Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμείωτο παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για το πολιτικό εγχείρημα και την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν υποστηρίζουν μερικοί ότι το κύρος του κόμματος της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς της Ελλάδας έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από την υπογραφή και εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Τη χρονιά που διανύουμε συνεχίζονται οι επισκέψεις ομάδων φοιτητών από πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης που έρχονται να ενημερωθούν και μελετήσουν το «φαινόμενο» ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η αρχή έγινε (12 Ιανουαρίου) με πολυπληθή ομάδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και ακολούθησε (8 Φεβρουαρίου) ομάδα του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης, που είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Την πολυπολιτισμικής σύνθεσης ομάδα της Ουτρέχτης αποτελούσαν 22 φοιτητές και τρεις καθηγητές από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ - μας είπαν οι καθηγητές- είχαν οι ίδιοι οι φοιτητές.

Η συνάντηση - συζήτηση μαζί τους κράτησε δύο ώρες, διότι, πέραν των σύντομων διαλέξεων από τον υπογράφοντα και την αναπληρώτρια συντονίστρια του τμήματός Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης Αγγελική Βισβίκη (στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό), έγιναν πολλές ερωτήσεις τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Από τις ερωτήσεις, που ήταν όλες «εντός θέματος» σχηματίσαμε την εντύπωση ότι τα παιδιά ήρθαν στη Λεωνίδου διαβασμένα. Θυμηθήκαμε ακόμα και το κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό που είχε αναπτυχθεί στην Ολλανδία στην διάρκεια της χούντας, με ιδιαίτερη αναφορά στις απεργίες των λιμενεργατών στο Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη κατά του ελλιμενισμού ελληνικών εμπορικών πλοίων με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρώπης ως σύνολο, ερώτημα στο οποίο απαντήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και θέλει την Ελλάδα εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, διεκδικώντας ταυτόχρονα μια άλλη πορεία τους που συνοψίζεται με τον στόχο «Επανίδρυση της Ευρώπης».

Φυσιολογικά η συζήτηση περί Ευρώπης κορυφώθηκε με τα σημερινά μεγάλα προβλήματα κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ανόδου του ρατσισμού και νεοναζισμού, πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η παραδοσιακά ανεκτική ολλανδική κοινωνία, η οποία στις επικείμενες εκλογές καλείται να αποκρούσει την απειλή Βίλντερς.

Καταλήγοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για την συνέχιση της επικοινωνίας και πιθανή ενημερωτική επίσκεψη αντιπροσωπείας των Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL