Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι "κήρυκες της αλήθειας" του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι "κήρυκες της αλήθειας" του ΔΝΤ

William Blake, Newton, 1795 - c.1805

«Είμαστε αδίστακτοι κήρυκες της αλήθειας για την ελληνική οικονομία» δήλωνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στις 8 Φεβρουαρίου, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχθηκε το Ταμείο σχετικά με την επιμονή του για μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα. Η αλήθεια, βέβαια, φαίνεται πως είναι σχετική έννοια για το Ταμείο και τα στελέχη του. Πρώην υψηλόβαθμοι υπάλληλοί του, απελευθερωμένοι πλέον από τα δεσμά μιας ιδιότυπης τεχνοκρατικής ομερτά, αναδεικνύονται σε πραγματικούς κήρυκες της αλήθειας, απογυμνώνοντας την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στα ελληνικά πράγματα, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ενώ το Ταμείο «μαδά τη μαργαρίτα» της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, «αγοράζοντας» χρόνο και προσπαθώντας να ισχυροποιήσει τις απαιτήσεις του, ώστε να πιέσει ακόμη περισσότερο την Αθήνα, έρχονται διαρκώς στο φως σημαντικά στοιχεία για τη συνταγή αποτυχίας των δύο πρώτων Μνημονίων.

Αλήθεια 1η: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων»

Αυτό υπογράμμιζε σε εμπιστευτικό έγγραφό του, το 2010, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, το οποίο διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Το έγγραφο απευθυνόταν στον τότε υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα (και μετέπειτα προαχθέντα σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ), Πόουλ Τόμσεν και επεσήμαινε πως οι παραδοχές του πρώτου Μνημονίου ήταν μη ρεαλιστικές και θα οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση, κάτι που επιβεβαιώθηκε. Ο ίδιος, με tweet του, εξέφρασε ικανοποίηση που διέρρευσαν οι προειδοποιήσεις του, λέγοντας ότι «εδώ και επτά χρόνια δεν υπάρχει σχέδιο» για την Ελλάδα.

Αλήθεια 2: «Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, η αποτυχία του να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα έχει φέρει πόνο στους Έλληνες»

Η τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή διευθυντή των τμημάτων Έρευνας και Ευρώπης του ΔΝΤ Ασόκα Μόντι σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ήταν εξίσου διαφωτιστική. Αφού κάλεσε το Ταμείο να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να αποχωρήσει, επισήμανε ότι το ΔΝΤ ενεργοποιήθηκε το 2010 για δύο λόγους: Η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε ότι η παρουσία του Ταμείου ήταν το σήμα που χρειαζόταν για να πείσει τους Γερμανούς πολίτες ότι η Ελλάδα χρειαζόταν επείγουσα χρηματοδοτική στήριξη, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρής πειθαρχίας, ενώ, από την άλλη, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρoς - Καν θεώρησε ότι είχε βρει την «χρυσή ευκαιρία» να τραβήξει το Ταμείο από την αφάνεια.

Αλήθεια 3: «Το ΔΝΤ έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο τις χώρες της Ευρωζώνης να αντισταθούν στις πιέσεις για σκληρή λιτότητα»

Ο Στρος - Καν, με ένα απολογητικό άρθρο, τον Ιούνιο του 2015, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν όσο βρισκόταν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο τους Ευρωπαίους, βοηθώντας την Ελλάδα, και ομολόγησε ότι δεν εκτίμησε ορθά τις συνέπειες μιας τέτοιας προσαρμογής. Πρότεινε, μάλιστα, να δοθεί στην Ελλάδα «ανάσα» με επέκταση της αποπληρωμής του χρέους. Τόνισε, επίσης πως οι δανειστές αδυνατούν να εξαγάγουν μαθήματα και φαίνεται «να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη».

Σήμερα, τα ίδια «λάθη» επαναλαμβάνονται με την τακτική μαστιγίου και καρότου. Το Ταμείο μπορεί να δείχνει πως πιέζει για χαμηλότερα πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους, ωστόσο, στην πραγματικότητα πιέζει ακόμη πιο έντονα για μείωση συντάξεων και σημαντικό «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου, με ελάφρυνση των πλουσιότερων και ταυτόχρονη επιβάρυνση των φτωχότερων.

Ποντάροντας στην παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιέζει αφόρητα για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Με βάση όχι τις δήθεν πολιτικές αρχές του, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους, απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, καλεί εκβιαστικά την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συνταγή που έστειλε το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο στον κάλαθο των αχρήστων.

Μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη στο Βερολίνο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε εκ νέου ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους, στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο, διαμήνυσε ότι πρώτα πρέπει να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό.

Για άλλη μια φορά, οι «κήρυκες της αλήθειας», μετατρέπονται σε κήρυκες υποκρισίας και υπηρέτες σκοπιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL