Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Περί νομισμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί νομισμάτων

Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια...

τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πούντα

ο πεζεβέγκης που τάχει στη πούγγα (παλιό τραγούδι)

Ο Σόιμπλε πρέπει να είναι ο πεζεβέγκης που δεν ανοίγει την πούγγα, αλλά μιλώντας για παλιά νομίσματα ήρθε στο νου μου η δραχμούλα.

Αγαλλίασα με την πρόταση Ξυδάκη να συζητηθεί το θέμα της δραχμής στη Βουλή. Υπερθεματίζω μάλιστα και προτείνω να μην παραλειφθούν οι πρόγονοί της, οι στατήρες.

Προχωρώντας, λέω πως δεν θα έπρεπε να ξεχαστεί το σόλιδον του Βυζαντίου, αλλά και η φολλίς, που ισοδυναμεί με 40 νουμμία, ή το υπέρπυρον της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας μετά την Άλωση. Και οπωσδήποτε να μην αγνοήσουμε το περίφημο κωνσταντινάτο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Όλα αυτά ήταν ελληνικά νομίσματα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ελληνισμού. Όχι, δεν πρέπει να παραληφθούν από τη συζήτηση των βουλευτών.

Για να επανέλθουμε στη δραχμή, να θυμίσουμε ότι την εισήγαγε μετά την Απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό ο Όθωνας, που διακρινόταν για την αρχαιολατρία του και ήθελε να χτίσει ανάκτορο πάνω στην Ακρόπολη.

Να μην ξεχάσουμε πως ο Όθωνας ήταν ομοεθνής και ομόγλωσσος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και όπως ο πρώτος έφερε τη δραχμή, έτσι και ο δεύτερος θέλει να την επαναφέρει σήμερα, κινούμενος ίσως και αυτός από αρχαιολατρικά αισθήματα.

Θα ήταν λάθος επίσης να παραλειφθούν τα νομίσματα με τα οποία έζησε ο ελληνικός λαός 400 χρόνια. Εννοώ τα Οθωμανικά άσπρα, τους παράδες και τα γρόσια, με τα οποία συναλλάσσονταν οι κατακτημένοι Έλληνες.

Και για να μη θεωρηθώ φιλο-οθωμανός, ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης μίλησε για «ανεξίθρησκη συζήτηση» στη Βουλή, υπονοώντας ενδεχομένως ότι το χρήμα είναι υπεράνω των θρησκειών.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και ότι δεν μίλησε για αλλαγή νομίσματος.

Τότε, γιατί πρότεινε να συζητηθεί η δραχμή στη Βουλή, η οποία διαπραγματεύεται πολιτικά ζητήματα; Λογικά, θα έπρεπε να το παραπέμψει σε κάποιο συνέδριο ή σεμινάριο ιστορικών. Άρα;

Άρα, μήπως ο κ. Ξυδάκης έγινε «λαγός» ώστε να ψαρέψει στα θολά νερά της διαπραγμάτευσης και των συνεπειών της;

Και μήπως ο καυγάς Τσακαλώτου - Βούτση ήταν καραμπόλα με το Μαξίμου;

Το καχύποπτο μυαλό μου βασανίζεται από αυτά τα ερωτήματα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL