Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η αλληλεγγύη στο απόσπασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η αλληλεγγύη στο απόσπασμα

Safwan Dahoul - 'Reve'

Η αλληλεγγύη και η προσφορά υπήρξαν ανέκαθεν μια απόπειρα υπέρβασης του περιορισμένου και κλειστού βίου του ανθρώπου.

Ένα χέρι βοήθειας που συμμετέχει όχι ως θεατής στο ναυάγιο, αλλά ως σανίδα σωτηρίας. Ένα τέτοιο χέρι είναι και η περίπτωση της Εβελίνας Πολιτίδου ή άλλως πως “Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ἵνα κρύψω ἐν τάφῳ, ὅς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλίνῃ...”. Η Εβελίνα Πολιτίδου είναι μία από τις πλέον εγνωσμένες προσωπικότητες εθελοντών στο προσφυγικό και στην Ειδομένη, που, στον γεμάτο βία βίο, έδρασε πεισματικά εμμένοντας στη μέριμνά της, που δεν ήταν άλλη από την ελάφρυνση του ανθρώπινου πόνου, συμμετέχοντας παντί σθένει και κατά πάντα τρόπο στην, στα μέτρα του εφικτού, επούλωση αυτής της βαθιάς πληγής στο σώμα της ανθρωπότητας.

Μια ακάματη γυναίκα, που με σθένος και ποντιακό φιλότιμο έστερξε με κάθε τρόπο τον πάμφτωχο, τον πεινασμένο, τον θαλασσοπνιγμένο, τον πενθούντα, τον απελπισμένο, τον απάτριδα πρόσφυγα που έφτασε έξω από την πόρτα του προσφυγικού, επίσης, σπιτιού της.

Γιατί αυτή η γυναίκα ποτέ, ως φαίνεται, δεν ξέχασε τις ρίζες του σπιτιού της που ρίζωσαν και μεγάλωσαν σε τόπο ξένο, τις ρίζες αυτές που έβγαλαν παραφυάδες και θεμελιώθηκαν και έκαναν την καινούργια πατρίδα. Κι όταν ήρθε ο πρόσφυγας στο κατώφλι της, έσπευσε να ανταποδώσει ως αντίδωρο τη φιλοξενία που εδόθη στους γεννήτορές της κάποτε. Και αγάπησε και πόνεσε αυτόν τον αλλόγλωσσο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή Πλησίον της ως Σεαυτόν.

Και έκλαψε μαζί του, και τον τάισε, και τον κοίμισε στο σπίτι της, και τον γιατροπόρεψε, και τον παρηγόρησε, και έτρεξε όσο κανείς, εκπληρώνοντας, χωρίς ίσως να γνωρίζει, το τάμα στον Ξένιο Δία.

Αυτή λοιπόν η Εβελίνα Πολιτίδου, η τότε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Παιονίας, συνελήφθη στις 6 Αυγούστου του 2015 έπειτα από καταγγελία! Και κρατήθηκε τέσσερις ημέρες στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ευζώνων, και κατηγορείται για κακουργηματική πράξη, γιατί μετέφερε, λέει, με το αυτοκίνητό της έναν πρόσφυγα πατέρα με το παιδί του. Και οι δύο πρόσφυγες είχαν χαρτιά, αλλά του ενός έληγαν το μεσημέρι της ημέρας σύλληψης της κ. Πολιτίδου, του δε άλλου την επόμενη. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος, ο δε άλλος κρατήθηκε. Τα έγγραφα του Σύρου που συνελήφθη μαζί της χάθηκαν και έτσι της αποδόθηκε η κατηγορία για την κακουργηματική πράξη διακίνησης ανθρώπων.

Για αυτή την «κακουργηματική πράξη» θα δικαστεί τον Ιούνιο του 2018, ενώ ήδη κατασχέθηκε και εκποιήθηκε το αυτοκίνητο της στον ΟΔΔΗΧ...

Και τα ερωτήματα που κατατρύχουν το μυαλό πολλά.

Από πότε ποινικοποιήθηκε η ανθρωπιά; Από πότε οι ανθρώπινες ιδιότητες θεωρούνται αιτία ικανή για να καθίσουν έναν ενεργό πολίτη στο σκαμνί; Πόσο τυφλή είναι εν τέλει η Θέμις που αδυνατεί να δει τα αυτονόητα;

Όταν οι πρόσφυγες μεταφέρονται από διάφορες εισαγόμενες και παχυλά αμειβόμενες ΜΚΟ αυτό δεν συνιστά αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα απέναντι στο διάτρητο και πληγωμένο σώμα της ανθρωπότητας;

Πώς θα πείσουμε τους επιγενόμενούς μας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι όταν οι καλύτεροι άνθρωποι υφίστανται τον κολασμό για τη στάση τους; Πώς οι αξιέπαινες πράξεις καθίστανται αξιόποινες;

Γι’ αυτούς και για άλλους τόσους λόγους οφείλουμε να περάσουμε το πολύπτυχο μήνυμα της στάσης μας, ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στην αλληλέγγυα Εβελίνα Πολιτίδου, γιατί αυτή η γυναίκα είναι καθένας από μας, γιατί στη θέση της μπορεί να βρεθούμε όλοι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Γιατί έστω κι αν η «δύναμη της αδικίας είναι πέλαγος, η θέληση μας θα πρέπει να είναι βράχος».

Και γιατί, εν τέλει, όποια κι αν είναι η ερώτηση, ο Άνθρωπος είναι η απάντηση.

Εύη Κουτρουμπάκη είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL