Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Για το 2019 οι ελπίδες της Ν.Δ., με Άδωνι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το 2019 οι ελπίδες της Ν.Δ., με Άδωνι!

Η απόφαση της πρόσφατης ευρωομάδας μόνο για σαφήνεια δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Είναι σαφέστατα ασαφής. Προσπαθώντας όλες οι πλευρές να εξασφαλίσουν μιαν ισοπαλία, κατέληξαν σε ένα κείμενο που, ενώ δίνει κάποιον αέρα στην ελληνική πλευρά, συνεχίζει να κρατά στο τραπέζι απαιτήσεις όχι μόνο παράλογες αλλά θαρρώ σκόπιμα διατυπωμένες για να τσακίσει η Διεθνής της Δεξιάς την πρώτη -μεταπολεμικά- αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με μπροστάρη τον ακόμη αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη, επιχειρεί να μας πείσει ότι η ευρωομάδα καταδίκασε τους Έλληνες συνταξιούχους, τους μη έχοντες και γενικά τούς εδώ και εφτά χρόνια αναξιοπαθούντες σε μιαν αιώνια λιτότητα.

Αφήνω όλα τα άλλα στους οικονομολόγους και μένω μόνο στο θέμα των συντάξεων και γενικότερα του ασφαλιστικού. Αποδέχομαι, για να κάνουμε τις αναγκαίες συγκρίσεις, τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των κορυφαίων δεξιών οικονομολόγων όπως ο... κ. Σταϊκούρας και οι λοιποί σύμβουλοι του προεδρεύοντος Άδωνι. Αν οι θεσμοί, ευρωπαϊκοί, υπερατλαντικοί και υπόγειοι εγχώριοι, εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις, αυτό, αν συμβεί, θα ισχύει έπειτα από το 2019. Οι πληροφορίες που εκπορεύονται από τα εγχώρια πρακτορεία των δανειστών ομιλούν για περικοπές της τάξης 10-35%. Δηλαδή, έπειτα από δύο χρόνια, που θα έχουμε μάλιστα και εκλογές, η νέα κυβέρνηση ή η απερχόμενη θα κόψει κι άλλο τις συντάξεις.

Αμνήμονες και τρομολάγνοι

Οι ολοφυρόμενοι υστεροστουρνάρες ή νεοβενιζέλοι, θεωρώντας όλους μας χρυσόψαρα, τοποθετούν -εκόντες άκοντες- στο μέλλον τη νέα σφαγή συντάξεων (που προϋποθέτει αναστροφή του οικονομικού κλίματος) όταν οι ίδιοι με αλλεπάλληλες τσεκουριές είχαν κόψει διαδοχικά μόλις πριν από έξι, πέντε, τέσσερα και τρία χρόνια τις συντάξεις μας κατά 42% έως και 54%, αν συνυπολογίσουμε και τα αλήστου μνήμης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να παραθέσει δημοσίως τα στοιχεία του και εγώ θα πράξω το ίδιο με τις αποδείξεις που λαμβάνω από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ ανελλιπώς από την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκα, όπως και η γυναίκα μου από το ΙΚΑ και άλλων φίλοι. Έχω και κάποιων άλλων κλάδων που τώρα σκίζουν τις γραβάτες τους (τις φτηνές, από το Μπιτ Παζάρ) για το νέο ασφαλιστικό, οι οποίοι καταβάλλοντας μηνιαίως για κύρια σύνταξη από 190 έως 360 ευρώ παίρνουν τώρα περισσότερα από μένα που έδινα 720 ευρώ (χωρίς εργοδοτική εισφορά).

Οι ειδοποιήσεις που λαμβάνουν τώρα οι έμποροι και μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί κ.λπ. για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν προφανώς και είναι η απόδειξη ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο έκαστος θα λαμβάνει ανάλογα με τις εισφορές του και όχι ανάλογα με τη θέση που κατείχε το επάγγελμά του στην ιεραρχία των πελατειακών σχέσεων. Και όλη η φασαρία που σήκωσαν οι διοικήσεις των σωματείων τους αποδεικνύει απλώς ότι λειτουργούν σαν κλαδικές της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους, οι αποδοχές τους στη διετία που πέρασε έμειναν σχεδόν αλώβητες και την επόμενη διετία θα συμβεί το ίδιο, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Πόσοι Έλληνες το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό;

Απλή αριθμητική

Αν λάβουμε υπόψη τα όσα στα τέλη του 2014 προετοίμαζε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αλλά και τα όσα η καθόλου φιλοαριστερή γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" αποκαλύπτει, μπορούμε να δούμε το «έργο». Η γερμανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «ο Μητσοτάκης έστειλε στη Μέρκελ το μήνυμα ότι με αυτόν στην πρωθυπουργία το έργο των δανειστών θα γίνει πιο εύκολο: με συνεργασία και όχι αντιπαράθεση. Μια δελεαστική προσφορά».

Ας απαντήσει αν τον παίρνει.

Αυτά τα δυο χρόνια αναστολής εκτέλεσης τής κατά τη Δεξιά ποινής, αν συμβεί, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα ήθελα. Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει με τους συντρόφους που από το 1963 βλέπαμε ένα άλλο όραμα από αυτό της «ελληνοχριστιανικής» βαρβαρότητας.

Ποιος μπορεί να περιγράψει το σκηνικό στην Ευρώπη το 2019;

Ποιος μπορεί να πει αν ο κ. Σόιμπλε, στον οποίο κατέφυγε ο ψοφοδεής Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάνει ντα τον Τσίπρα, θα συνεχίσει να ηγεμονεύει στην Ευρωζώνη;

Στην πολιτική, το να κερδίζεις χρόνο δεν τιμωρείται από τον διαιτητή. Ενίοτε σου βγαίνει. Αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος θα προτιμήσει από την, έστω διετή, παράταση της εκτέλεσης, την έκκληση του κ. Άδωνι προς τους Ευρωπαίους να πέσει η κυβέρνηση για να κλείσει η Ν.Δ. την αξιολόγηση τώρα, αποδεχόμενη τα πάντα (όπως «συμβουλεύει» και την κυβέρνηση να πράξει η λοιπή αντιπολίτευση); Επαναλαμβάνω ότι στηρίζω όλα όσα έγραψα στις χειρότερες προβλέψεις που διακινούν οι γαλάζιοι παπαγάλοι. Τι θα λένε το 2019;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL