Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Η Ν.Δ. οφείλει να απαντήσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. οφείλει να απαντήσει

Η συζήτηση για τα όρια της δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών πήρε νέα τροπή με αφορμή την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. για το μητρώο των νέων μελών που ήθελαν να εγγραφούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός από τα υποψήφια μέλη της Ν.Δ., στην εφαρμογή μπήκαν και απλοί πολίτες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το αποτέλεσμα που έβγαζε η αναζήτηση περελάμβανε την πλήρη ημερομηνία γέννησης και το εκλογικό μητρώο των πολιτών.

Τα βασικά ερωτήματα που προέκυψαν είναι με ποιον τρόπο βρήκε η Ν.Δ. τα στοιχεία αυτά, αν είχε την άδεια να τα χρησιμοποιεί και αν είναι σύννομο να τα χρησιμοποιεί εν γένει γι' αυτόν ή άλλο σκοπό.

Τρεις ημέρες που το θέμα βρίσκεται στη δημοσιότητα η Ν.Δ. δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση. Όχι μόνο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που την κάλεσε από την αρχή να δώσει εξηγήσεις, αλλά κυρίως στους πολίτες των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιεί και δημοσιοποιεί μέσα από την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

Από την αρχή, που μπήκε για τα καλά στη δημόσια σφαίρα η συζήτηση, έως σήμερα ο ορισμός του τι είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και τι όχι, πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πότε δεν μπορεί, έχουν ακουστεί πολλές εκδοχές και τις έχουν επικαλεστεί κατά περίπτωση ουκ ολίγοι μεγαλοσχήμονες.

Η συζήτηση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, αφού οι εξελίξεις της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που από το 1997 έχει με απόφαση του κοινοβουλίου την ευθύνη να παρακολουθεί στενά αυτά τα ζητήματα.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι τα κόμματα που σέβονται τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σέβονται και εφαρμόζουν τους αντίστοιχους νόμους και τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής. Πόσο μάλλον όταν η πιθανή παραβίαση αφορά τον μέσο πολίτη.

Η αμήχανη σιωπή της Ν.Δ. στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί θέμα, αφού δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή σκιά στο ζήτημα αυτό, όπως και συνολικότερα στα θέματα διαφάνειας.

Η Ν.Δ. οφείλει μια απάντηση. Επί της ουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL