Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Διαφορετικές ταχύτητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφορετικές ταχύτητες

Όταν στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ο Καρλ Λάμερς και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγούνταν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, τα τότε κράτη - μέλη την απέρριψαν. Ο βασικός λόγος της απόρριψης ήταν αυτό που είπε πολύ παραστατικά χθες ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι στην ιταλική “Repubblica”: Κανείς δεν ήθελε να υπάρχει μια Ευρώπη πρώτης και δεύτερης θέσης, στην οποία οι επιβάτες της πρώτης θα αποφασίζουν ποιος πρέπει να καθίσει στη δεύτερη. Βέβαια, ήδη από το 1985, από την πρώτη συμφωνία που οδήγησε στη Συνθήκη Σένγκεν, είχε δρομολογηθεί η λογική των δύο ταχυτήτων, με δύο χώρες να αρνούνται να καταργήσουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Το ίδιο συνέβη και με την Ευρωζώνη, στην οποία συμμετέχουν 19 από τα οσονούπω 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, η διαφορά από την πρόταση Λάμερς - Σόιμπλε ήταν ότι κανένα νέο βήμα ολοκλήρωσης δεν ξεκινούσε με τη λογική “όποιος θέλει και μπορεί”, αλλά ως μια διαδικασία με τελικό στόχο να συμμετέχουν όλοι. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, οι χώρες που δεν έχουν μπει ακόμη στο ευρώ, με εξαίρεση τη Βρετανία -όχι ότι έχει πια σημασία- και τη Δανία, οι οποίες διαπραγματεύτηκαν την εξαίρεσή τους, είναι υποχρεωμένες να το κάνουν μόλις πιάσουν τα κριτήρια ένταξης.

Αυτό που πρότειναν την περασμένη εβδομάδα από τη Μάλτα η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ και οι τρεις χώρες της Μπενελούξ, να συζητηθεί, δηλαδή, στη σύνοδο της Ρώμης η προοπτική μιας Ε.Ε. με “διαφορετικές ταχύτητες” μοιάζει με την παλιά πρόταση Λάμερς - Σόιμπλε και εμπεριέχει όλους τους κινδύνους για τους οποίους είχε απορριφθεί 25 χρόνια νωρίτερα. Πλην όμως, οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές, η Ε.Ε. πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο δυσκίνητη και κυρίως βαθύτατα διχασμένη.

Επιπλέον, έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα ο παράγοντας Τραμπ, που αναμένεται να επιταχύνει την ανάγκη λήψης αποφάσεων, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, είτε για τον ρόλο που θα παίξει η Ε.Ε. από δω και πέρα στην παγκοσμιοποίηση, ενδεχομένως κόντρα στον μέχρι τώρα “αιώνιο” Αμερικανό σύμμαχο. Έτσι, η ιδέα των “διαφορετικών ταχυτήτων” που έπεσε στη Μάλτα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απάντηση σε εκείνα τα κράτη - μέλη που δεν κρύβουν τη... γοητεία που τους ασκεί η προστατευτική και ξενοφοβική πολιτική του Τραμπ. Θα μπορούσε όμως να ερμηνευτεί και διαφορετικά. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν οι χώρες που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί -μεταξύ αυτών και η δική μας- να σκεφτούν σοβαρά ποια στάση θέλουν να κρατήσουν. Η σύνοδος της Ρώμης δεν είναι μακριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL