Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ρατσισμός στη χώρα του Ξένιου Δία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Ρατσισμός στη χώρα του Ξένιου Δία

Για πολλά χρόνια είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ότι ο ρατσισμός είναι εξωτικό φρούτο, που φύεται στη Νότια Αφρική και το ονομάζουμε Απαρτχάιντ και στην Αμερική με τις γραφικές εικόνες των Κου Κλουξ Κλαν.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι εμείς, οι καθαρόαιμοι Έλληνες, απόγονοι ενός λαμπρού πολιτισμού, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτό το φαινόμενο. “Η Ελλάδα σαν γέφυρα πολιτισμών πάντα αποδεχόταν τη διαφορά” μαθαίναμε στα σχολειά μας. Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι Τσιγγάνοι παρέμεναν στο περιθώριο... Ρατσιστές εμείς; Γιατί; Μήπως δεν συμπαρασταθήκαμε στους Εβραίους τότε που σαν τα πρόβατα τους μάντρωναν οι ναζί;

Έτσι πιστεύαμε, πριν από τις κοσμογονικές αλλαγές που σάρωσαν την Ιστορία στο τέλος του 20ού αιώνα κι έφεραν στην Ελλάδα σμήνος προσφύγων. Η μεγάλη όμως αλλαγή ήλθε με τη διάλυση των συνόρων με την Αλβανία. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και τα ανέκδοτα τύπου «Αλβανός τουρίστας» που ήλθαν να προστεθούν στην πλούσια φιλολογία των ποντιακών ανεκδότων.

Όμως ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή. Όλα είναι εύκολο να αλλάξουν. Και όλα άλλαξαν γοργά. Και από τους αγώνες για να μην κρατούν τη σημαία στις παρελάσεις αριστούχοι, παιδιά μεταναστών, καταλήξαμε στους ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς μεταναστών, που εξασφάλισαν στους φασίστες της Χρυσής Αυγής την είσοδο στη Βουλή.

Ο ρατσισμός δεν είναι παρά η επινόηση κάποιων ισχυρών που προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την καταπίεση συνανθρώπων τους. Είναι η φιλοσοφία που ευλόγησε το δουλεμπόριο και έστησε Νταχάου. Δεν μπορεί να συγκινούμεθα από την τηλεοπτική εικόνα του μισοπεθαμένου από την πείνα παιδιού στη μακρινή Ρουάντα και να μένουμε ασυγκίνητοι από τις όλο και πιο συχνές ειδήσεις ομαδικών θανάτων παράτυπων μεταναστών, στην αθλιότητα των λιμνασμένων στις πόλεις μας προσφύγων και στη δουλεμπορική χρήση τους από πολλούς συμπατριώτες μας.

Ο ρατσισμός της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε μέσα από τα λάιφ στάιλ έντυπα, που δήθεν «πουλούσαν πνεύμα» πλασάροντας γυμνά κορμιά με σεξιστικούς και ρατσιστικούς τίτλους. Το «γυμνό φούρνου» για το Άουσβιτς και η προτροπή να βάλουμε ένα Α στο πέτο των Αλβανών μεταναστών ήταν ήδη από το 1995 το πρώτο σύμπτωμα μιας παρακμιακής εποχής που ανεχόταν τα πάντα· γι' αυτό κινδύνευε να υποστεί τα πάντα.

Σήμερα που η ανεργία φουντώνει ήταν αναμενόμενο ότι θα βρίσκονταν εκείνοι που πρόθυμα θα έδειχναν με το δάχτυλο τον μετανάστη σαν τον μόνο υπεύθυνο. Η ρατσιστική προπαγάνδα τους όμως δεν μπορεί να επικρατήσει. Σε ένα ευνομούμενο κράτος κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διατηρεί τη διαφορά του, γιατί η διαφορά είναι αυτό που κινεί και ομορφαίνει τον κόσμο.

Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι. Η Ελλάδα, η χώρα που ο ξένος ήταν ιερός προστατευμένος από τον Ξένιο Δία, είναι πραγματικά χωνευτήρι πολιτισμών. Ο ρατσισμός μπορεί να περάσει, αλλά δεν θα νικήσει. Η Δημοκρατία είναι ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη και με δημοκρατική παιδεία ο ρατσισμός δεν θα ριζώσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL