Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η θεραπεία της διαφθοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θεραπεία της διαφθοράς

Εγώ, όπως και πολλοί άλλοι γιατροί στον τόπο μας, πληρώνω μόνος μου το φαγητό και το ταξίδι μου. Ενώ άλλοι 4.000 συνάδελφοι δεν το έκαναν, π.χ. στην υπόθεση δωροδοκίας τής, γερμανικών συμφερόντων, Novartis. Στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση αναπτύχθηκαν 1.500 επιστημονικές εταιρείες, delivery του πολυεθνικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη της σπάταλης αγοράς με τις τόσες τεχνικές και προκλητές ανάγκες.

Ναι, ξέρετε, αυτές που αφορούν όσα απαγορεύει η επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική και ο Ιπποκράτειος όρκος μας. Αναφέρομαι, μεταξύ πολλών άλλων, στην πολυφαρμακία, την πρωτιά στις καισαρικές, γενικότερα δηλαδή στην ιδιοτελή πανεπιστημιακή κοινότητα που τόσο κακό παράδειγμα δίνει στους νεαρούς βλαστούς οι οποίοι θεραπεύουν την ιατρική επιστήμη. Έτσι, από τη μια υπάρχουν τύποι γιατρών σαν τον ονειροπόλο «θείο Βάνια» του Τσέχωφ και άλλοι που προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον. Η διάκριση αποδίδει εν τέλει την πολυποίκιλη στρωματογραφία: ιδιοτελείς και ιεραπόστολοι...

Όταν όμως λείπουν οι κανόνες, όταν προτάσσεται η ανισότητα, κατακρημνίζεται η επιστημοσύνη και πλήττεται η κοινωνία με δημόσιες δαπάνες ή και εξαγορά πολιτικών μοχλών στα έργα διαφθοράς. Περιμένουμε από το... FBI να μας διευκρινίσει ποιοι πολιτικοί ανέβασαν την τιμή συμπλέγματος δύο αντιδιαβητικών δισκίων σε υπερδεκαπλάσια τιμή για τα ασφαλιστικά ταμεία, και λογής εκδουλεύσεις μαφιόζικων μπακαλοτέφτερων που ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν. Αντίθετα, δεν αναδείχθηκαν από τον ημέτερο Τύπο οι περιπτώσεις όσων μεσολαβούσαν διογκώνοντας τις παραϊατρικές δαπάνες ή υπερτιμολογούσαν τις καθυστερημένες πληρωμές ή έκαναν συνεχώς απευθείας αναθέσεις προμηθειών ή όταν -δεκαετίες τώρα- υπήρχαν αναξιοκρατικές διοικήσεις στα νοσοκομεία, θεσιθήρες κοριοί σε καίριες θέσεις από τα κόμματα του πάλε ποτέ δικομματισμού. Όλοι έμεναν στη συνήθη επωδό: «Οι κακοί γιατροί που τα παίρνουν» (χωρίς να υποτιμώ τη μεσαία διαφθορά) κι έτσι συσκοτίζονταν άλλα κρίσιμα.

Κάποιοι λοιπόν έζησαν μια έντιμη ζωή με ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, κάποιοι άλλοι τίναξαν την μπάνκα και άλλοι μάς πούλησαν αέρα κοπανιστό. Εμείς, οι πολίτες, τους ανεχτήκαμε και μας χρεοκόπησαν. Το “χρυσάφι” όμως που πρέπει να αποθηκεύσουμε σαν πολύτιμο ανταλλακτικό της κρίσης είναι ότι η συλλογικότητα και η δημοκρατία απαιτούν μάτια ανοιχτά και αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, με το προσωπικό παράδειγμα, αλλά και δικαιοσύνη, για εξάλειψη της μεγαλύτερης μάστιγας στη χώρα, της ατιμωρησίας.

Δρ. Διονύσης Λαμπαδάριος είναι χειρουργός, διευθυντής ΠΕΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL