Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ξενυχτώντας με τον Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξενυχτώντας με τον Σόιμπλε

Η παράταση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μπορεί να είναι επώδυνη ακόμη κι αν είναι κανείς παγερά αδιάφορος για το ποιος θα νικήσει. Επώδυνη λόγω αναμονής. Το ματς Ντόρτμουντ- Χέρτα Βερολίνου για τα προκριματικά του γερμανικού Κυπέλλου κρίθηκε τελικά στα πέναλτι, με αποτέλεσμα το τοκ σόου με καλεσμένο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεκινήσει σχεδόν με μία ώρα καθυστέρηση, στις 1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, και να πάει μέχρι τις τρεις. Σίγουρα υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να ξενυχτήσει κανείς.

Εν πάση περιπτώσει, με ποδόσφαιρο ξεκίνησε και η συνέντευξη του Σόιμπλε, με την... αποκάλυψη ότι δεν υποστηρίζει μόνο την ομάδα του -γενέθλιου- Φράιμπουργκ, αλλά και της Μπάγερν του Μονάχου, καθώς και με την... κατανόηση που έχει, αν και είναι υπουργός Οικονομικών, για την επιλογή της Μπάγερν να ενθρονίσει και πάλι στην ηγεσία της ΠΑΕ τον καταδικασμένο μεγαλοφοροφυγά Ούλι Χένες. Για το γερμανικό ακροατήριο -που σίγουρα ήταν μικρό λόγω ώρας-, πέραν της ποδοσφαιρικής εξομολόγησης, τέσσερα από τα θέματα που έθιξε ο Σόιμπλε είχαν ενδιαφέρον: Πρώτον, ότι τον “ανησυχούν” τα πρώτα δείγματα γραφής του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η Γερμανία θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να σεβαστεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κι αν αποτύχει, “θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς τις ΗΠΑ”. Δεύτερον, ότι ο κόσμος δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο πιστεύουν οι Γερμανοί -"στατιστικά σήμερα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι αυτοκτονώντας παρά στον πόλεμο"- και ότι μάλλον τους λείπει η εμπιστοσύνη στο μέλλον “επειδή έζησαν πάρα πολλές καλές μέρες”. Τρίτον, ότι στην -απίθανη κατά τη γνώμη του- περίπτωση που κερδίσει η Μαρίν Λεπέν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και γυρίσει την πλάτη στο ευρώ, τότε η Ευρωζώνη θα μπει σε “υπαρξιακή κρίση”, αλλά δεν θα τελειώσει, αφού “μπορούμε να κρατήσουμε το κοινό νόμισμα με τους άλλους”. Και τέταρτον, ότι -με λίγη πίεση από την οικοδέσποινα του τοκ σόου Σάντρα Μάισμπεργκερ- ο Σόιμπλε στηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ στον προεκλογικό αγώνα και είναι πεπεισμένος ότι θα είναι η καγκελάριος που χρειάζεται η Γερμανία και η Ευρώπη.

Η παγίδα της αλαζονείας

Πιθανότατα, ο Σόιμπλε δέχτηκε να εμφανιστεί στην εκπομπή ως ο “εμπειρότερος” εν ενεργεία πολιτικός, που είναι επί 45 χρόνια σταθερός στις απόψεις του και έχει το σθένος να “μιλά ξεκάθαρα και συγκεκριμένα” στους πολίτες, σε αντίθεση με το ανατέλλον άστρο της Σοσιαλδημοκρατίας, τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φαίνεται αίφνης ότι αποτελεί πραγματική απειλή για τη Μέρκελ. Αλλά ο Σόιμπλε έπεσε στην παγίδα της αλαζονείας -δεν θέλει και πολύ- να στείλει το μήνυμα ότι αυτός είναι ο μόνος που ξέρει πώς θα διασφαλιστούν η ευημερία και η σταθερότητα στη Γερμανία. Η αλαζονεία του ήταν τόσο μεγάλη ώστε η -πάντοτε ευγενής και σίγουρα όχι “μπουλντόγκ” στις ερωτήσεις της- Μάισμπεργκερ αναγκάστηκε να τον ρωτήσει “Μα καλά, εσείς δεν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε αυτοκριτική για τίποτε;”, χωρίς βεβαίως να πάρει απάντηση. Όταν δε το χόντρυνε, ρωτώντας “Γιατί δεν είπατε στη Μέρκελ να μην ξανακατέβει υποψήφια, όπως κάνατε το 1998 με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος δεν σας άκουσε και έχασε τις εκλογές”, ο Σόιμπλε φρόντισε να αντιληφθεί την ερώτηση ωσάν να ήταν “γιατί δεν κατεβαίνετε εσείς” και απάντησε “Σε λίγο κλείνω τα 75 και, αν δεν το θυμάστε, κάθομαι εδώ και 26 χρόνια σε καροτσάκι” - άρα δεν αντέχει...

Τα μαθήματά σας ή άντε γεια...

Όσον αφορά το ελληνικό μέρος της εμφάνισης Σόιμπλε, αυτό είχε έναν παράξενο χαρακτήρα... ενθέτου. Σε ζωντανή σύνδεση ο “Νέστορας” του γερμανικού χρηματιστηρίου Φρανκ Λέμαν έθεσε στον υπουργό Οικονομικών την απλή ερώτηση: “Γιατί επιμένετε στην παλιά συνταγή με την Ελλάδα, αφού δεν έφερε εδώ και επτά χρόνια αποτελέσματα”; Η απάντηση του Σόιμπλε ήρθε σαν από πολυβόλο: Οι Έλληνες εξακολουθούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Οι Έλληνες παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Οι Έλληνες χρειάζονται συνεχή πίεση για να κάνουν τα μαθήματά τους. Οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια για το χρέος τους ακόμη κι από αυτά που πληρώνει η Γερμανία. Άρα, οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας. Και θα το λύσουν εάν κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς, η λύση θα ήταν υποτίμηση του νομίσματος. Κάτι που δεν γίνεται εντός ευρώ. Όπως εντός ευρώ δεν υπάρχει πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους. Οπότε; Grexit, αλλά γι’ αυτό δεν αποφασίζουμε εμείς, αποφασίζει μόνο η Αθήνα.

Και για να απαλύνει την -εύλογη- εντύπωση ότι σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ, πρόσθεσε ότι δεν εκτιμά πως θα γίνει Grexit. Όλα τα παραπάνω τα είπε με τρόπο ώστε να ακτινοβολεί τη σιγουριά ότι η όποια εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα δεν αποτελεί πια κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Λες και ήθελε να αποκρούσει εκ των προτέρων τις επιθέσεις που θα δεχόταν -όπερ και εγένετο την επόμενη ημέρα- επειδή πυροδοτεί πάλι μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. Ίσως ο στόχος του να είναι να παίξει προεκλογικά με τη φωτιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL