Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ο Κυριάκος, τα εθνικά συμφέροντα και τα ζάρια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυριάκος, τα εθνικά συμφέροντα και τα ζάρια...

Μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε, είπε: “Είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν (!) τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας”.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνει ο αρχηγός της Ν.Δ. τι λέει. Εκεί, έξω από το γραφείο της κ. Μέρκελ, συντάχθηκε πλήρως με τις πιέσεις που ασκεί ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά της Ελλάδας, που είναι η πατρίδα και του Κ. Μητσοτάκη. Το ότι οι καθυστερήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση οφείλονται αποκλειστικά στον κ. Σόιμπλε, που ακόμα ονειρεύεται να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το ξέρουν οι πάντες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το ξέρει ασφαλώς και ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΟΥ ασφαλώς το ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης, γιατί συντάχθηκε με τον εκβιαστή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων; Νομίζω ότι η απάντηση είναι πλέον πασιφανής.

Αν η κυβέρνηση Τσίπρα κλείσει τη συμφωνία με αποδεκτούς γα τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία όρους, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να ανασάνουν η χώρα και η αγορά. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δηλώνει έτοιμος να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα επιτρέψει και θα διευκολύνει τον δανεισμό της χώρας. Και αυτό -επίσης- διότι πάνω από 11 δισ. ευρώ (τα 4,5 στο αγροτοκτηνοτροφικό σύμπλεγμα) θα διοχετευτούν για επενδύσεις στην αγορά σε προγράμματα του ιδιωτικού τομέα.

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ λοιπόν ο αρχηγός της Ν.Δ.; Γιατί δεν τον εξυπηρετεί να βρει τη χώρα, εάν γίνει πρωθυπουργός, με ρυθμισμένη χρηματοδοτική συμφωνία μέχρι να εξέλθει η ελληνική οικονομία από τα Μνημόνια οριστικά; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η εξής: Αν καταφέρει ο Τσίπρας να πετύχει συμφωνία και να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης, όταν γίνουν εκλογές, οι πιθανότητες να γίνει ο Κυριάκος πρωθυπουργός θα έχουν εξ αντικειμένου περιοριστεί. Καθώς μάλιστα για την επόμενη φορά των εκλογών έχει ήδη ψηφιστεί η απλή αναλογική, ο υιός τέως πρωθυπουργού κινδυνεύει να μείνει με τον τίτλο του ισόβιου μνηστήρα! Είναι όμως πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό να θέτεις τις προσωπικές σου φιλοδοξίες και τα συμφέροντα που απορρέουν (και εκείνα που σε στηρίζουν) υπεράνω των εθνικών συμφερόντων. Όπως πρόκληση είναι να κρύβεις πέντε χρόνια το πόθεν έσχες της συζύγου σου και όταν προκύπτει σοβαρό θέμα με αυτό, να κάνεις το κορόιδο και να μην απαντάς!

ΜΑ, ΘΑ ΠΟΥΝ, κάθε μέρα που περνάει η συμφωνία που εκκρεμεί γίνεται χειρότερη. Να γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα! Μα, θα απαντήσω, εσύ ζητάς από τον Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία που διαμορφώνει ο Σόιμπλε εδώ και τώρα, χωρίς αστερίσκους και διαπραγμάτευση! Γιατί; Για να λες μετά ότι η συμφωνία που πίεσες να γίνει αποδεκτή δεν βγαίνει και άρα χρειάζονται εκλογές όχι για να αλλάξει η κακή συμφωνία, αλλά για να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και, παρά την κακή συμφωνία, με αυτό το θαυματουργό μείγμα θα έρθει ταχύτατα η ανάπτυξη; Και ποιο είναι τέλος πάντων αυτό το μείγμα. Μείωση φόρων για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις και να μπορούν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν. Και από πού θα εξευρεθούν τα τεράστια ποσά που θα χαθούν από τα φορολογικά έσοδα λόγω μείωσης των συντελεστών; Δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Μία και μόνο. Θα γίνουν περικοπές συντάξεων και μισθών. Έχουν υπολογίσει ποτέ ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ποια θα είναι η επίδραση της νέας αιματηρής περικοπής των συντάξεων στην οικονομία; Ποια νέα υφεσιακή καταιγίδα μπορεί να ξεσπάσει και να σαρώσει τις εύθραυστες ισορροπίες που έχουμε σήμερα; Έχει υπολογίσει ο κ. Μητσοτάκης τι θα συμβεί όταν τα έσοδα των επιχειρήσεων, μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αντί να αυξηθούν, θα μειωθούν λόγω δραματικού περιορισμού της ζήτησης;

ΑΔΙΚΟΣ κόπος. Όλα αυτά είναι επουσιώδεις λεπτομέρειες. Ένας είναι ο σκοπός και πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία η κατάκτηση της εξουσίας εδώ και τώρα! Να χαθεί δηλαδή οριστικά και με δική του ευθύνη η ένταξη των ελληνικών τίτλων στην πολύτιμη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Να καθυστερήσουν ή και να αναβληθούν επενδυτικά σχέδια, να χαθούν τεράστια έσοδα από τον τουρισμό, που με τις σημερινές στατιστικές των κρατήσεων οδεύει, για την τρέχουσα σεζόν, για ιστορικό ρεκόρ αφίξεων.

ΑΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα με εθνική αντίληψη και συνείδηση υπήρχαν οι συνθήκες που αντιμετωπίζει η δική μας σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις σίγουρα δεν θα τολμούσαν να παίξουν στα ζάρια το μέλλον της για χάρη μιας εξουσίας γκραν γκινιόλ. Όμως, όπως ευστόχως είχε επισημάνει και ο κ. Σαρτζετάκης, είμαστε έθνος ανάδελφο. Οι μεγαλύτερες επιθέσεις συκοφάντησης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με αναθέματα, κατάρες και κατηγορίες για προδοσία, που προέρχονται από τους μαγαζάτορες της Αριστεράς, προσφέρουν στον Κυριάκο έργο πολύτιμο για τους σκοπούς του. Καμιά σημασία στα γεωστρατηγικά προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Καμιά σημασία γενικώς στην επόμενη ημέρα για τη χώρα κι ας γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Για να ισχύσει και εδώ η ρήση του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL