Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τελικώς, "άλλοι σιωπούν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικώς, "άλλοι σιωπούν"

Τη θέση των κομμάτων στα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου ανάλογα με τη βαρύτητά τους την εκφράζουν οι εκπρόσωποι Τύπου, οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρμόδιοι τομεάρχες. Είθισται όμως στα μεγάλα και κομβικά θέματα να τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των τελευταίων μηνών είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τους δανειστές. Όχι μόνο γιατί κρίνονται πολλά, αλλά γιατί υπήρχε σχετική εμπλοκή ανάμεσα στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσιγκτον σε βασικά σημεία της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Τελικά τη Δευτέρα επετεύχθη καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup που δρομολογεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πάνω σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικά ουδέτερο, όπως το χαρακτηρίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μάλιστα χθες ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι, αν ληφθούν π.χ. 1 δισ. μέτρα από την οικονομία, θα δοθούν 1 δισ. θετικά μέτρα για την οικονομία.

Τέσσερις ημέρες μετά το Eurogroup ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα. Υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί και να μην προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν ο ίδιος προσωπικά όσο και τα κορυφαία γαλάζια στελέχη δεν είχαν αναγάγει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης σε έναν ιδιότυπο δούρειο ίππο για να να ρίξουν την κυβέρνηση.

Έκαναν διεθνή εκστρατεία κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ανικανότητα, έδιναν συγχωροχάρτι στους δανειστές και πλασάρονταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως η μόνη πολιτική λύση. Και ύστερα, μόλις φάνηκε η λύση, ήρθε η σιωπή, μαζί με την κατάρρευση όλου του χάρτινου επικοινωνιακού τους πύργου.

Αντί να τοποθετηθούν δημόσια και ανοικτά διά του αρχηγού τους, έβγαλαν ομιχλώδεις ανακοινώσεις και έβαλαν μπροστά τη στρατηγική του τρόμου και της προπαγάνδας για να καλύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους και της αδιέξοδης στρατηγικής τους.

Τα φερέφωνα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της σπέκουλας μιλώντας για “Αρμαγεδδώνα στις συντάξεις”, περικοπές έως και 60%, φοροεπιδρομή και άλλα σχετικά για να τρομάξουν τον κόσμο.

Αντιπολιτευόμενος Τύπος και γαλάζια στελέχη αναζητούσαν τον Ευ. Τσακαλώτο αντί να ψάχνουν για τον αρχηγό τους που έμενε άλαλος και κρυπτόμενος. Αντί να ψάχνουν μια κανονική πολιτική απάντηση για την πανωλεθρία της στρατηγικής τους. Αντί να ψάχνουν μια πειστική λύση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αντί να παρουσιάσουν έστω τρεις παραγράφους από το μεγα-σχέδιό τους που παρουσίασαν στον Β. Σόιμπλε και ξέχασαν κι αυτό να το πουν στους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL