Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Για τη γυναίκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη γυναίκα

«Η γυναίκα είναι βασίλισσα του σπιτιού. Πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική» (εισαγγελέας Σομέτ, 1793, Γαλλική Επανάσταση)

Όταν διαβάζεις κείμενα για την ημέρα της γυναίκας νιώθεις περήφανη ως γυναίκα· συνάμα διακρίνεις δύο τάσεις που κρύβουν τις σκέψεις, τις διαθέσεις και τις προθέσεις απέναντι στο είδος.

Η πρώτη σχετίζεται με την αναγνώριση της αξίας της στο πλαίσιο της μελλοντικής της θυσίας. Για το καλό της οικογένειας. Έχουμε δημοκρατία, έχει δικαιώματα με ελευθερία σκέψης και ύπαρξης. Η γυναίκα είναι άξια, ωφέλιμη ως σημαντικό μέλος μιας κοινωνίας. Διαιωνίζει το είδος, θυσιάζεται για το κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια. Μια ικανότατη ύπαρξη που όμως αφήνει στην άκρη όνειρα για καριέρα και επαγγελματική εξέλιξη. Καλώς υπάρχει και καλώς το κάνει. Πρέπει να συνεχίσει όσο γίνεται. Στυλοβάτης της οικογένειας και άξια στήριξης για την παραμονή της στην κοινωνία κι ας μένει στην αφάνεια για να λάμψουν οι πραγματικά άξιοι: οι άνδρες. Π.χ. η απογοητευμένη δήλωση ενός πατέρα "δεν τα κατάφερα, έκανα μόνο 4 κόρες". Σε ελεύθερη μετάφραση ο άτυχος δεν έκανε παιδιά, έχει 4 κορίτσια! Η πικρή αλήθεια. Δεν ήταν άξιος. Τις σπούδασε, τις προίκισε αλλά ποτέ δεν θα φτάσουν την αξία ενός αγοριού, ενός άντρα!

Η δεύτερη τάση είναι η υποτίμηση. Π.χ. δικιά μου είναι η κούκλα και όποτε θέλω τη σπάω ή την αποκεφαλίζω. Κρύβει τη λογική της τρικλοποδιάς που άφθονα χρησιμοποιείται από τους άνδρες συναδέλφους απέναντι στις ικανές και άξιες γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο. Πάντα μία γυναίκα κατακρίνεται επειδή τα καταφέρνει, και σίγουρα έχει ένα μαύρο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον. Δεν είναι γεννημένη για μεγαλεία! Έξυπνη, ικανή αλλά κάτι δεν πάει καλά με αυτήν και τα μυαλά της. Σαφέστατα δεν πρέπει να ανέβει. Η κυρία Μπακογιάννη είπε "Η μακροχρόνια εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο". Αναφερόταν προφανώς στην πολιτική, αλλά ισχύει και στην καθημερινότητα. Εξουσιάζουν οι άνδρες, κατακρίνουν τις γυναίκες επειδή φοβούνται τον ανταγωνισμό, τον αντίλογο και τη σύγκριση! Πάντα στις κρίσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών, η γυναίκα χάνει! Έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη. Το 2017 στις μισθολογικές καταστάσεις, οι άνδρες υπερτερούν. Οι γυναίκες, μεγάλες αστέρες του Χόλιγουντ καταγγέλλουν λιγότερα εισοδήματα, λόγω φύλου, άσχετα αν "πουλάνε" περισσότερο (με το ταλέντο και το σώμα τους) από τους άνδρες. Στις 25 αναγνωρισμένες ορχήστρες κλασικής μουσικής (2006) που λειτουργούσαν στις ΗΠΑ, μόνο η Μαρίν Άλσοπ ήταν αρχιμουσικός. Σήμερα άλλαξε η εικόνα, πολλαπλασιάστηκαν οι γυναίκες και μάλιστα ξεχωρίζει μία Ελληνίδα αρχιμουσικός Ζωή Ζενιώδη. Διευθύντρια και Μαέστρος της Alhambra Orchestra (2012-2015), Μαέστρος της Florida Grand Opera (2012-2015) και Συνεργάτης Μαέστρος της Frost Symphony Orchestra (2007-2011).

Τι κάνουν σήμερα οι γυναίκες που θέλουν μια οικογενειακή σταθερότητα αλλά και μια αξιόλογη καριέρα; Ποια από τα δύο θα θυσιάσουν; Όσο και να επιμένουν στην ολοκλήρωσή τους ως γυναίκες, δεν μπορούν να σβήσουν τα όνειρά τους. Διαθέτουν προσόντα, έχουν ιδέες και επαγγελματική ευλυγισία. Θέλουν έναν σύντροφο που να τις καταλάβει και να τις στηρίξει. Σκύβουν το κεφάλι, ή πολεμάνε για την ισότητα των φύλων; Ξέρουν καλά να διαχειριστούν την ήττα τους; Στις νίκες ανοίγεις σαμπάνια, στην αδικία τι πίνεις; Τσίπουρο ή χολή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL