Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Αναμένονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες / Ευ. Τσακαλώτος: Παραπλανητικά τα στοιχεία του Ταμείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναμένονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες / Ευ. Τσακαλώτος: Παραπλανητικά τα στοιχεία του Ταμείου

Άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κομισιόν αναμένει η ελληνική πλευρά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και έως τις 20 Φεβρουαρίου. “Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με μοναδικό γνώμονα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες αποκλείοντας οποιονδήποτε τεμαχισμό της αξιολόγησης. Ο κυβερνητικός εκπτόσωπος διαβεβαίωσε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παράλληλα εκτίμησε πως οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και η θετική πορεία της οικονομίας “συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ελπίζει να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες “ίσως και εντός της εβδομάδας”, ώστε να οδηγηθούμε σε διέξοδο τον Φεβρουάριο στο θέμα της αξιολόγησης, τονίζοντας παράλληλα με νόημα ότι θα πρέπει “να αναζητηθούν εκείνα τα σημεία ισορροπίας που μπορούν να συνθέσουν έναν προωθητικό συμβιβασμό στη βάση της αμοιβαιότητας, θετική διέξοδο που χωρίς να συνιστά παραβίαση αρχών” (αναλυτικά στις σελ. 4-5).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην “Α” ότι αναμένουν από τους δανειστές μια συνολική πρόταση πάνω στις βασικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε να μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις επί όλων των θεμάτων και όχι μεμονωμένα, τηρώντας στάση αναμονής για τα τεκταινόμενα. Άλλωστε τα ίδια στελέχη προσέθεταν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ

Αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ απηύθυναν μέσω των επιστολών τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας εγκαλώντας το Ταμείο για τα διαχρονικά λάθη στους υπολογισμούς του. "Η έκθεση δεν είναι δίκαιη σε αρκετούς τομείς, ενώ πολλά από τα συμπεράσματά της δεν είναι συνεπή με τα πρόσφατα και καλά τεκμηριωμένα εμπειρικά στοιχεία" σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζοντας πως: "Η έκθεση παρουσιάζει μία συνολική εικόνα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας (της Ελλάδας) που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει μία επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν προκύπτει από όσα έχουν ήδη γίνει στη δημοσιονομική πολιτική, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε πολλούς τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι επακόλουθο «της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους και τονίζει πως η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, προσθέτει, ο μακροχρόνιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώθηκε από το ΔΝΤ στην ανάλυση για το χρέος στο 1% από 1,25% τον Μάιο του 2016 και είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι «η δημοσιονομική επίδοση του 2015 και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 είναι σημαντικά καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις». Το ΔΝΤ είχε προβλέψει αρχικά ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 που θα μετατρεπόταν σε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα τρέχοντα νομοθετημένα μέτρα. «Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι, αντίθετα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ» επισημαίνει προσθέτοντας: «Παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση (του ΔΝΤ) δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο».

Η επιστολή Τσακαλώτου καταλήγει με αναφορά στο θέμα της συνταγής μέτρων που εισηγείται το ΔΝΤ αναφορικά με τους φόρους (μείωση αφορολογήτου και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις). Η επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών εστιάζει στο ότι το Ταμείο συγκρίνει ανόμοια πράγματα όταν αναφέρεται στις φορολογικές επιβαρύνσεις των Eλλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά και στο ασφαλιστικό. Διαφωνίες καταγράφει και ο Γ. Στουρνάρας αναφέροντας πως «το Ταμείο εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακό μαξιλάρι χωρίς να εξηγεί το γιατί".

Βούληση για συνολική συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα αναπτυχθούν εν όψει του Eurogroup και, όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, ο ίδιος έχει “την ισχυρή πεποίθηση ότι θα οδηγήσουν σε γεφύρωση των διαφορών και σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε πως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι “να υπάρξει συνολική συμφωνία, συμφωνία για όλα τα ζητήματα, ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”. Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: “Τεμαχισμός της αξιολόγησης δεν νοείται”.

Χρ. Βερναρδάκης: "Να αποφορτίσουμε την ημερομηνία ένταξης στο QE"

Ως “δευτερεύον ζήτημα” τη δεδομένη στιγμή χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης την ποσοτική χαλάρωση σε συνέντευξή του στον Real Fm. “Δεν σημαίνει ότι, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό” πρόσθεσε. Σχολιάζοντας τη δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο Γ. Δραγασάκης παλαιότερα είχε αναφέρει πως αν χαθεί το ορόσημο του Μαρτίου, θα χαθεί όλο το χρονοδιάγραμμα, αποκρίθηκε: «Θα πρέπει να αποφορτίσουμε αυτήν την ημερομηνία. Προφανώς πρέπει να μπούμε -και δουλεύουμε για να μπούμε, δεν ακυρώνω αυτήν τη θέση. Και πρέπει να μπούμε και παλεύουμε, προφανώς, για να μπούμε. Δεν νομίζω ότι το βασικό μας πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, η βασική μεταβλητή της εξίσωσης είναι αυτή, το ορόσημο του Μαρτίου».

Πιτέλα: "Απαράδεκτο το ΔΝΤ"

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις επόμενες ημέρες με σεβασμό στα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κεκτημένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα μετά τη συνάντησή του με τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και σημείωσε πως «τα αιτήματα που προβάλλει το ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα είναι απαράδεκτα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL