Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
#ND_FAKELOMA / "Είμαστε όλοι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

#ND_FAKELOMA / "Είμαστε όλοι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας"

Πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίαζε την πλατφόρμα ananeosi.nd.gr και μια νέα εποχή στο κόμμα. Η νέα εποχή θα έδινε πρόσβαση σε όλους, με την έννοια της προοπτικής να γίνουν στελέχη του κόμματος. Και μάλιστα όχι μόνο σε εκείνους που, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε, είχαν πρόσβαση στον τρίτο όροφο στην Πειραιώς και στο γραφείο του. Η νέα εποχή όμως φαίνεται πως στη Ν.Δ. φτιάχνεται ξανά με παλιά υλικά. Τόσο παλιά, που θα τα συναντήσεις σε εποχές που κρατούνταν φάκελοι ατομικών φρονημάτων.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη γιατί “εκεί έξω υπάρχει ένα χρυσωρυχείο στελεχών” και η Ν.Δ. έπρεπε “να ανοίξει τις πόρτες της σε νέα στελέχη”. Τα βήματα για να γίνει κάποιος “γαλάζιο” στέλεχος είναι τρία. Το πρώτο είναι να μπει να δηλώσει συμμετοχή ως υποψήφιος στη σχετική ιστοσελίδα, το δεύτερο είναι να δώσει “μια δομημένη συνέντευξη” σε ειδική επιτροπή και το τρίτο να ενταχθεί σε προγράμματα επιμόρφωσης.

Μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ όσο νομίζουμε

Αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαδικασία για να επιβεβαιώσουμε αυτό που κατήγγειλαν διάφοροι πολίτες για φακέλωμα από τη Ν.Δ., το οποίο έγινε και hashtag. Πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα, καταλάβαμε ότι η Ν.Δ. φαίνεται πράγματι να μας γνωρίζει καλύτερα απ’ όσο νομίζαμε. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε αρχικά να κάνουμε εισαγωγή στο μητρώο, μετά γράψαμε τα βασικά στοιχεία που ζητούνταν (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και χρονιά γέννησης) και στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία ήταν περιττή. Η Ν.Δ. έχει ήδη τα στοιχεία μας και ακόμη περισσότερα. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας περιελάμβανε τον εκλογικό μας αριθμό και την πλήρη ημερομηνία γέννησης, προσωπικά μας στοιχεία δηλαδή.

ΣΥΡΙΖΑ: “Να απαντήσει ξεκάθαρα η Ν.Δ.”

Ανακοίνωση με την οποία ζητά από τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα ρωτά αν η Ν.Δ. διατηρεί αρχείο προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αν έχει ενημερώσει την αρμόδια αρχή (Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) για τη διατήρηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τέλος αν κινείται εντός του πλαισίου του νόμου για τη διατήρηση, αποθήκευση και διάδοση των προσωπικών δεδομένων.

“Να απαντήσει ξεκάθαρα” ζητάει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι “σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για υποκλοπή δεδομένων και καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να παρέμβει άμεσα”.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε απαντήσει στα ερωτήματα που έβαλε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, έπειτα από τρεις ώρες περίπου αφού έγινε η πρώτη καταγγελία, η ιστοσελίδα όπου φαίνονταν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών κατέβηκε.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου

Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν εν τω μεταξύ ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της ημέρας, η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δημοσίευσε μέτρα προστασίας ώστε να μπορεί ο καθένας, χωρίς να φοβάται ότι μπορεί να τον κάνουν στέλεχος της Ν.Δ., να κάνει ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Ορισμένα από τα μέτρα προστασίας που προτείνει η ΑΔΑΕ κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο:

* Επιλέξτε και εγκαταστήστε στον υπολογιστή ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) μιας γνωστής και αξιόπιστης εταιρείας.

* Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, ώστε να προστατεύεται ο υπολογιστής σας από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού. Κάποια προγράμματα υποστηρίζουν και λειτουργίες anti - spyware.

* Εγκαταστήστε ένα τοίχος προστασίας στον υπολογιστή σας (firewall). Το firewall ελέγχει την επικοινωνία από και προς τον προσωπικό υπολογιστή σας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας συγκεκριμένα είδη κίνησης, ώστε να προλαμβάνει τη διάδοση ιών και ανεπιθύμητων εφαρμογών. Ορισμένες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων (π.χ. Windows ΧP/SP2) έχουν ενσωματωμένο προσωπικό firewall.

Χ. Σπίρτζης: “Να νοιαστούμε όλοι”

Σε εκδήλωση που έγινε χθες για την ημέρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες. “Αυτές τις ημέρες στο μετρό, στις στάσεις των λεωφορείων, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μεταδίδονται μηνύματα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου” επισήμανε. “Η δράση μας αυτή αποσκοπεί στην αφύπνιση και τον προβληματισμό των γονέων, των παιδιών, όλων των πολιτών. Μια ματιά, ένα μήνυμα μπορούν να παρακινήσουν τον οποιοδήποτε να αλλάξει συμπεριφορά, να δει τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν, τι μπορεί να βλάψει τα παιδιά μας” συμπλήρωσε.

Επιμορφωτικές δράσεις

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας προανήγγειλε δύο δράσεις. "Η μία αφορά την ενημέρωση για το ασφαλές Διαδίκτυο στους εργαζόμενους στο υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς” ανέφερε. Και η άλλη αφορά “τη θεσμοθέτηση μιας τακτικής περιοδικής καμπάνιας στα μέσα μεταφοράς, στα λεωφορεία, στο μετρό, στα αεροδρόμια. Να πω ότι αυτές οι δράσεις είναι δράσεις που μας ενώνουν όλους, όλους τους φορείς, όλη την κοινωνία, όλα τα κόμματα. Επομένως, πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτό και να το υλοποιήσουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL