Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η νέα πρόκληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα πρόκληση

Επί δεκαετίες το ευρωπαϊκό όραμα -όχι μόνο για τους πολίτες των χωρών, αλλά και για κομβικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης- ήταν συνυφασμένο με τις ιδέες της σύγκλισης, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Ήταν το όραμα μιας Ένωσης που ναι μεν στον κεντρικό της πυρήνα ήταν η ελεύθερη οικονομία, αλλά ταυτόχρονα και τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Μην ξεχνάμε ότι στις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία) το ευρωπαϊκό όραμα ήταν και ένα πολιτικό αντίβαρο σε όσους ονειρεύονταν ακόμη επιστροφή στα δικτατορικά καθεστώτα από τα οποία έβγαιναν. Αργότερα οι ανατολικές χώρες θεωρούσαν την Ε.Ε. ως ασπίδα ασφάλειας από την επιρροή του σοβιετικού μπλοκ από όπου προέρχονταν.

Στην πράξη όμως το όραμα για περισσότερη Ευρώπη μετατράπηκε σε μια σύνθετη οικονομική Ένωση και όλα όσα οι Βρυξέλλες και ο γαλλογερμανικός άξονας έκρυψαν κάτω από το χαλί τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος έως πρόσφατα, αποκαλύφθηκαν και γιγαντώθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης που ξέσπασε.

Τώρα, 60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία μπήκε ο θεμέλιος λίθος της ένωσης, η Ε.Ε. μπαίνει πλέον σε μια νέα φάση την οποία οριοθέτησε με σαφέστατο τρόπο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσα από τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε στην Ευρωβουλή.

Αν εξαιρέσουμε το πρώτο από τα πέντε σενάρια που παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλαδή να συνεχίσει η Ε.Ε. ως έχει και το οποίο κανείς δεν θέλει, τέσσερις είναι οι βασικές επιλογές.

Τα δύο σενάρια θα μπορούσαν να έχουν τίτλο “λιγότερη Ευρώπη” και τα άλλα δύο “περισσότερη Ευρώπη για λίγους”. Όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: την επισημοποίηση των διαφορετικών ταχυτήτων σε διαφορετικούς τομείς της Ε.Ε. Η παρουσίαση των κεντρικών θέσεων από τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ εγκαινίασε την έναρξη ενός μακρόχρονου διαλόγου που θα είναι έντονος, με ανατροπές, με κόκκινες γραμμές και οξείες αντιπαραθέσεις. Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και των πολιτών είναι να συμμετέχουν ενεργά διαμορφώνοντας τους όρους της νέας Ευρώπης που θα προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Γιατί διαφορετικά το όραμα θα είναι για λίγους και για εκλεκτούς.

Αν θέλουμε την Ε.Ε. όπως την οραματιζόμασταν πάντα, τώρα θα πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας και να τη διεκδικήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL