Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η 7η Φεβρουαρίου του Ταγίπ Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Η 7η Φεβρουαρίου του Ταγίπ Ερντογάν

Safwan Dahoul, από τη σειρά έργων A Real Dream

Το Μανμπίζ είναι η στρατηγικής σημασίας πόλη της βόρειας Συρίας που είχε πέσει στα χέρια του ΙSIS και η οποία από τις 12.8.2016, έπειτα από αιματηρές μάχες, έχει καταληφθεί από τις κυριαρχούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Η κατάληψη του Μανμπίζ ήταν για τους Τούρκους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού θεώρησαν ότι αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγίωση της κουρδικής παρουσίας δυτικά του Ευφράτη. Δώδεκα μόλις μέρες μετά εξαπέλυσαν την Ασπίδα του Ευφράτη. Μόνο συμπτωματικό δεν ήταν αυτό.

Το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου 2017, έγινε η πολυαναμενόμενη από τους Τούρκους πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλτ Τράμπ. Οι Τούρκοι περίμεναν με αγωνία τη συγκεκριμένη επικοινωνία, γιατί ήθελαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει αλλαγή πλεύσης στην αμερικανική πολιτική μετά την προεδρία Ομπάμα, την οποία αποκαλούν ντροπιαστική λόγω της υποστήριξης που παρείχε στους Κούρδους της Συρίας. Ξεχνούν βέβαια επιμελώς, ότι όταν επί δύο χρόνια το ISIS ήταν στα πάνω του, οι Κούρδοι ήταν που το πολεμούσαν.

Το τι ελέχθη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας το ξέρουν μόνο οι δύο συνομιλητές. Μπορεί όμως να επισημανθεί:

- Ότι μέχρι τότε το Μανμπίζ ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων και των ομιλιών των Τούρκων πολιτικών. “Μετά το Αλ Μπάμπ, υποσχόμεθα να εκκαθαρίσουμε άλλες περιοχές που οι τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκουν καταφύγιο, ειδικά το Μανμπίζ” είχε δηλώσει o Eρντογάν στις αρχές του έτους στη Σανλιούρφα.

- Ότι από τότε, το κουρδοκρατούμενο Μανμπίζ έχει εξαφανιστεί από την τουρκική πολιτική ρητορική ή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και τη θέση του πήρε η Ράκα, de facto πρωτεύουσα του ISIS στη Συρία. “Ο επόμενος στόχος μετά το Αλ Μπαμπ θα είναι η συριακή πόλη Ράκα” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου. “Ο στόχος μας ολοκληρώνεται στο Αλ Μπάμπ πριν κινηθούμε προς τη Ράκα και μετά στο Μανμπίζ” δήλωσε ο Ερντογάν στις 12.2.2017 ("Sabah").

- Ότι η αντικατάσταση του Μανμπίζ με τη Ράκα συνάδει απόλυτα με το φερόμενο ως δόγμα Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο “Πρώτα οι τζιχαντιστές”.

- Ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της Ασπίδας του Ευφράτη στο Αλ Μπαμπ έχει προκαλέσει την προσέγγιση του συριακού καθεστώτος με τους Κούρδους της Συρίας και ότι στο Μανμπίζ σήμερα, οι κουρδικές σημαίες ανεμίζουν μαζί με τις συριακές ("Sabah daily", "Kurd Press").

- Ότι η σοβαρή εμπλοκή της Τουρκίας στην πολιορκία και της Ράκας, υπό τις σημερινές συνθήκες, την ώρα δηλαδή που η πόλη πολιορκείται από τις εχθρικές πρoς τους Τούρκους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), θα αποτελούσε μια επιχείρηση χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Δεν έχει ξαναγίνει μια πόλη να συνπολιορκείται από δύο εχθρικούς μεταξύ τους στρατούς.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Ράκα θα συγκέντρωνε το μένος της Συρίας και των συμμάχων της, θα τίναζε στον αέρα την πρόσφατη ρωσο-τουρκική προσέγγιση, θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο το κουβάρι του συριακού πολέμου και τελικά θα ήταν η χαρά των τζιχαντιστών. Αλλά και ο Τράμπ δεν δείχνει να είναι απ’ αυτούς που θα ενθουσιάζονταν αν το ISIS διαδέχονταν οι ισλαμιστές, σαλαφιστές και διάφοροι άλλοι συμπολεμιστές και προστατευόμενοι των Τούρκων. Πιθανόν, λοιπόν, αυτά τα ανεδαφικά περί Ράκας να τα είπε στον Τούρκο πρόεδρο για να του χρυσώσει το πικρό χάπι “Μακριά από τους Κούρδους και το Μανμπίζ όσο υπάρχει ΙSIS”. Δεν είναι βέβαιο ότι έμεινε ευχαριστημένος ο Ερντογάν απ’ αυτό το τηλεφώνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL