Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Να τεθούν στέρεες βάσεις για την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να τεθούν στέρεες βάσεις για την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών"

Αγώνα δρόμου κάνει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή για την εξυγίανση του Γηροκομείου Αθηνών, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν μπει οι στέρεες βάσεις τόσο για την ανάταξη του ιδρύματος, όσο και για την αποπληρωμή των οφειλών εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους. Ενώ είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη μεταξύ της προσωρινής διοικούσας επιτροπής με την προηγούμενη διοίκηση με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Πρ. Μπούμπα, ο οποίος διώκεται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (υπεξαίρεση, απιστία), ορκωτοί λογιστές προχωρούν την εκκαθάριση, ειδική επιτροπή καταγράφει τα ακίνητα, που έχουν κληροδοτηθεί στην Ελεήμονα Εταιρεία, στην οποία ανήκει και το Γηροκομείο Αθηνών, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν και εισφέρουν έσοδα. Για τις εξελίξεις μιλάει στην “Α” ο Γ. Σαγρεδάκης, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και κάτοικος της περιοχής Αμπελοκήπων.

“Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα άτομα που συμμετέχουμε στη Διοικούσα Επιτροπή εάν δεν ήμασταν αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, δεν θα συμμετείχαμε. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η πορεία εξυγίανσης του ιδρύματος και να επέλθει η πλήρης επαναλειτουργία του Γηροκομείου, η προσωρινή διοικούσα επιτροπή θα πρέπει να βάλει τις στέρεες βάσεις και να έχει τον χρόνο για να το επιτύχει” εξηγεί ο Γ. Σαγρεδάκης.

“Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και οι προηγούμενες διοικήσεις βαρύνονται με μεγάλη πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση της απόφασης που καθαιρεί την προηγούμενη διοίκηση του Γηροκομείο Αθηνών” θυμίζει ο Γ. Σαγρεδάκης.

“Όλοι γνωρίζουν την κακοδιαχείριση και τη σήψη που επικρατούσε στο ίδρυμα και παρά τις πιέσεις, που ασκούσαν οι διάφοροι φορείς (πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνία), αυτό το αγνοούσαν. Το αίτημα έχει θέσει επανειλημμένα και η Ανοιχτή Πόλη στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, καθώς αποτελεί μια από τις κεντρικές διεκδικήσεις στο πρόγραμμά της” τονίζει προσθέτοντας:

“Επειδή πιστεύουμε ότι έστω και καθυστερημένα η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεχθήκαμε να συμμετάσχουμε στην προσωρινή διοίκηση για να συμβάλουμε στην εξυγίανση και την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών. Η προσωρινή διοίκηση είναι υποχρεωμένη να διευκολύνει και να διαφωτίσει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης προσκομίζοντας στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Ο ρόλος της είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Γηροκομείου” υπογραμμίζει.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ο Γ. Σαγρεδάκης τονίζει: “Πρώτο βήμα είναι η οικονομική εξυγίανση, αλλά και η συγκρότηση δικλίδων ασφαλείας, προκειμένου να μην αφήσουμε περιθώριο να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά της προηγούμενης διοίκησης. Γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών και το έργο της Επιτροπής Ακινήτων, που θα αποτελέσει τη βάση για τη στέρεα λειτουργία της νέας εκλεγμένης διοίκησης, έστω κι αν χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που μας έχει δοθεί”.

“Δεύτερο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση των σχέσεων της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείων και Πτωχοκομείων με την κοινωνία” υπογραμμίζει ο Γ. Σαγρεδάκης προσθέτοντας:

“Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αποκατάσταση της διαφάνειας, της υπεράσπισης των συμφερόντων του Γηροκομείου, που θα προκύψουν από τις παραπάνω ενέργειες”.

“Όταν η κοινωνία αποκτήσει εμπιστοσύνη, θα πλαισιώσει τις προσπάθειες της εκάστοτε διοίκησης, θα συμμετέχει με κινήσεις εθελοντισμού, αλλά και με πιο ουσιαστικό τρόπο μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό” τονίζει εξηγώντας: “Η Ελεήμων Εταιρεία Γηροκομείο - Πτωχοκομείο είναι σωματείο. Όπως όλα τα σωματεία, αποτελείται από τα μέλη και μέλη έχουν δικαίωμα να είναι όλοι οι πολίτες. Λειτουργεί η γενική συνέλευση που αποφασίζει, εκτός των άλλων, μέσα από εκλογική διαδικασία την εκάστοτε διοίκηση. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό η κοινωνία μέσω των παραπάνω διαδικασιών να συμμετέχει ενεργά στο Γηροκομείο”.

Ωστόσο, μέχρι να αναδειχθεί η νέα διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρείας, πρέπει να υπάρξουν τα αναγκαία έσοδα είτε από την αύξηση των τροφίμων στο γηροκομείο, που τώρα αριθμούν μόλις τους 103, είτε από την αξιοποίηση των 550 ακινήτων και 350 αγροτεμαχίων, προκειμένου να αρχίσουν να διευθετούνται τα χρέη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στα 12,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς το ΙΚΑ, 6,8 εκατ. ευρώ προς εφορία, 6 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους. Αναμένεται, όμως, το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που θα καταγράψουν και πρόσθετα οικονομικά στοιχεία.

“Ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθειά μας”

Από τον Νοέμβριο του 2016, που διορίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, πλήθος κόσμου αγκαλιάζει την προσπάθεια εξυγίανσης. “Παραλάβαμε άδεια ταμεία και κατασχεμένους λογαριασμούς” λέει ξεφυσώντας ο Γ. Σαγρεδάκης, “αλλά τουλάχιστον με τη συνδρομή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θ. Φωτίου, εξασφαλίστηκαν για δυο μήνες γεύματα για τους τρόφιμους. Τώρα το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών ετοιμάζει γεύματα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν πλήρως τα μαγειρεία του Γηροκομείου, αλλά είναι θετικό που τους τελευταίους μήνες παρασκευάζουν το δείπνο για τους τρόφιμους. Νιώθουν ότι σταδιακά το Γηροκομείο αποκτά ξανά ζωή” λέει με ενθουσιασμό.

“Με δωρεά Ελλήνων της Νέας Υόρκης και άλλων εξασφαλίστηκε πετρέλαιο θέρμανσης. Είχαν τρία χρόνια να ανάψουν τα καλοριφέρ” συμπληρώνει προσθέτοντας: “Γιατροί έρχονται εθελοντικά να παράσχουν περίθαλψη”, τονίζει χαρακτηρίζοντας “θετική εξέλιξη” την πρόσφατη απόφαση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής για πρόσληψη βοηθών νοσηλευτριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL