Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Το όνομά του είναι Τεό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το όνομά του είναι Τεό

Στο προάστιο του Παρισιού Ολνέ - Σου - Μπουά (Aulnay - Sous - Bois), η πλειονότητα των κατοίκων προέρχονται από το Μαγκρέμπ. Απόγονοι των “pied noir = μαύρων ποδαριών”, Γάλλοι πολίτες. Μία υποβαθμισμένη συνοικία με υψηλό ποσοστό ανεργίας και έντονη παραβατική δραστηριότητα, κυρίως των νέων. Τα πάντα πήραν φωτιά αρχή Φλεβάρη, μετά την απίστευτη βία τεσσάρων αστυνομικών πάνω στον νεαρό Τεό. Εμπρησμοί αυτοκινήτων και κάδων σκουπιδιών. Έκρηξη αγανάκτησης και οργής του κόσμου. Η αστυνομία έπρεπε να επέμβει άμεσα για να αποτρέψει την επέκταση των επεισοδίων και τις καταστροφές από τους εξαγριωμένους κατοίκους. Σε τρεις νύχτες έγιναν 35 συλλήψεις και δύο καταδίκες σε φυλάκιση 6 μηνών.

Την περασμένη Πέμπτη ο είκοσι δύο ετών Τεό βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες. Για δύο μήνες πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε εργασία. Αυτό που έζησε δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Τέσσερις αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άσχημα και ένας εξ αυτών ελέγχεται για βιασμό όταν, αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκαν σοβαρά τραύματα στον πρωκτό του που έγιναν με το υπηρεσιακό κλομπ του αστυνομικού. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα ελέγχου των στοιχείων ταυτότητάς του... Η έκταση των τραυμάτων ήταν τόσο μεγάλη και λόγω αιμορραγίας έγινε επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τόσο απλά! Το θύμα έζησε, τόλμησε και κατήγγειλε το γεγονός και τους αστυνομικούς.

Το Παρίσι πάγωσε. Αρκετοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν την αγριότητα. Βρέθηκαν πολιτικοί που έτρεξαν να δείξουν την αλληλεγγύη στο θύμα για να εισπράξουν ψηφαλάκια. Πλησιάζουν προεδρικές εκλογές και όλα δικαιολογούνται. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οι γονείς και οι συγγενείς κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν θέλουν φασαρία με την αστυνομία. Παρακαλούν τον κόσμο να μην επαναστατήσει για να μην χειροτερέψει η ήδη προβληματική κατάσταση στην περιοχή. Ξέρουν ότι η υπόθεση θα θαφτεί και φοβούνται να μην τους βρει και άλλο κακό.

Οι οργανώσεις ζητάνε δικαιοσύνη για τον Τεό, διαδηλώνουν καθημερινά και βρέθηκαν αμέσως κοντά στην οικογένεια. Συστήνουν την αποφυγή της βίας και των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Επιμένουν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της. Σωστά και αντικειμενικά να αποδοθεί χωρίς να αργήσει! Στην ίδια γειτονιά πριν από λίγες ημέρες ένας άλλος νεαρός έφαγε ξύλο χωρίς κάποιο πρόσχημα. Οι φίλοι του δεν τόλμησαν να επέμβουν. Βγάλανε απλώς βίντεο το οποίο βγήκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πλέον αναγκασμένο να ερευνήσει και να αφήσει στην άκρη την υποκρισία. Οι προεδρικές εκλογές επισκίασαν το γεγονός, αλλά πόσο διαφορετική θα ήταν η έκβαση αν ο Τεό ήταν δικό τους παιδί; Αν δεν ήταν μαύρος;

Οι νεαροί αστυνομικοί, που έδρασαν με μίσος και ανευθυνότητα, ξεχνώντας για ποιον λόγο βρίσκονταν στη συγκεκριμένη γειτονιά, μάλλον ψοφάνε για δράση και επίθεση, αλλά πρέπει να πληρώσουν για την ασέβεια. Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Στο πόρισμα της Ανώτατης Αρχής της Αστυνομίας (IGPN), που διέρρευσε, αναγνωρίζεται «ο πραγματικά σοβαρός» τραυματισμός του Τεό, εκτιμάται όμως ότι «δεν ήταν εκ προθέσεως» και χαρακτηρίζεται «ατύχημα». Το μεγαλείο της υποκρισίας. Πέρυσι ένας θάνατος “ατύχημα” ενός 24χρονου πήρε δημοσιότητα επειδή βρισκόταν υπό κράτηση σ’ ένα άλλο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Δικαιοσύνη στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, αργεί πολύ. Το πόρισμα για το οικονομικό σκάνδαλο του Φρανσουά Φιγιόν δεν βγήκε ακόμα, ενώ οι εκλογές πλησιάζουν. Η δίκη της Χρυσής Αυγής ακόμα δεν τελείωσε κ.λπ. Αν ο Τεό ήταν λευκός και γόνος πλούσιας οικογένειας, θα είχαν δικαστεί οι θύτες. Χρειάζεται επαγρύπνηση των αρχών για την τάση κατάχρησης της εξουσίας. Για να μην ξανασυμβεί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL