Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Ένα βράδυ στο Παγκράτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα βράδυ στο Παγκράτι

Λίγοι εκτός Αθηνών γνωρίζουν ότι ο συνοικισμός Παγκρατίου έχει μεγάλη αντιστασιακή και αριστερή Ιστορία. Στη διάρκεια της κατοχής, από την άποψη της αντιστασιακής οργάνωσης, το Παγκράτι ήταν ένα με την Καισαριανή και τον Βύρωνα. Μεταδικτατορικά, η ανανεωτική - κομμουνιστική Αριστερά, το ΚΚΕ Εσωτερικού, στο Παγκράτι κατέγραφε ένα από τα υψηλότερα εκλογικά ποσοστά, πολλά δε στελέχη του κατοικούσαν στην περιοχή αυτή.

Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου μία από μαζικότερες Π.Κ. στην Αθήνα ήταν εκείνη του Παγκρατίου. Θα έλεγα ότι ίσχυε το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον Αύγουστο του 2015, όταν η ελεγχόμενη από την Αριστερή Πλατφόρμα πλειοψηφία της οργάνωσης αποφάσισε να αποχωρήσει, μετατρέποντας τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε γραφεία της ΛΑΕ. Πολλοί τότε, μεταξύ των οποίων και οι αποχωρήσαντες, υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι δεν επρόκειτο να «σηκώσει κεφάλι». Ωστόσο, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Παγκράτι που έμειναν πιστά στο κόμμα όχι μόνο ανασυγκρότησαν την Ο.Μ., αλλά και τη μαζικοποίησαν.

Η αρχή έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όταν οι σύντροφοι που παρέμειναν αποφάσισαν να οργανώσουν προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα σε απόψεις και κεντρικών στελεχών, που θεωρούσαν κάτι τέτοιο αδύνατο. Η συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί στον χώρο ανάμεσα στο πρώην καφενείο του Λέντζου και το Άλσος Παγκρατίου, με ομιλητή τον υπογράφοντα και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Μόνο εκείνη την ημέρα γράφτηκαν τουλάχιστον δέκα νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η Ο.Μ. Παγκρατίου έχει περίπου ενενήντα μέλη και νέα γραφεία στην οδό Ζηνοδότου 11, πολύ κοντά στο Σιντριβάνι.

Απόδειξη της ζωντάνιας που χαρακτηρίζει την οργάνωση ήταν και η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για μια πραγματική γιορτή, που δεν είχε τίποτα το τυπικό. Το φαγητό ήταν σπιτικό, με τη συνεισφορά των μελών, το ίδιο και το κρασί. Η οργάνωση έχει και δικό της φούρναρη, τον Παναγιώτη Τσόκα, που συνεισέφερε την εύγευστη βασιλόπιτα, την οποία μοίρασε δίκαια η συντονίστρια της Ο.Μ. Εύη Θωμαδάκη. Τα κορυφαία στελέχη που παρέστησαν δεν ευνοήθηκαν, αφού το φλουρί έπεσε στην παλαίμαχη, αλλά ακάματη αγωνίστρια πανεπιστημιακό Τζίνα Πολίτη.

Το κομμάτι της Κεντρικής Επιτροπής παρέλαβε ο υπογράφων, ο οποίος έχει και δεσμούς με το Παγκράτι, όχι μόνο επειδή διαμένει στα σύνορα Παγκρατίου - Βύρωνα, αλλά διότι, ερχόμενος στην Αθήνα το 1968, επέλεξε το 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου για την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών. Δηλώνω, λοιπόν, Βυρωνιώτης, αλλά και Παγκρατιώτης, πολύ περισσότερο αφού έχω αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο που είχε τελειώσει και ο αγωνιστής της ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης, ο οποίος ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε (5 Μαρτίου 1951) με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων.

Η εκδήλωση είχε και πολιτικά μηνύματα, δεδομένου ότι παρέστησαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο βουλευτής Α' Αθηνών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Έφη Αχτσιόγλου και η βουλευτής Β' Αθηνών και μέλος της οργάνωσης Αννέτα Καββαδία. Πολιτικό μήνυμα ήταν και το γεγονός ότι παρέστη ο διευθύνων σύμβουλος της "Αυγής" και μέλος της Κ.Ε. σ. Δημήτρης Στούμπος, ο οποίος διακίνησε την "Αυγή" της Κυριακής, ζητώντας από όλα τα μέλη να δυναμώσουν την υποστήριξή τους στην εφημερίδα μας.

Κεντρικό μήνυμα όλων των χαιρετισμών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανασυγκροτηθεί και να ολοκληρώσει το ιστορικό έργο που έχει αναλάβει, υπερασπιζόμενος πάντοτε τις ιστορικές του καταβολές, καθώς και τις σύγχρονες ιδεολογικές και πολιτικές του αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL