Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η "αξιολόγηση" της ελιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Η "αξιολόγηση" της ελιάς

Ενώ η υπόθεση της ελληνικής αξιολόγησης προσλαμβάνει κρίσιμο πολιτικό χαρακτήρα, δεν απουσιάζουν και άλλες «αξιολογήσεις» που επιχειρούν να τραβήξουν ένα μερίδιο προσοχής της κοινής γνώμης... Στην προκειμένη περίπτωση μια τέτοια είναι αυτή που αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο - πραγματικά εθνικό προϊόν ολκής, που εξασφαλίζει ένα διεθνές «χάλκινο μετάλλιο» στη χώρα και ταυτόχρονα ανοίγει προοπτικές για μεγάλο εξαγωγικό σουξέ...

Στη Μεσσηνία μεταξύ 20 και 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, με τους διοργανωτές να ελπίζουν στην υπέρβαση της περυσινής επίδοσης των 256 συμμετοχών από 10 χώρες. Προφανώς η... Χημεία είναι ένας μεγάλος αξιολογητής ποιοτήτων, όμως εκτός από αυτήν θα επιστρατευθεί και η πείρα 20 κριτών διεθνούς αποδοχής. Τα κριτήρια της συγκεκριμένης 20άδας προβλέπεται να είναι αρκετά σύνθετα - με τη γευσιγνωσία οπωσδήποτε να παίζει σημαντικό ρόλο.

Στο μνημειώδες έργο του «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» ο Κυριάκος Σιμόπουλος συμπεριελάμβανε την πληροφορία για την ύπαρξη ενός «γευσιγνώστη νερού» (!!!) τον 18ο αιώνα, που ήταν σε θέση να ξεχωρίζει περίπου 50 ποιότητες νερού - δηλαδή το κατά πόσο ήταν ξινό, μεταλλικό, γλυκό, γλυφό κ.λπ. Υποθέτω ότι και οι σημερινοί προπονημένοι γευσιγνώστες ελαιόλαδου ή κρασιού θα έχουν ανάλογες επιδόσεις, στο να διακρίνουν προϊόντα με υψηλό βαθμό ποιοτικής διαφοροποίησης. Εδώ φυσικά δεν εννοούνται τα «λάδια» που σερβίρονται στις σαλάτες γειτονικών βαλκανικών χωρών -έχοντας ομοιότητα με ορυκτέλαια κατάλληλα για δίχρονες βέσπες!-, αλλά τα ποιοτικά ελαιόλαδα χωρών από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία ή το Μαρόκο.

Στο σούπερ μάρκετ βλέπω συχνά να αγοράζονται 5λιτρα σπορέλαια, οπότε, εκτός από τις μαύρες σκέψεις για το πολυαγαπημένο μας πρόχειρο φαγητό (σουβλάκι), μπαίνω σε προβληματισμούς και για την ελλειμματική ενημέρωση του καταναλωτή - ακόμη και για την αναλωσιμότητα των διατροφικών σκανδάλων από τον χρόνο... Δυστυχώς, μέσα σε αυτή τη χώρα των Λωτοφάγων, κάποιοι πρέπει να επανα-ματα-ξανα-υπενθυμίζουν (ρηματικός τύπος κλεμμένος από τον Χάρρυ Κλυνν...) τις εκπληκτικές ιδιότητες των ελαιολάδων, ειδικά δε των δικών μας: Το ελαιόλαδο, όχι με βάση διαδικτυακές αρβύλες αλλά με την κατάθεση γνωστών επιστημόνων, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υγεία του στομάχου, στην μείωση της κακής χοληστερίνης, στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου, στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης κ.λπ.

Ο αυστηρός έλεγχος των διακινούμενων ελαιολάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφρούρηση της ποιότητάς τους. Το ελαιόλαδο με ταυτότητα περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες νοθείας, που κατά καιρούς είχε μέχρι και δολοφονικά αποτελέσματα... Ταυτόχρονα όμως περιορίζει και το «καπέλωμα» μιας χώρας ή περιοχής από τις εμπορικές πρακτικές των άλλων - όπως έδειξε η περίπτωση Ιταλών εμπόρων που αγοράζουν χύμα ελληνικό λάδι για να το πουλήσουν στη συνέχεια ως ιταλικό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL