Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ο Π. Πολάκης απαντά με στοιχεία για την μεγάλη προσπάθεια ανάταξης του χώρου της υγείας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Π. Πολάκης απαντά με στοιχεία για την μεγάλη προσπάθεια ανάταξης του χώρου της υγείας (Video)

https://www.youtube.com/embed/eIXhKypgKpk

Συγκεκριμένα στην εκπομπή Kontra24 χθες το βράδυ απάντησε αναλυτικά στις βολές που δέχεται από τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη και τον πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακό τονίζοντας ότι ενισχύθηκε το εθνικό σύστημα υγείας με χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με 300 εκ. ευρώ το χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το 2015 και το 2016.

Επιπλέον όπως τόνισε η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει «τα δημοσιονομικά όρια στη διαπραγμάτευση αθροιστικά περίπου ένα δις για την τριετία το 2016, 2017, 2018 σε σχέση με όσα είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι» και αυτό αποτέλεσε έναν από τους λόγους που ανέπνευσαν τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κατόρθωσε να δώσει ο ΕΟΠΥΥ -το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο- σε ένα χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, 530 εκ. ευρώ πραγματικό χρήμα, όταν τις εποχές των χρυσών αγελάδων στην καλύτερη περίπτωση έδιναν 150 εκ. ευρώ το ανώτερο όλα μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Με αναδιανομή και επειδή πήγαν καλύτερα οι ασφαλιστικές εισφορές και οι εισπράξεις τους έγινε μια τεράστια μετατόπιση πόρων στο εθνικό σύστημα υγείας. Από 935 εκ. χρέος των νοσοκομείων στις 31.12.2015 σε 35 εκ. πλεόνασμα 31.12.2016.» είπε ο αν. υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, δεν τα λένε τα κανάλια αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

6.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας από τον Οκτώβριο του 2015

«Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που κάναμε ήταν η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό» εξήγησε προσθέτοντας αναλυτικά:

«Από τον Οκτώβρη του 2015 ως σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία της χώρας:

1383 επικουρικοί γιατροί, 250 μόνιμοι γιατροί από παλιές προκηρύξεις από νέες 30, 850 άτομα, από πρώτη προκήρυξη μόνιμου προσωικού πέρσι, 275 σύνολο για προσωπικό ΜΕΘ, επικουρικό προσωπικό νοσοκομείων 450 άτομα, 186 μόνιμοι στο ΕΚΑΒ,  στη Σαντορίνη 130 άτομα. Συνυπολογίζοντας 884 επικουρικούς γιατρούς και 500 άτομα υπόλοιπο προσωπικό νοσοκομείων από το παρελθόν. 700 άτομα διοικητικό προσωπικό του ΑΣΕΠ το 1998 και 2.000 άτομα ως τώρα από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ με πλήρες αμοιβές και δικαιώματα. Όλα αυτά συμποσούνται σε 6.000 άτομα από τον Οκτώβρη του 2015 ως σήμερα. Σε εξέλιξη είναι άλλα 4.340 άτομα τα οποία ανέφερε αναλυτικά της προκηρύξεις.»

Συμπερασματικά, σημείωσε ότι «από το Γενάρη ως τον Οκτώβρη, η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού και λόγω της οικονομικής ασφυξίας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της υγείας, σε φάρμακα και υλικά. Καταφέραμε ως το Σεπτέμβρη να δώσουμε 300 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία. Ισορρόπησε το σύστημα υγείας με 850 εκ. που δόθηκαν ως τον Οκτώβρη».

"Σήμερα είναι σε πολλή καλύτερη κατάσταση τα δημόσια νοσοκομεία, από αυτή που ήταν πριν" υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι "με άριστα το 10 θα έβαζε 7 στη δημόσια υγεία, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε στο 3".

O κ. Πολάκης απαντώντας για την έρευνα του Guardian είπε ότι "το μόνο που κρύβει ο κ. Γιαννάκος και τα κανάλια, για την κατάσταση στην υγεία είναι ότι η έρευνα αυτή αφορά την περίοδο 2011 – 2014".

"Αποστολές διάλυσης" του δημόσιου συστήματος υγείας ανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του αναφέρθηκε στο αντιπρόεδρο της Ν.Δ. κ. Γεωργιάδη υπενθυμίζοντας την πολιτική του πορεία και δράση.

«Ο κ. Γεωργιάδης αποτελεί την ακροδεξιά τάση της Ν.Δ., -που είχε άλλες παρακαταθήκες από τον ύστερο καραμανλισμό-  η οποία ενσωματώθηκε στη Ν.Δ. από τον Αν. Σαμαρά. Ο κ. Γεωργιάδης, ανήκε στο ΛΑΟΣ πριν, ανταμείφθηκε με υπουργική θέση επειδή ρωτούσε μαζί με τον ομόσταυλό του κ. Βορίδη και απαιτούσε την άμεση αγορά των γερμανικών υποβρυχίων. Έτσι του δόθηκε το δώρο συμμετοχής στην τότε κυβέρνηση».

Ο κ. Γεωργιάδης, συνέχισε ο αν. υπουργός υγείας: "ανέλαβε αποστολές αυτοκτονίας διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας κλείνοντας δημόσια νοσοκομεία. Σε μια εβδομάδα έδιωξε 2.500 γιατρούς από την πρωτοβάθμια υγεία στρέφοντας τον κόσμο στις ιδιωτικές δομές υγείας".

84 δισ μαύρο χρήμα από το 1996 - 2010 από το χώρο της υγείας

Επιπλέον ο κ. Πολάκης συμπλήρωσε ότι "δεν πείραξε ούτε μία τρίχα από το σύστημα της υπερτιμολόγησης" σε φάρμακα, εργαστήρια, υγειονομικού υλικού, ανιδραστηριών κ.α., που γέννησε 84 δις ευρώ μαύρο χρήμα από το 1996 – 2010 και αποτελεί το ¼ του δημόσιου χρέους της χώρας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό ότι, ένα σετ λαπαροσκοπικής που σε άλλες χώρες δεν κόστιζε πάνω από 300 ευρώ, το ΙΚΑ το πλήρωνε 6.000 ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν υπό υπουργίας του κ. Γεωργιάδη, οι οποίες διερευνούνται από τη δικαιοσύνη. Προσλήψεις που όπως είπε χαρακτηριστικά φυσικά και δεν έκαναν με "επιστολόχαρτα με το όνομά τους", αλλά υπάρχει  ένας κατάλογος,  μια σειρά από ονόματα, που έχουν διοριστεί την περίοδο που ήταν ο κ. Γεωργιάδης υπουργός και φεύγουν όλοι μαζί, την ίδια ημερομηνία 31.05.2014. Επανέλαβε τα ονόματα που είχε αναφέρει και στη Βουλή και που όπως είπε έχουν βγει στη δημοσιότητα, π.χ. η "παρουσιαζόμενη ως άμμισθη συνεργάτις που αποδεικνύεται ότι είχε μισθό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ή ο κ. Β. Μπεσκένης, κ.α."

"Δέκα μέρες πριν φύγει ο κ. Γεωργιάδης κατήργησε την ειδική χονδρική τιμή φαρμάκων με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές ακριβών φαρμάκων 11%"

«Δέκα μέρες πριν φύγει ο κ. Γεωργιάδης κατήργησε την ειδική χονδρική τιμή από την οποία υπολογιζόταν η λιανική τιμή των φαρμάκων που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία για τα φάρμακα υψηλού κόστους που πουλιόταν στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία και ήταν 13% φθηνότερη από την κανονική χονδρική τιμή» εξήγησε ο αν. υπουργός υγείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κατά «11% επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα που πουλιόταν στα φαρμακεία και αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ. Εκτινάχθηκαν δηλαδή κατά 11% οι λιανικές τιμές ακριβών φαρμάκων που αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία».

Το λάθος των προηγούμενων υπουργών είναι ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές των φαρμάκων και τη συνταγογράφησή τους υποστήριξε ο κ. Πολλάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης και εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL