Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κοινωνική πολιτική μέσα από την προσχολική εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνική πολιτική μέσα από την προσχολική εκπαίδευση

Η προσχολική εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά και, όπως όλα τα δημόσια αγαθά, πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Η προσχολική αγωγή, όπως γενικότερα η δημόσια εκπαίδευση, επλήγησαν βαρύτατα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί αποδεδειγμένα ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα συμφέροντα των ιδιωτών και των ολίγων. Αυτό άλλωστε φάνηκε από την αντιμετώπιση των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στους παιδαγωγούς που υπηρετούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με την αντιεκπαιδευτική επιβολή του οχτάωρου εργασίας.

Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια μικρή αναφορά για να ξαναθυμηθούμε τι ακριβώς κατάργησαν και το οποίο δείχνει ολοφάνερα πώς αντιλαμβάνονται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ την προσχολική αγωγή. Το εξάωρο εργασίας θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το Π.Δ. 588/15.12.1988, αναγνωρίζοντας ότι οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας ασκούν παιδαγωγικό έργο, το οποίο όμως καταργήθηκε με τον Ν. 3879/16.06.2011, εξομοιώνοντας τους παιδαγωγούς με τις λοιπές ειδικότητες διοικητικών υπαλλήλων. Με το δεδομένο της συγκεκριμένης ενέργειας, αναρωτιέμαι ποιος πιστεύει το «ενδιαφέρον» του προέδρου της Ν.Δ. για την προσχολική αγωγή.

Άλλη μια αδικία που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του αποκατέστησαν, και ακριβώς εδώ βρίσκεται η άβυσσος που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και τώρα, σε τόσο αντίξοες συνθήκες και με τη διαπραγμάτευση να μην έχει κλείσει, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει αντίμετρα που θα αποτυπώσουν το κοινωνικό στίγμα της. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η δωρεάν πρόσβαση παιδιών από τριών χρόνων και άνω, από τον Σεπτέμβριο του 2018, σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο σε παιδιά εργαζόμενων, αλλά αφορά και παιδιά άνεργων γονέων. Μέχρι φέτος, δωρεάν πρόσβαση με εισοδηματικά κριτήρια είχαν παιδιά με εργαζόμενες μητέρες. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διευκολύνει τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τους εργαζόμενους γονείς που θα απαλλάσσονται από το κόστος να απασχολούν ανθρώπους για να τους «κρατούν» τα παιδιά, όπως επίσης τους άνεργους που με την ένταξη των παιδιών στους σταθμούς έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τουλάχιστον μια περιστασιακή δουλειά.

Αποδεικνύεται ότι τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ πιέζουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση «όπως - όπως», γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των αδικιών και ενίσχυση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας. Γίνονται βήματα προς το καλύτερο. Σίγουρα δεν φτάνουν. Υπάρχουν όμως η πολιτική βούληση και η προτεραιότητα, που είναι προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, υπεύθυνη Δικαιωμάτων Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL