρονεί τις ιστορικές πορείες αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον ιδιότυπο ρόλο της σαν εκπρόσωπος της χώρας και της πολιτικής τής δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Επισημαίνονται τα σημαντικότερα γεγονότα στη διάρκεια ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων της:

α. Στις 21 Απριλίου του 2016 κατατέθηκε, για πρώτη φορά από τη μεριά του Δ.Σ. της κοινότητας, στεφάνι στο κτήριο του Μουσικού Ωδείου της Τεργέστης, όπου στις 23 Απριλίου 1944 κρεμάστηκε, μαζί με 54 άλλους αντιφασίστες, ο Μάρκος Ευθυμιάδης. Ο Ευθυμιάδης είχε γεννηθεί το 1921 στο Μπρίντεζι από γονείς της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας που είχαν καταφύγει εκεί πριν από χρόνια. Ο Ευθυμιάδης ήταν φοιτητής και οργανωμένος σε παράνομη κομμουνιστική οργάνωση και γι’ αυτό δεν είχε γραφεί στην τότε κοινότητα των Ράλληδων και των Σκαραμαγκάδων -καταστατικά με διακρίσεις τάξης και γένους-, σε αντίθεση με τον αδελφό του, που ήταν μέλος. Η κ. πρόξενος έλαμψε με την απουσία της. Στη μνήμη τού Μάρκου Ευθυμιάδη, προς το τέλος της δεκαετίας του 1950, το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης απένειμε το πτυχίο honoris causa και μετάλλιο σαν αγωνιστή για την ελευθερία.

β. Την τελευταία Κυριακή Νοεμβρίου 2016 -ιστορική μνήμη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου-, έπειτα από πρόταση του ιερέα της κοινότητας έγινε επίσημη δοξολογία προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό δε σύμφωνα με μια κανονιστική διαδικασία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η κα πρόξενος έλαμψε με την απουσία της.

γ. Στις 6 Δεκεμβρίου 2016, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., προσκλήθηκε ο μεγάλος τροβαδούρος και «μαστιγωτής» των παρανομιών κ.λπ. Παπακωνσταντίνου να κάνει μια μουσική συναυλία στην Τεργέστη. Συμφώνησαν όλοι στο Δ.Σ. -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να πληρωθεί ο τραγουδιστής με «μαύρο χρήμα», δηλαδή χωρίς ελληνικές αποδείξεις ή άλλα επίσημα παραστατικά. Αμοίφθηκε (κομπανία Παπακωνσταντίνου) με 10.000 ευρώ και κάλυψη όλων των εξόδων ταξιδιού και παραμονής. Μεταξύ αυτών που συμφώνησαν ήταν και κ. Κέδρου-Παππά, πρόξενος της Ελλάδας. Δηλαδή εκπρόσωπος μιας χώρας της οποίας η κυβέρνηση κάνει αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Και μάλιστα ήταν και χορηγός της εκδήλωσης.

Η ίδια λογική τηρήθηκε και για την αμοιβή μιας λαϊκής κομπανίας (Τουμπάκη) που έπαιξε σε έναν χώρο για τα μέλη και φίλους της κοινότητας: Και αυτή πληρώθηκε με «μαύρο χρήμα», δηλαδή χωρίς παραστατικά για να πληρώσουν κάτι τι στην Ελλάδα.

Ζητήθηκαν από τον πρόεδρο της κοινότητας (14/2 και 27/2) παραστατικά στοιχεία και τέτοια δεν δόθηκαν κάτω από οποιαδήποτε μορφή, ούτε στη γενική συνέλευση (18/2) όπου μπήκε το ζήτημα. Γνώστης και συμμέτοχος της λογικής ότι «τα βρόμικα ρούχα πλένονται μέσα στο σπίτι» είναι και η πρόξενος μια και δεν εξέφρασε καμιά διαφωνία.

δ. Στην Τεργέστη θα εγκατασταθεί, αντικριστά με το οίκημα της κοινότητας, μια προτομή του πρωτομάρτυρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας Ρήγα Βελεστινλή. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. (Στέλιος Ρίτσος) αποφάσισε, σε διαδικτυακή επικοινωνία με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και η πρόξενος, και παρά την αντίθετη επιστολή του κ. Δ. Καραμπερόπουλου (πρόεδρου Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα) και το εμφανές του επωνύμου του Ρήγα (όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των απάντων του Ρήγα από τη Βουλή των Ελλήνων) ότι ο Ρήγας λέγεται Φεραίος ή το πολύ Φεραίος-Βελεστινλής.

Στην Τεργέστη παραδόθηκε από τον Δ. Οικονόμου ο Ρήγας Βελεστινλής στους δήμιους του, στην Τεργέστη του αφαιρέθηκε και το επώνυμο με το οποίο υπέγραφε.

«Αιδώς, Αργείοι».

Σημείωση: Μια οριστική απάντηση για τα θέματα (γ) και (δ) δόθηκε στις 18/2/2016, ενώ μέχρι τις 13/3 δεν παρουσιάστηκαν οι υποτιθέμενες αποδείξεις των Ελλήνων μουσικών και η κ. Μ. Κέδρου-Παππά ανέλαβε καθήκοντα βασικά στις αρχές του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL