Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Νίκη" των εργαζομένων η διαμαρτυρία έξω από το ΙΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νίκη" των εργαζομένων η διαμαρτυρία έξω από το ΙΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έξω από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις, τους Reworkers και εργαζομένους του ιδρύματος. Η διαμαρτυρία έγινε στην πρεμιέρα του έργου "Νίκη" μετά τις αιφνιδιαστικές απολύσεις που έκανε η διοίκηση του ΙΜΕ “για συμμόρφωση και παραδειγματισμό”, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί προσπάθεια από τους εργαζόμενους να συστήσουν επιχειρησιακό σωματείο με στόχο να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τις υπερωρίες πολλών μηνών, καθώς και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία τους.

Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών την Κυριακή ήταν η άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων και η πλήρης εξόφληση των αποζημιώσεών τους για το διάστημα που δεν εργάστηκαν.

«Το δικαστήριο δικαίωσε τους δυο απολυμένους συναδέλφους με την τελική του απόφαση στις 19.12.2016 υποχρεώνοντας το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού να τους επαναπροσλάβει και να τους αποζημιώσει για το διάστημα που δεν εργάστηκαν” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ. Ειδικότερα το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή, και μάλιστα με την εφαρμογή προστίμου για κάθε μέρα που δεν εκτελείται. Παρ' όλα αυτά, όπως προσθέτει η ΠΟΘΑ, “η διοίκηση του ΙΜΕ, αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί με τον νόμο και τηρεί σιγήν ιχθύος απαξιώνοντας όχι μόνο τους εργαζόμενούς του, αλλά και τον θεσμό της Δικαιοσύνης”.

Οι Reworkers επισημαίνουν στη δική τους ανακοίνωση τον τιμωρητικό χαρακτήρα των κινήσεων της διοίκησης του ΙΜΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Σε μια εποχή που μαστίζεται από το φαινόμενο της ανεργίας και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων έχουμε ακούσει από την πλευρά της εργοδοσίας ότι απολύει 'για να μειώσει το εργασιακό κόστος' ή ότι 'γιατί δεν βγαίνει ρε αδερφέ' ή επειδή 'έχει αυτό το δικαίωμα βάσει κάποιου νόμου'. Η πιο ειλικρινής αιτία απόλυσης είναι 'επειδή ανέπτυξε -ο εργαζόμενος- συνδικαλιστική δραστηριότητα'”.

Το μήνυμα της κινητοποίησης έχει διπλή απεύθυνση. Ο ένας αποδέκτης είναι η διοίκηση της ΙΜΕ, ο άλλος κάθε εργοδότης που αμφισβητεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα. “Στεκόμαστε στο πλάι όσων αντιστέκονται και διεκδικούν την καλυτέρευση της καθημερινότητάς τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία” αναφέρουν οι Reworkers.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL