Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Η πρόκληση του Τεντ Μάλοχ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόκληση του Τεντ Μάλοχ

Ο κύριος Τεντ Μάλοχ είναι οικονομολόγος και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ. Ο εν λόγω κύριος προαλείφεται για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν θα ήταν κάτι το ξεχωριστό ή το παράξενο αν ο Τ. Μάλοχ δεν είχε διατυπώσει απόψεις κατά της Ε.Ε., υπέρ του Brexit άλλά και υπέρ του grexit.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο καθηγητής Μάλοχ εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες, αφού ο κόσμος προσανατολίζεται σε έναν επανακαθορισμό της Ε.Ε., με έναν κεντρικό πυρήνα κρατών και άλλα στην άκρη, όπου κάποιοι λαοί θα μείνουν, κάποιοι άλλοι θα φύγουν...

Μάλιστα διακινδύνεψε την πρόβλεψη ότι μέσα σε έναν με ενάμιση χρόνο από τώρα το ευρώ θα καταρρεύσει. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης -είπε οΤεντ- είναι η πτώση του ευρώ έναντι τoυ δολαρίου.

Αναφερόμενος στη Βρετανία και το Brexit έφερε το παράδειγμα κάποιου που η γυναίκα του τον απάτησε και εκείνος την παρακαλεί να μείνει στη συζυγική στέγη. Η υποψηφιότητα του Τεντ Μάλοχ έχει προταθεί από τον βασικό εκπρόσωπο του Brexit N. Φάρατζ.

Σε άλλη συνέντευξή του ο Μάλοχ ασχολείται με την Ελλάδα και συμβουλεύει τους Έλληνες να προτιμήσουν το Grexit...

Αυτό που κάνει αίσθηση δεν είναι τόσο οι απόψεις όσο ο κυνισμός που υποκρύπτεται πίσω από την επιλογή του κ. Μάλοχ. Ο διορισμός του -αν τελικά πραγματοποιηθεί- θα αποτελέσει πρόκληση προς την Ε.Ε. και τους ευρωπαϊκούς λαούς και μια πρωτοφανή πράξη υποτίμησης από την αμερικανική πλευρά.

Θα ήταν δυνατόν όμως να περάσει απαρατήρητη η αναφορά του κ. Μάλοχ στον «επανακαθορισμό» της Ε.Ε., τέτοιον ώστε να αντιστοιχεί στο δόγμα Σόιμπλε περί Ευρώπης των δύο ταχυτήτων; Την πρόταση διατύπωσε πρόσφατα και η κ. Μέρκελ μιλώντας για «λύση» στο πρόβλημα της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση όμως των προβλημάτων με λιγότερη Ευρώπη οδηγεί στην ακύρωση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης και τη δημοκρατία.

Η περίπτωση Μάλοχ είναι μια εντυπωσιακή έκφραση του «τραμπισμού» και της προκλητικότητάς του. Απέναντί του επομένως η Ευρώπη έχει να αντιπαρατάξει την ενότητά της. Η κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ είναι ίσως η αφορμή για την Ευρώπη να επιταχύνει την εμβάθυνση των διαδικασιών σύγκλισης των οικονομιών των χωρών - μελών της.

Χρειάζεται δηλαδή η Ευρώπη έναν νέο αριστερό ευρωπαϊσμό με κορωνίδες τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον διεθνισμό. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η εναλλακτική λύση για την Ευρώπη θα είναι η Λεπέν, ο Μπέπε Γκρίλο, η Ακροδεξιά στη Ολλανδία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και παράλληλα με την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, πρωταγωνιστεί στη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κατά της λιτότητας.

Η χώρα μας έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και διεκδικεί δίκαια το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση και το άνοιγμά της στις αγορές με στόχο την ανάπτυξη. Είναι χρέος της Ευρώπης στις συνθήκες αυτές της αμφισβήτησής της να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας ενισχύοντας έτσι τη συνοχή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL