Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ανοιχτό Αριστερό Πανεπιστήμιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτό Αριστερό Πανεπιστήμιο

Τι είναι οι διεθνείς σχέσεις ενός αριστερού κόμματος, που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται και ως κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα; Η εντύπωση που έχουν πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσά τους και μέλη της Κ.Ε.- είναι πολύ περιορισμένη και όχι τόσο σύγχρονη. Θεωρούν ότι οι διεθνείς σχέσεις συνεπάγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ότι έχουν μόνο πρακτικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι συνδέονται με πολιτικές ιεραρχήσεις και επιλογές.

Ερχόμαστε λοιπόν στη δραστηριότητα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεφεύγει από την «πεπατημένη». Την ονομάζουμε «Ανοιχτό Αριστερό Πανεπιστήμιο» ή «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Οδού Λεωνίδου». Σε τι συνίσταται αυτή η δραστηριότητα, που δεν είναι ευρύτερα γνωστή παρ’ ότι έχουν δημοσιευτεί άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο;

Ως Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης υποδεχόμαστε συχνά ομάδες φοιτητών ή και εργαζομένων από πολλές χώρες -της Ευρώπης κατά κανόνα- που έρχονται να ενημερωθούν στο πλαίσιο και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μελέτης του «φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ». Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι στη διάρκεια του 2016, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του κόμματός μας υπέστη πλήγμα, μας επισκέφθηκαν 47 τέτοιες ομάδες.

Δώσαμε διαλέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία του, καθώς και για τα επιτεύγματά του σε κυβερνητικό επίπεδο· αυτές συνοδεύονταν από ερωτήσεις, καθώς και από έκφραση γνώμης των συμμετεχόντων. Στην ουσία επρόκειτο για σεμινάρια. Τις διαλέξεις δεν έκανε μόνο ένα άτομο, ή άτομα από το τμήμα μας, αλλά και από άλλα τμήματα, ανάλογα και με τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των επισκεπτών.

Πάντοτε δε μεταξύ των ομιλητών είχαμε εκπρόσωπο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, για να ανταποκριθούμε καλύτερα, είχαμε πάντοτε αγγλόφωνο υλικό στη διάθεση των επισκεπτών μας. Από τα πλέον ενδιαφέροντα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, ήταν η πρόταση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «ευρωπαϊκό πρόγραμμα ειρήνης για τη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο».

Οι δραστηριότητες αυτές συνιστούν τις καλύτερες διεθνείς σχέσεις, διότι η πληροφόρηση παρέχεται κατά κανόνα σε νέους ανθρώπους, που ανταλλάσσουν και τις εντυπώσεις τους μέσω των social media - εκεί οφείλεται και ο πολλαπλασιασμός των επισκέψεων. Mάλιστα η Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Μασσαλίας έστειλε φοιτητικές ομάδες δύο φορές μέσα στο 2016, αφού έμεινε εντυπωσιασμένη από την πρώτη επίσκεψη, μας προσκάλεσε δε να κάνουμε παρόμοια σεμινάρια εκεί.

Πιστεύουμε πως έχει ενδιαφέρον να ενημερώσουμε ότι η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική έχουν προσελκύσει την προσοχή και πανεπιστημίων της Τουρκίας, που μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Έρασμος έχουν ήδη στείλει τέσσερα άτομα για πρακτική άσκηση στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του κόμματός μας.

Προσθέτουμε ότι και το 2017 έχουμε ήδη υποδεχτεί ομάδα 41 ατόμων (35 φοιτητές και 6 καθηγητές) από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ περιμένουμε και ομάδα 24 φοιτητών και 4 καθηγητών από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Επίσης θα υποδεχτούμε για ένα μήνα φοιτήτρια των Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Επισημαίνουμε ότι οι ομάδες που προαναφέραμε ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικής συγγένειας, αλλά κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Αυτό συνεπάγεται σοβαρά καθήκοντα εκ μέρους μας, αφού απαιτείται επάρκεια των ομιλητών και καλή γνώση της γλώσσας, κατά κανόνα της αγγλικής, συχνά και της γαλλικής.

Το κόμμα και τα μέλη του πρέπει να ξέρουν τι κάνουμε ως Κ.Ε., πώς προωθούμε τη διατμηματική συνεργασία και πώς μέσω των διεθνών σχέσεων υπηρετούμε τους στόχους όχι μόνο του κόμματος, αλλά και της χώρας.

Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. και η Αγγελική Βισβίκη αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL