Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ελληνική Αστυνομία και αριστερή διακυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική Αστυνομία και αριστερή διακυβέρνηση

Για όσους και όσες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Αστυνομία, είναι κοινή η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει επιτυχίες σε δύσκολους χώρους, όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, και βελτιώνει τις επιδόσεις της και στα ζητήματα της αστυνόμευσης.

Το αίσθημα της ασφάλειας δεν υποτιμάται από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα του πολίτη ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας του και βεβαίως ανεξάρτητα του φύλου, της εθνικότητας και της οικονομικής ή κοινωνικής του θέσης.

Αυτή είναι πάγια θεώρηση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα απέναντι στο ζήτημα της ασφάλειας. Η ασφάλεια και τα δικαιώματα δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση και δεν αποτελούν δύο διαφορετικά και αλληλοαναιρούμενα διακυβεύματα.

Δεν μπορούμε να αποκρύψουμε το γεγονός ότι στο παρελθόν διαμορφώθηκε μια τραυματική σχέση ανάμεσα στην Αριστερά και την αστυνομία. Οι κυβερνήσεις που άσκησαν την εξουσία επί δεκαετίες χρησιμοποίησαν το σώμα ως μέσον για να περάσουν αντικοινωνικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Ο θεμελιακός ρόλος των σωμάτων ασφάλειας, που αφορούσε την προστασία του πολίτη, της σωματικής του ακεραιότητας και της νόμιμα κατακτημένης περιουσίας του, παραβιάστηκε σωρηδόν, καθώς οι αστυνομικοί υπάλληλοι χρησιμοποιήθηκαν σε ρόλο καταστολής κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, κυρίως σε βάρος φοιτητών, απεργών, αγροτών, συνταξιούχων ακόμα και ενάντια σε συναδέλφους τους!

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός που συνόδευε πάντα την εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την αστυνομία σε καθεστώς σύγκρουσης και αντιπαλότητας με τα κινήματα και τον πολίτη.

Το γεγονός αυτό και συνάμα η ελλειμματική άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων λόγω διαφορετικών προσανατολισμών προδιέθεταν τον πολίτη αρνητικά απέναντι στις αστυνομικές αρχές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να γεφυρώσει το χάσμα αυτό. Ενισχύει τις δυνάμεις που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γειτονιά και την ασφάλεια των λαϊκών ανθρώπων, εκεί που κατοικούν ή εργάζονται. Στόχος της είναι η «αστυνομία της γειτονιάς».

Συστηματοποίησε τη δράση των αντίστοιχων υπηρεσιών στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών και έδωσε νέες κατευθύνσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα επίσημα στοιχεία (που έρχονται στο φως της δημοσιότητας). Το 2016 κατασχέθηκαν μόνο από τη Δ/νση Ασφαλείας Αττικής 84.474 γρ. κοκαΐνης έναντι 79.073 γρ. το 2015, ενώ άνω των 3.800.000 γρ. ήταν η ποσότητα ινδικής κάνναβης που κατασχέθηκε το 2016 στην ίδια περιφέρεια.

Την ίδια χρονιά, έφτασε στις 42 ο αριθμός των εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί και η θεαματική μείωση, για την περίοδο 2015 - 2016, των διαρρήξεων κατοικιών και των ληστειών σε καταστήματα/οικίες/τράπεζες.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν στήριγμα της οικονομικής ανάπτυξης και σαν τέτοιο εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Γι’ αυτό και η προσφορά της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να είναι καθοριστική για τον δημόσιο χώρο.

Βεβαίως, σημαντική είναι και η αλλαγή που συντελείται στο ζήτημα του εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. Είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, που αφορά τον κάθε πολίτη αλλά και τον κάθε αστυνομικό υπάλληλο. Κάθε απρόκλητη επίθεση σε βάρος πολιτών που διαδηλώνουν αποτελεί και απρόκλητη επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας μας!

Είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μιλάμε για μια αστυνομία αποτελεσματική, σύμμαχο του πολίτη και θεματοφύλακα των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο, κάθε βήμα που συντελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL