Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γερμανία / SPD: Στοίχημα επιβίωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / SPD: Στοίχημα επιβίωσης

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που άλλαξαν σχετικά πρόσφατα την ηγεσία τους με συγκρουσιακή κάλπη ή επέλεξαν τον υποψήφιό τους σε κρίσιμες εκλογές καλώντας μέλη και φίλους να ψηφίσουν, η αλλαγή σκυτάλης στο γερμανικό SPD έγινε σχεδόν εν κρυπτώ, ως επιλογή ελάχιστων μεγαλοστελεχών. Βεβαίως θα είναι πανηγυρική η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς από το συνέδριο του κόμματος, βεβαίως ήταν σχεδόν χειροπιαστή η ανακούφιση που ένιωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες όταν ο πρώην πρόεδρός τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε την παραίτησή του προς όφελος του Σουλτς, πλην όμως, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, η απόφαση ήρθε από τα πάνω. Με αρχικό στόχο την εκλογική επιβίωση - και κατά τα φαινόμενα ως μια αναπάντεχα επιτυχημένη φυγή προς τα μπρος.

Σηματοδοτεί η επιλογή αυτή μια στροφή του SPD προς τα αριστερά; Με όρους κομματικής γεωγραφίας η απάντηση είναι όχι. Ο Σουλτς ουδέποτε ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του SPD και θα έπρεπε να ψάξει κανείς πολύ προσεκτικά για να βρει έστω και ένα σημείο ουσιαστικής διαφοροποίησής του από την πολιτική του Γκάμπριελ. Παρ’ όλα αυτά, και δη πριν πάρει το χρίσμα ο Σουλτς, το SPD είχε κάνει μια στροφή προς τα αριστερά, αλλά αποκλειστικά -και εγωιστικά- σε εθνικό επίπεδο. Ως μικρός εταίρος της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ επέβαλε σε μεγάλο βαθμό τη δική του ατζέντα, η οποία προσπαθούσε να διορθώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της Ατζέντας 2010 του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατηγορούν από καιρό την καγκελάριο ότι ασκεί σοσιαλδημοκρατική πολιτική, αφού αποδέχτηκε τη θέσπιση κατώτατου μεροκάματου, τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 -για όσους δούλεψαν 40 χρόνια-, το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και άλλα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα.

Ωστόσο, αυτή η -αποδοτική για τους Γερμανούς εργαζόμενους- στροφή προς τα αριστερά έμεινε αυστηρά εντός γερμανικών συνόρων. Στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής το SPD σερνόταν πίσω από κάθε επιλογή των Μέρκελ και Σόιμπλε. Για παράδειγμα, τη λιτότητα που απέκρουε εντός, βοηθούσε να την επιβάλει το Βερολίνο εκτός. Όσο για τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων, ως ένα εργαλείο αλληλεγγύης και συνοχής στην Ευρωζώνη, το SPD την ξέχασε την ίδια στιγμή που βγήκε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013 και μπήκε στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Καθώς, όμως, το SPD δεν κατάφερε να πιστωθεί κανένα από τα εσωτερικά επιτεύγματά του, αντίθετα συνέχισε τον δημοσκοπικό κατήφορο και, καθώς έγινε και στους πιο χοντροκέφαλους σαφές ότι το παιχνίδι κρίνεται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, άρα σε αυτό απαιτείται παρέμβαση, στην αντίθετη περίπτωση τον τόνο θα δίνει όχι μόνο η συντηρητική παράταξη, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά και η ανερχόμενη Ακροδεξιά ή έστω η ατζέντα της, ο Γκάμπριελ έδωσε τη σκυτάλη στον -πολλά υποσχόμενο ως “άγραφο” χαρτί στο Βερολίνο, ως “μίστερ Ευρώπη” και ως περσόνα χωρίς τα χαρακτηριστικά των ελίτ- Σουλτς, με στόχο μια νέα αρχή και στην Ευρώπη, έξω από τον “κορσέ” του μεγάλου συνασπισμού. Το μεγάλο στοίχημα, εάν βεβαίως ηττηθεί στις εκλογές η Μέρκελ και το SPD καταφέρει να σχηματίσει μια αριστερόστροφη κυβέρνηση -κανένα από τα δύο δεν είναι δεδομένο-, θα είναι να αποδείξει ότι “υπάρχει εναλλακτική” στη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική. Και είναι στοίχημα επιβίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL