Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη Μέση Ανατολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη Μέση Ανατολή

Ayed Arafah, At Lunch, 2015

Η πρόσφατη Απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί μια σημαίνουσα μετατόπιση της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη συνεχιζόμενη κατοχή της παλαιστινιακής γης, γιατί εστιάζει στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ εντός των κατεχόμενων εδαφών ως ενός από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ειρήνευση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κοινοποιεί ότι η δραστηριότητα αυτή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Ισραήλ να παύσει αμέσως και εξ ολοκλήρου κάθε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν λέξεις επί χάρτου όσο η διεθνής κοινότητα δεν αποφασίζει να αναλάβει δράση και να ασκήσει πίεση στην ηγεσία του Ισραήλ ώστε να αλλάξει τη στάση της. Αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητάει από την Ε.Ε. να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ μέχρις ότου το Ισραήλ απομακρύνει τους παράνομους οικισμούς, σταματήσει την κατοχή της Παλαιστίνης και ξεκινήσει μια ειλικρινή διαδικασία ειρήνευσης με στόχο μια βιώσιμη λύση δύο κρατών.

Κανείς δεν έχει αυταπάτες για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ενέχει ο δρόμος προς ένα καθεστώς δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης. Ούτε θα είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα του εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, ακόμη και αν λήξει η κατοχή και συγκροτηθεί μια παλαιστινιακή αρχή. Θα είναι εξίσου δύσκολο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των 800.000 Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να αποζημιωθούν. Επιπλέον θα χρειαστεί πολλή καλή θέληση και πολιτική ωριμότητα για να μετατραπεί η Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα και της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Ωστόσο, αν δεν λυθούν αυτά τα λεπτά ζητήματα, η ειρήνη δεν είναι δυνατή.

Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποδοχή της «λύσης των δύο κρατών», η οποία, μετά από δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ των δύο λαών, αποτελεί τον μοναδικό ρεαλιστικό δρόμο προς τα εμπρός. Αλλά η λύση αυτή συνεπάγεται την αποδοχή μιας κοινής αρχής. Δηλαδή η «λύση των δύο κρατών» είναι δυνατή μόνο αν και οι δύο πλευρές αναγνωρίσουν το γεγονός ότι σε αυτή τη στενή λωρίδα γης, ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ιορδάνη, συνυπάρχουν δυο λαοί που έχουν δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια και, ταυτόχρονα, έχουν δικαίωμα στον δημοκρατικό αυτοπροσδιορισμό.

Στη διάρκεια της συζήτησής μας διατυπώθηκαν σχόλια και για τις πολιτικές ηγεσίες, ειδικά για την εθνικιστική δεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Απέναντι στις αποτυχίες της επίσημης πολιτικής, πρέπει να επενδύσουμε τις ελπίδες μας στην κοινωνία των πολιτών και των νεότερων γενεών και από τις δυο πλευρές. Ωστόσο, αν η λαχτάρα των νεαρών Παλαιστινίων για μια αξιοπρεπή ζωή συνεχίσει να ματαιώνεται, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση, αποπροσανατολισμός και βία.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία του συνεδρίου μας ήταν ο διάλογος ανάμεσα σε πολιτικούς και καλλιτέχνες. Η τέχνη, μέσω της καθολικότητάς της, έχει τη δύναμη να υπερβαίνει τα σύνορα και να ενώνει τους ανθρώπους εκεί όπου η συμβατική γλώσσα της πολιτικής αδυνατεί.

Ας ξαναθυμίσω λοιπόν ορισμένες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν. Η μία αφορούσε τη διάδοση του μηνύματός μας μέσα από την υπέροχη έκθεση που παρουσιάστηκε εδώ, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί και σε άλλες πρωτεύουσες (Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι ή και αλλού). Επίσης η πρόταση συνέχισης του «Βιεννέζικου Διαλόγου» (Vienna Dialogue) και τη μεταφορά του και σε άλλες πόλεις. Ως πιθανοί τόποι προτάθηκαν η Ραμάλα και το Τελ Αβίβ.

Συνοψίζοντας θα τόνιζα ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, και για το δικό της συμφέρον. Η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη Μέση Ανατολή θα συμβάλει τα μέγιστα στην ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρίς τις οποίες η ευημερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να διασφαλιστούν.

Μετάφραση: Καλλιόπη Αλεξοπούλου

* Ο Βάλτερ Μπάγερ είναι οικονομολόγος, συντονιστής του δικτύου transform europe! Το παρόν είναι απόσπασμα της ομιλίας του στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του transform! (14-16 Ιανουαρίου 2017, Bιέννη) με τίτλο “The Middle East at Historical Crossroads” (Η Μέση Ανατολή σε Ιστορικό Σταυροδρόμι). [Πηγή: Ενημερωτικό Δελτίο Transform!, Φεβρουάριος 2017, https://tinyurl.com/hmts869]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL