Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ / Θεατρική παράσταση στο Faust και συζήτηση για την "επόμενη μέρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑμεΑ / Θεατρική παράσταση στο Faust και συζήτηση για την "επόμενη μέρα"

Την τροποποίηση της αναχρονιστικής διάταξης του Π.Δ. 370/1983, που απέκλειε τα ΑμεΑ από τις εισαγωγικές εξετάσεις στις ανώτερες δραματικές σχολές και έγινε στις 9 Φεβρουαρίου σε ν/σ του υπ. Παιδείας, διαδέχεται η συζήτηση για την “επόμενη μέρα”.

Ένα πρώτο βήμα, που ανοίγει τον μεγάλο διάλογο, γίνεται απόψε στις 21.00 στο θέατρο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 1, Αθήνα) με συζήτηση που διοργανώνει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Σε αυτήν αναμένεται να τεθούν μια σειρά από ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν ώστε να πιάσει τόπο η κατάργηση του όρου της “αρτιμέλειας” που έβαζε ο παλιός νόμος για να μπεις στις δραματικές σχολές.

Νωρίτερα θα ανέβει η παράσταση Lebensraum σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου και στην οποία θα παίξουν οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης (μέλος της ομάδας ΘΕΑΜΑ και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία) και Σήφης Πολυζωίδης. Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του ζωτικού χώρου.

Τα δύο βασικά ερωτήματα στα οποία θα στηριχθεί η συζήτηση που θα ακολουθήσει την παράσταση είναι τα εξής:

* Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του νόμου από τις σχολές; Με ποιο τρόπο θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις και ποια θα είναι τα κριτήρια στην περίπτωση των αναπήρων;

* Πώς εξοπλίζονται κατάλληλα οι δραματικές σχολές προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσβαση των ανάπηρων σπουδαστών όχι μόνο στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο των μαθημάτων, με την ορθή προσαρμογή της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία;

Στο κάλεσμά της η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία εκφράζει την ελπίδα ότι “τα αυτονόητα και βαθιά δικαιωματικά προσδιορισμένα αιτήματά μας θα σας βρουν όλους και όλες, όχι μόνο υποστηρικτές αλλά και αρωγούς στην υλοποίησή τους, ως απάντηση στην κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία! Με το βλέμμα στραμμένο στη συνύπαρξη και όχι στις διαχωριστικές γραμμές!".

Σημειώνεται ακόμη ότι η παράσταση και η συζήτηση θα διεξαχθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Όπως και ότι ο χώρος είναι φιλικός για ανάπηρες/ους. Τηλ. κρατήσεων: 210 3234095.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL