Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Το τρεις εξαμαρτείν των Γερμανών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τρεις εξαμαρτείν των Γερμανών...

Τι γίνεται με τη δεύτερη αξιολόγηση; Πού στηρίζει ο πρωθυπουργός την αισιοδοξία του ότι αυτή, η κυριολεκτικά κρίσιμη μάχη, δεν θα χαθεί, καθώς η ιστορική συγκυρία και οι νέοι συσχετισμοί στην Ε.Ε. επιβάλουν την οικονομική και πολιτική ομαλότητα στο νέο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον; Η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε τώρα υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 περί το 2% του ΑΕΠ, έναντι 0,9% που προέβλεπε η προ εβδομάδας έκθεση του ΔΝΤ. Θεωρώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρήσιμη την παρέμβαση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος θα ήθελε να σφραγίσει τη θητεία του στα ευρωπαϊκά όργανα (καθώς αποχωρεί το 2019) με μία επιτυχία που να διασφαλίζει την ενότητα της Ε.Ε. Επίσης η σημερινή άφιξη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα δείχνει ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά της Ε.Ε. για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΟΜΩΣ ο δογματικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών ελάχιστα λαμβάνει υπόψιν (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) τις δηλώσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται! Όμως, μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας και με δύο κρίσιμες εθνικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, αλλά κυρίως στη Γαλλία, τα γερμανικά πολιτικά και οικονομικά κέντρα κινδυνεύουν να ακυρωθούν από τον φανατισμό του ασύδοτου υπουργού. Στην επιθετική και διχαστική πολιτική του Σόιμπλε κατά της Ελλάδας δεν αντιδρούν μόνον τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης. Είχαμε και την παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, που όχι μόνο ζήτησε να βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αξίζουν σεβασμού για τις θυσίες που έχουν κάνει. Προσέθεσε μάλιστα με έμφαση ότι, εάν είχαν ληφθεί στη Γερμανία τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα, θα είχε προκύψει εξέγερση!

ΚΑΘΕ λογικός πολιτικός που νοιάζεται για την ομαλή εξέλιξη της Ε.Ε. επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τώρα, πριν από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, και σίγουρα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα. Όμως το ελληνικό ζήτημα και οι επικίνδυνοι για το μέλλον της Ε.Ε. χειρισμοί του Σόιμπλε θα κυριαρχήσουν στις γερμανικές εκλογές. Στο SPD, τη σκυτάλη από τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ πήρε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν ευθύς, λέγοντας ότι όποιος φλερτάρει με το Grexit, παίζει με την ενότητα της Ε.Ε. Και συμπλήρωσε: "Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον του Ντόναλντ Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν, αλλά σίγουρα όχι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης". Το θέμα θα το σηκώσουν χωρίς υποχωρήσεις τόσο το Die Linke όσο και οι Πράσινοι. Μάλιστα ο Γκέρχαρντ Σικ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων (Die Gruenen), δήλωσε ότι "Η επιμονή του Σόιμπλε για πλεόνασμα του ελληνικού προϋπολογισμού κατά 3,5% είναι οικονομικά παράλογη, διότι μια πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας στραγγαλίζει την οικονομία".

ΚΑΤΑ της πολιτικής Σόιμπλε και της ασυλίας που απολαμβάνει τοποθετήθηκε από τις δυνάμεις του Κέντρου και ο επικεφαλής της ομάδας Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ. Ακόμα και ο σχεδόν πιστός ακόλουθος του Σόιμπλε, αντιπρόεδρος της Κομισιόν Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντέδρασε, και σε δηλώσεις στην “Die Welt” είπε “Η Ε.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι μετά από σκληρή προσπάθεια επιτυχίες της Ελλάδας. Δεν είναι τώρα ο καιρός να γυρίσουν οι δείκτες του ρολογιού πίσω προς την κατεύθυνση της οικονομικής αστάθειας”. Τι άλλο, τέλος πάντων, χρειάζεται η Μέρκελ για να πειστεί ότι κινδυνεύει μαζί με την Ε.Ε. και η Γερμανία; Πώς θα πάει έτσι βουβή στην προεκλογική περίοδο; Περιμένει πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα είναι υπέρ του Σόιμπλε; Είναι πολύ βαριές οι ευθύνες του γερμανικού έθνους για να αμαρτήσει τόσο σοβαρά για τρίτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει. Εκτός από τον Σόιμπλε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL