Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Θ. Φωτίου: / Θ. Φωτίου: Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις υιοθεσίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: / Θ. Φωτίου: Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις υιοθεσίες

Αλλάζει η κυβέρνηση το νομοθετικό καθεστώς για τις υιοθεσίες, την ώρα που περίπου 2.000 παιδιά από 0 έως 18 ετών φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Την προαναγγελία για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την περιγραφή της κατάστασης, έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με πολυσέλιδο έγγραφό της που απέστειλε στη Βουλή.

"Το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών από τη φυσική τους οικογένεια στο μαιευτήριο, στο οποίο γεννήθηκαν, αποτελεί δυσάρεστο, αλλά υπαρκτό πρόβλημα" υπογραμμίζει η Θ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων στα νοσοκομεία βρεφών είναι διαρκώς μεταβαλλόμενος, καθώς από τη μία καταγράφονται νέα περαστικά εγκατάλειψης και από την άλλη καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομειακό περιβάλλον. Πάντως, στις 8 Φεβρουαρίου κανένα παιδί δεν ήταν σε νοσοκομείο.

Πρωτοβουλία από κοινού με το υπ. Δικαιοσύνης

Σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες, η Θ. Φωτίου επεσήμανε ότι σκοπός του υπουργείου είναι τα παιδιά που για διάφορους λόγους είναι είτε εγκαταλελειμμένα σε δημόσια νοσοκομεία είτε διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας να βρουν εναλλακτικές μορφές φροντίδας, προπάντων οικογενειακό περιβάλλον.

Έτσι ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα τεθούν κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και θα αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, των περιφερειών και των Δήμων. "Το εγχείρημα αποσκοπεί στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στη μέριμνα για το συμφέρον των παιδιών, αλλά και στη διαφάνεια και την αποτροπή παράνομων ενεργειών. Οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πολύ σύντομα, έπειτα από ευρεία διαβούλευση" υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός.

Ερώτηση Μ. Σαλμά

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς είχε ρωτήσει πόσα παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα που έχουν αποστολή την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής τους. "Στο σύνολο των ιδρυμάτων που λειτουργούν στη χώρα, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτά, ηλικίας 0-18 ετών, είναι περίπου 2.000" απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Πρόγραμμα "Αναδοχή Πρώτη Αγκαλιά"

Για τα παιδιά αυτά, αναφέρει η Θ. Φωτίου, το υπουργείο, "έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, είτε πρόκειται για βρέφη εγκαταλελειμμένα στα δημόσια νοσοκομεία είτε για τα παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα, και την παροχή σε αυτά εναλλακτικών μορφών φροντίδας". Έτσι, το 2016 λειτούργησε για πρώτη φορά από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) το πρόγραμμα "Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά" για τα βρέφη που παραμένουν στα νοσοκομεία και τα δημόσια μαιευτήρια, μέσω της απευθείας τοποθέτησής τους σε εγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια, χωρίς την προηγούμενη ιδρυματοποίησή τους. Έως τώρα 7 βρέφη τοποθετήθηκαν απευθείας από τα νοσοκομεία σε ανάδοχες οικογένειες.

Στο πρόγραμμα αυτό ανάδοχες οικογένειες με εμπειρία στη φροντίδα βρεφών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από την επιστημονική ομάδα του ΚΚΠΠΑ, αναλαμβάνουν τα βρέφη των οποίων οι φυσικοί γονείς δεν είναι σε θέση άμεσα ή και στο μέλλον να αναλάβουν τη φροντίδα τους και λαμβάνουν οικονομική και υλικοτεχνική υποδομή από το ΚΚΠΠΑ. Όσο τα παιδιά φιλοξενούνται από την ανάδοχη οικογένεια, οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται για την ανεύρεση και υποστήριξη της φυσικής οικογένειας, ώστε, αν είναι δυνατό, να αναλάβει τη φροντίδα του. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ύστερα από εκτίμηση της διεπιστημονικής ομάδας του αρμόδιου επιστημονικού συμβουλίου του ΚΚΠΠΑ, το θέμα προωθείται στο δικαστήριο για κρίση και το παιδί (μετά την απόφαση του δικαστηρίου) προωθείται για υιοθεσία σε ζευγάρι εγκεκριμένο και καταγεγραμμένο στο μητρώο που τηρεί το ΚΚΠΠΑ.

Λειτούργησε το Αναρρωτήριο Πεντέλης

Όσον αφορά τη φιλοξενία των παιδιών, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισήμανε ότι από τις 7 Φεβρουαρίου άνοιξε ο 7ος θάλαμος του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, που αποτελεί παράρτημα του ΚΚΠΠΑ. Στον θάλαμο, που ανακαινίστηκε με χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, φιλοξενούνται πια τα τελευταία 13 βρέφη που παρέμεναν σε μαιευτήρια για κοινωνικούς και μόνο λόγους. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Μονάδα Βρεφών λειτουργεί με τη συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS και με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί μονάδα σύντομης φιλοξενίας και στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση στην οικογένεια προέλευσης του κάθε παιδιού ώστε να αναλάβει εκ νέου την επιμέλειά του. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, θα προσφέρονται για την οικογενειακή αποκατάσταση των βρεφών οι λύσεις της αναδοχής και της υιοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL